داشتن خواب کافی ، برنامه غذایی سالم و فعالیتهای روزانه ، راه های مهمی برای مدیریت سطح استرس افراد پیر و مسن هستند.
به گزارش خط سلامت اضطراب بیشتر از افسردگی و اختلالات شناختی در افراد مسن دیده می شود. اختلالات اضطرابی در افراد مسن نسبتاً شایع است و 10 تا 20 درصد افراد را تحت تأثیر قرار می دهد. با این حال، اختلالات اضطرابی اغلب تشخیص داده نمی شوند.
اختلال اضطراب فراگیر (GAD) شایع ترین نوع اختلال اضطرابی است که در افراد مسن تشخیص داده می شود. به دنبال احساس اضطراب ، فوبیا، اختلال هراس و اختلال وسواس فکری جبری (OCD) ایجاد می شود. اینها و اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) شایع ترین انواع اختلالات اضطرابی هستند که تشخیص داده می شوند.
اضطراب چه انواعی دارد؟
داشتن اضطراب بیشتر با افزایش سن یک مسئله رایج در بزرگسالان و افراد پیر و مسن است. شایع ترین انواع اختلالات اضطرابی عبارتند از:
اختلال اضطراب فراگیر (GAD)
اختلال اضطراب فراگیر (GAD)باعث ایجاد نشخوار فکری، نگرانی دائمی و احساس ناامیدی میشود. افراد پیر و مسن مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر (GAD) نمیتوانند بخوابند یا تمرکز کنند. آنها همچنین احساس خستگی، تحریک پذیری و حالت تهوع دارند. همچنین ممکن است علائم دیگر اختلال اضطراب فراگیر (GAD) در افراد پیر و مسن گرگرفتگی ، احساس تنگی نفس و نیاز مکرر به ادرار کردن باشد.
فوبیاها
این نوع احساس اضطراب در افراد خود را به شکل ترس شدید از یک مکان، شیء یا رویداد نشان میدهد. اغلب، این ترس ها غیرمنطقی هستند و در مورد چیزهایی هستند که تهدید واقعی محسوب نمیشوند.
انواع رایج فوبیا برای افراد پیر و مسن ترس از مرگ، فاجعه و خطر برای خانواده است. ترس از اقدامات دندانپزشکی نیز رایج است. هنگام مواجهه با این ترس ها ممکن است احساس سرگیجه، درد قفسه سینه ، تنگی نفس یا تپش قلب داشته باشند.
اختلال هراس
هنگامی که یک فرد پیر و مسن دچار اختلال هراس می شود، ممکن است به طور کاملا ناگهانی احساس وحشت کند. این احساس وحشت اغلب با افزایش ضربان قلب، درد قفسه سینه، ضعف، حالت تهوع و احساس ضعف یا سرگیجه همراه است.
حملات پنیک ممکن است کاملا ناگهانی رخ بدهند و لزوماً توسط هیچ محرکی تحریک نمی شوند. حملات پنیک معمولا در عرض 10 دقیقه به اوج خود می رسند و سپس محو می شوند. افراد پیر و مسن مبتلا به این عارضه ممکن است احساس کنند دچار حمله قلبی یا سکته مغزی شدهاند و نمیخواهند تنها رها بشوند .
اختلال وسواسی-جبری (OCD)
اختلال وسواسی-جبری(OCD)باعث ایجاد افکار مداوم و مزاحم می شود. افراد پیر و مسن مبتلا به اختلال وسواسی-جبری(OCD) احساس می کنند که فقط با انجام دادن کارهای تکراری میتوانند کنترل را به دست آورند. اختلال وسواسی-جبری(OCD)همچنین میتواند شامل افکار وسواسی ، مزاحم و تکراری درباره نوعی عمل پرخاشگرانه نسبت به نزدیکان باشد.
اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)
اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)ناشی از یک رویداد آسیب زا است. در برخی موارد، علائم تروما و آسیب ممکن است تا ماهها یا حتی سالها پس از حادثه ظاهر نشود. افراد پیر و مسن ممکن است پس از احساس درماندگی و ناتوانی ناشی از یک موقعیت ناتوانکننده و آسیبزا جدید ، تحریک شده و منجر به یادآوری تروماهای قبلی شود.
علائم اضطراب در افراد پیر و مسن
افراد در هر سنی معمولاً علائم مشابهی از اضطراب را نشان می دهند. برخی از انواع اختلالات ممکن است علائم متفاوتی داشته باشند. علائم شایع اختلال اضطراب عبارتند از:
لرزش و احساس وحشت
احساس تنگی نفس، تعریق و حالت تهوع
سرگیجه یا احساس سبکی سر
مشکلات گوارشی و درد قفسه سینه
سردرد و گیجی
مشکلات در بینایی
تنش عضلانی، درد و خستگی
افکار غیر منطقی
فراموشی
تحریک پذیری
پرهیز از فعالیت ها، مکان ها، افراد و حتی افکاری که باعث ایجاد اضطراب می شوند
تغییر در وزن، اشتها یا عادات غذایی
مشکل در به خواب رفتن
عدم تمایل به ترک خانه، گوشه گیری و منزوی شدن
افکار وسواسی و رفتار اجباری و تکراری
چگونه اضطراب را در افراد پیر و مسن مدیریت کنیم؟
اضطراب همیشه توسط یک محرک خاص ایجاد نمی شود. احساس اضطراب و تنش معمولاً به دلیل عوامل محیطی و موقعیتی زیاد اتفاق می افتد. از آنجایی که افراد پیر و مسن با تغییرات مکرر مواجه می شوند، میتوانند مضطربتر شوند. برخی از محرکهای رایج برای افراد مسن عبارتند از:
مشکلات اقتصادی
مشکلات سلامتی، بی حرکتی یا درد مزمن
زوال عقل
از دست دادن استقلال و منزوی شدن
برنامه ریزیهای قبل مرگ
اندوه و فقدان
آگاهی از این محرک ها می تواند به شناسایی زمانی که ممکن است شما یا یکی از عزیزانتان به کمک نیاز داشته باشید کمک کند. در اینجا چند راه دیگر برای کمک به مدیریت اضطراب در افراد پیر و مسن وجود دارد:
شناسایی و تشخیص احساس اضطراب و تنش
درک اینکه چه چیزی باعث ایجاد احساس اضطراب می شود و راهکارهای مقابله با احساس اضطراب و تنش به افراد کمک میکند تشخیص دهند که چه زمانی کنترل خود و امور را از دست دادهاند. درمان می تواند به افراد پیر و مسن کمک کند راههای مقابله با اضطراب خود را بیاموزند. روشهای آرامسازی ، مدیتیشن و نحوه مدیریت سایر عوامل استرسزا از جمله مهارتهایی هستند که آموزش خواهند دید.
ایجاد حمایت اجتماعی
خانواده، دوستان و افرادی که در نزدیکی افراد پیر و مسن هستند می توانند منبع مفیدی برای آنها باشند تا زمانی که احساس میکنند کنترل خود را از دست میدهند به خانواده، دوستان و نزدیکان مراجعه کنند. آنها همچنین ممکن است بتوانند به افراد پیر و مسن در شناسایی موقعیت های استرس زای خود کمک کنند و افراد پیر و مسن را از شرایط استرسزا خارج کنند.
داشتن برنامه زندگی سالم و متعادل
داشتن خواب کافی، برنامه غذایی سالم و فعالیتهای روزانه ، راه های مهمی برای مدیریت سطح استرس افراد پیر و مسن هستند. ایجاد یک سبک زندگی فعال و متعادل همراه با تعاملات اجتماعی و پرداختن به سرگرمیهای موردعلاقه می تواند احساس اضطراب و تنش افراد پیر و مسن را کاهش دهد.برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.
تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است.