در روزهای اخیر، تب دنگی به عنوان یک موضوع حیاتی در برخی مناطق کشور به شدت مورد توجه قرار گرفته است. این بیماری ویروسی تاکنون حدود ۱۱۰۰ نفر را مبتلا کرده و زنگ خطر را در مورد گسترش بیشتر آن به صدا درآورده است.
به گزارش خط سلامت معاون وزیر بهداشت هشدار داده که اگر غفلت کنیم، در سه سال آینده، با بحرانی مواجه خواهیم شد که میتواند به شدت برای نظام سلامت کشور هزینهبر باشد و بخشهای مختلف آن را تحت فشار قرار دهد.
چیستی تب دنگی و نقش پشه آئدس
تب دنگی یک عفونت ویروسی است که از طریق نیش پشههای آلوده، به خصوص پشه آئدس ماده، به انسان منتقل میشود. این پشهها در مکانهایی که آب باقی مانده، حتی به مقدار کم، وجود دارد، تخمگذاری و تکثیر میکنند. بشقابهای گلها و لاستیکهای کهنه خودروها از جمله مکانهایی هستند که این پشهها را به خود جذب میکنند.
انتقال ویروس از طریق پشه آلوده
ویروس تب دنگی به طور مستقیم از فرد به فرد دیگر منتقل نمیشود، بلکه با گزش پشه آلوده آئدس این انتقال صورت میگیرد. این پشه ابتدا فرد آلوده را نیش میزند و سپس ویروس را به دیگر افراد منتقل میسازد.
گسترش جهانی تب دنگی
حدود نیمی از جمعیت جهان در معرض خطر ابتلا به این تب قرار دارند. تخمینها نشان میدهد که سالانه ۱۰۰ تا ۴۰۰ میلیون نفر به این عفونت مبتلا میشوند. بنابر گزارشهای جهانی، تا ماه گذشته میلادی، حدود ۱۴ میلیون مبتلا به تب دنگی در دنیا شناسایی شدهاند. در ایران نیز از سال ۱۳۹۵ تا پایان سال ۱۴۰۲ تنها ۷۴ مورد این تب گزارش شده بود. اما از ابتدای امسال موارد ابتلا به این بیماری به طور چشمگیری افزایش یافته و اکنون به ۱۰۹۶ مورد رسیده است که از این تعداد، ۱۹۹ مورد وارداتی بودند.
پشه آئدس در ایران
پشه آئدس در ایران اولین بار در سال ۱۳۹۸ شناسایی شد، اما تاکنون آلوده به ویروس تب دنگی نبود. اکنون با افزایش تعداد مبتلایان به بیش از هزار نفر در کشور، این پشه به عنوان عامل خطرناک تب دنگی شناخته میشود.
عوارض و علائم تب دنگی
دکتر آمیتیس رمضانی، متخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری، درباره تب دنگی توضیح میدهد که این بیماری طیف وسیعی از علائم را ایجاد میکند، از بدون علامت تا حالتهای شدید با تب، سردرد، و بدندرد. به گفته او، ۷۵ درصد مبتلایان هیچ علائمی ندارند، در حالی که ۲۵ درصد دیگر علامتدار میشوند و تنها ۵ درصد به نوع شدید و خطرناک مبتلا میشوند که میتواند، در صورت عدم درمان مناسب، کشنده باشد.
علائم تشخیص تب دنگی
بیشتر علائم تب دنگی شامل تب، سردرد، بدندرد، خونریزی خفیف از لثه و بینی، کبودیها، درد پشت چشم، استفراغ، شکمدرد، و بثورات پوستی میباشد. به همین دلیل، این بیماری نباید با سرماخوردگی اشتباه گرفته شود.
گسترش پشه آئدس در ۱۱ استان کشور
پشه آئدس اکنون در ۱۱ استان از جمله بوشهر، هرمزگان، سیستان و بلوچستان، چهارمحال و بختیاری، اردبیل، اصفهان، گیلان، مازندران، آذربایجان شرقی، زنجان، و قزوین شناسایی شده است. تغییرات اقلیمی و افزایش سفرها از جمله عوامل گسترش این حشره و انتشار تب دنگی در کشور بوده است.
منبع:همشهری آنلاین
تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است