اگر این 14 نکته را در برخورد با یک فرد خوشیفته در نظر بگیرید، هرگز آسیب نمی بینید

خط سلامت: برخورد با یک خودشیفته می‌تواند تجربه‌ای چالش‌برانگیز و پیچیده باشد، چرا که این افراد به دلیل ویژگی‌های شخصیتی خود، تمایل به دستکاری و کنترل دیگران دارند. اگر شما نیز درگیر رابطه‌ای با فردی خودشیفته هستید، ضروری است که بدانید چطور از خود در برابر این رفتارهای سمی محافظت کنید.

اگر این 14 نکته را در برخورد با یک فرد خوشیفته در نظر بگیرید، هرگز آسیب نمی بینید

درک دقیق رفتارهای یک فرد خودشیفته و شناسایی نشانه‌های این اختلال شخصیت ، اولین قدم برای برخورد موثر با آن‌هاست.

به گزارش خط سلامت در این مقاله به شما می‌آموزیم که چطور با حفظ آرامش و تعیین مرزهای واضح، با رفتارهای آسیب‌زننده مقابله کنید. با استفاده از این راهکارها می‌توانید از نفوذ منفی یک خودشیفته به زندگی‌تان جلوگیری کرده و روابط سالم‌تری بسازید.

علایمی که نشان می‌دهد با یک خودشیفته سر و کار دارید

اختلال شخصیت خودشیفته (NPD) یک وضعیت سلامت روان پیچیده است که با تکبر، بزرگ‌بینی و نیاز بیش از حد به توجه مشخص می‌شود. این علائم در طیفی از شدت وجود دارد و بسته به نوع خودشیفتگی متفاوت است. با این حال، هنگام برخورد با یک خودشیفته، متوجه رفتارها و نگرش‌های ثابتی خواهید شد.

علائم یک خودشیفته ممکن است شامل موارد زیر باشد:

تلاش برای منزوی کردن شما

تلاش برای تحریف وقایع و حرف های شما

سرزنش شما برای هر چیزی که اشتباه پیش می‌رود

نظارت بر دوستان و مکان شما

عیوب خود را بر شما فرافکنی می‌کنند

تخفیف نظرات و نیازهای شما

داشتن نگرش متکبرانه یا متکبر

سوء استفاده از شما یا دیگران برای منافع شخصی

با این باور که آن‌ها منحصر به فرد و خاص هستند

اغراق در دستاوردهای خود

حسادت به شما و دیگران

عدم همدلی

خودشیفتگی و روابط

50 تا 75 درصد از مبتلایان به اختلال شخصیت خودشیفته، مرد هستند. این اختلال شخصیت نادر است، اما مواجهه با یک فرد مبتلا به NPD می‌تواند ناراحت‌کننده و مشکل‌ساز باشد. برای مثال، خودشیفته‌ها همه چیز را درباره خودشان می‌سازند – ممکن است وانمود کنند که به نفع خودشان به دیگران علاقه دارند.

خودشیفته‌ها در روابط خود کاریزماتیک هستند، اغلب از تاکتیک‌های دستکاری و بمباران عشقی برای فریب دادن شریک زندگی خود استفاده می‌کنند. آن‌ها معمولاً پس از ملاقات با شخصی برای حفظ رابطه، محبت‌آمیز رفتار می‌کنند، اما خودشیفته‌ها نمی‌توانند این رفتار را برای مدت طولانی حفظ کنند. خودشیفته‌ها در نهایت با استثمار و کنترل مداوم شریک زندگی خود، چهره واقعی خود را نشان می‌دهند. غلبه بر یک خودشیفته سخت است.

14 نکته برای نحوه برخورد با یک خودشیفته

برخورد با یک خودشیفته – خواه عضو خانواده، دوست یا رئیس باشد – بر عزت نفس شما تأثیر می‌گذارد و می‌تواند شما را شکسته و ناامید کند. روابط با یک خودشیفته یک چرخه بی‌پایان از دستکاری است که با گذشت زمان بدتر می‌شود. در حالی که «کنار آمدن» با یک خودشیفته ممکن است غیرممکن به نظر برسد، می‌توانید با حفظ آرامش، جستجوی حمایت و جدا کردن خود در صورت امکان از خود محافظت کنید.

چگونه با یک خودشیفته رفتار کنیم؟

در زیر 14 نکته برای مقابله با یک خودشیفته وجود دارد:

مطالعه در مورد خودشیفتگی 

خودشیفتگی به روش‌های مختلفی بروز می‌کند، اما دو نوع معمولی از خودشیفته‌ها وجود دارد که باید از آن‌ها آگاه بود: بزرگ و آسیب‌پذیر. خودشیفتگی بزرگ دارای اعتماد به نفس بالا، توجه‌طلب و مطمئن است. بهترین راه برای مقابله با خودشیفته‌های بزرگ این است که آن‌ها را در تیم خود قرار دهید و به آن‌ها یک نقش کلیدی بدهید.

از سوی دیگر، خودشیفته‌های آسیب‌پذیر، منفعل-پرخاشگر هستند و عزت نفس پایینی دارند. به خودشیفته‌های آسیب‌پذیر اطمینان بدهید تا آن‌ها را در حال انجام وظیفه و کنترل احساساتشان نگه دارید. اگر تفاوت بین این دو خودشیفته را تشخیص دهید و به آموزش خود در مورد رفتار آن‌ها ادامه دهید، بهتر می‌توانید از خود در برابر دستکاری آن‌ها محافظت کنید.

تعیین و حفظ مرزهای شرکت

افراد مبتلا به اختلال شخصیت خودشیفته معمولاً از مرزها عبور می‌کنند. آن‌ها هیچ مشکلی برای خم شدن و شکستن قوانین ندارند زیرا قوانین "در مورد آن‌ها اعمال نمی‌شود." با این حال، آن‌ها مرزهای خود را نزدیک و عزیز نگه می‌دارند.

وقتی با این افراد درگیر هستید، مطمئن شوید که حد و مرزها را تعیین کرده و با جدیت آن‌ها را حفظ کنید. آنچه را که می‌خواهید و نمی‌خواهید بیان کنید و لنگ ندهید. هر شکافی در پایه شما دعوتی است برای زیر پا گذاشتن و فشار دادن مرزهای شما. برای خود بایستید، مرزهای خود را مجدداً بیان کنید، رفتارهای غیرقابل‌قبول آن‌ها را تصدیق کنید و در صورت نیاز به آن‌ها فشار بیاورید.

به جای واکنش نشان دادن پاسخ دهید

وسوسه‌انگیز است که به تاکتیک‌های دستکاری فرد خودشیفته با شوک، ناباوری، عصبانیت و حتی درد واکنش نشان دهیم. با این حال، این واکنش‌ها به عرضه خودشیفته دامن می‌زنند و تعامل با خودشیفته‌ها را چالش‌برانگیزتر می‌کند.

هنگام برخورد با یک خودشیفته، روی مسائل فعلی تمرکز کنید و از تسلیم شدن در انحراف یا فرافکنی آن‌ها خودداری کنید. بازگرداندن توجه به مشکل از انحصار شخص خودشیفته در گفتگو یا تغییر موضوع جلوگیری می‌کند. عمداً مراقب کلمات خود باشید و عباراتی را بیاموزید تا یک خودشیفته را خلع سلاح کنید.

مراقب رفتارهای گاز سوز باشید

خودشیفته‌ها قربانیان را با گاز گاز می‌زنند تا واقعیت آن‌ها را تحریف کنند و آن‌ها را وادار کنند که حافظه خود را زیر سوال ببرند. این شکل از سوءاستفاده از خودشیفتگی ممکن است در ابتدا قابل توجه نباشد اما می‌تواند منجر به عواقب طولانی‌مدت شود. یک خودشیفته ممکن است بگوید شما پارانوئید هستید، بیش از حد واکنش نشان می‌دهید یا چیزها را اشتباه به خاطر می‌آورید.

صرف نظر از این، به یاد داشته باشید که احساسات شما همیشه معتبر هستند. به راحتی می‌توان با بهانه‌تراشی برای این رفتار، رفتار نارسیستی را توجیه کرد. اما، تشخیص علائم دستکاری می‌تواند به شما کمک کند در صورت لزوم بهتر با یک خودشیفته برخورد کنید.

تقاضای عمل در برابر وعده‌ها

خودشیفته‌ها در برنامه‌ریزی برای آینده عالی هستند اما به ندرت به وعده‌های خود عمل می‌کنند. بهترین راه برای پاسخگو کردن افراد خودشیفته، مقابله رودررو با فریب است. هنگام رویارویی با یک خودشیفته، تعهد آن‌ها را به آن‌ها یادآوری کنید و اینکه دیگران بر این قول تکیه می‌کنند (بازی کردن با کلمات می‌تواند به مدیریت رفتار کمک کند).

حتی زمانی که احساس می‌کنید یک خودشیفته نمی‌تواند بی‌پاسخ باقی بماند، صحبت کردن مستقیم در مورد آن‌ها می‌تواند کارساز باشد.

استفاده از زمان‌های فاصله‌گذاری

برای حفظ سلامت روانی خود، گاهی اوقات بهترین روش فاصله‌گذاری از خودشیفته‌ها است. اگر احساس می‌کنید که تعاملات شما با فرد خودشیفته به شما آسیب می‌زند، سعی کنید کمی از آن‌ها دوری کنید و زمانی را برای بازسازی روحیه و تمرکز بر خود اختصاص دهید.

 از دستکاری عاطفی دوری کنید

خودشیفته‌ها ممکن است به‌طور مداوم تلاش کنند تا شما را در شرایطی قرار دهند که احساس گناه یا شرمندگی کنید. برای مقابله با این وضعیت، بهتر است که همواره به یاد داشته باشید که شما مسئول احساسات خود نیستید و نباید اجازه دهید که دیگران احساسات شما را کنترل کنند.

 تمرکز بر اهداف شخصی خود

در روابط با افراد خودشیفته، به جای تمرکز بر رفتار آن‌ها، بهتر است که روی اهداف شخصی خود تمرکز کنید. با این کار نه تنها خود را از دستکاری‌های آن‌ها دور نگه می‌دارید، بلکه به خودتان یادآوری می‌کنید که ارزش‌های شما مستقل از نظرات آن‌هاست.

درخواست مشاوره حرفه‌ای

در صورتی که احساس کردید که روابط شما با یک خودشیفته به‌طور مداوم به شما آسیب می‌زند، ممکن است نیاز به مشاوره حرفه‌ای داشته باشید. یک مشاور می‌تواند شما را در یافتن راه‌های مؤثر برای مقابله با این نوع رفتارها راهنمایی کند.

 آگاهی از آسیب‌های بلندمدت

از آنجایی که روابط با خودشیفته‌ها می‌تواند به تدریج موجب آسیب‌های روانی شود، مهم است که از عواقب بلندمدت این نوع روابط آگاه باشید. درک این آسیب‌ها به شما کمک می‌کند تا از آن‌ها جلوگیری کنید و اقدامات پیشگیرانه برای حفاظت از خودتان بردارید.

 درگیر نشدن در بازی‌های روانی

خودشیفته‌ها ممکن است از بازی‌های روانی برای دستیابی به اهداف خود استفاده کنند. برای حفظ آرامش و سلامت روانی خود، بهتر است که در این بازی‌ها شرکت نکنید و توجه خود را به موضوعات مثبت و سازنده معطوف کنید.

 تقویت مهارت‌های ارتباطی

مهارت‌های ارتباطی مؤثر می‌تواند به شما کمک کند تا با خودشیفته‌ها به‌طور قاطع و مؤدبانه برخورد کنید. به جای پذیرفتن دستکاری‌های آن‌ها، به شیوه‌ای واضح و قوی نظرات و خواسته‌های خود را بیان کنید.

 حمایت از روابط سالم

برای مقابله با خودشیفته‌ها، داشتن شبکه‌ای از دوستان و خانواده حمایت‌کننده اهمیت زیادی دارد. این افراد می‌توانند شما را از تاثیرات منفی خودشیفته‌ها دور کنند و به شما کمک کنند تا در مواقع دشوار قوی باقی بمانید.

درک و پذیرش خود

در نهایت، یکی از مهم‌ترین نکات برای مقابله با خودشیفته‌ها، درک و پذیرش خودتان است. هیچ‌کس حق ندارد شما را کم ارزش یا بی‌اهمیت بداند. با تمرکز بر خود و ارزش‌هایتان، می‌توانید از تأثیرات منفی خودشیفته‌ها محافظت کنید و زندگی بهتری داشته باشید.

برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.
ارسال نظر

آخرین اخبار
خط سلامت
فیلم ها
  • خط سلامت: عشق و حسادت با هم مرتبط هستند زیرا یک هورمون مشترک در این دو احساس نقش دارد. عشق احساسی است که به هورمون…

گزارش ویژه
پادکست
اتاق درمان