چرا خماری بعد از الکل با افزایش سن بدتر می‌شود؟

خط سلامت: بسیاری از ما تجربه ناخوشایند خماری بعد از مصرف زیاد الکل را داشته‌ایم؛ سردرد تیرکشنده، دهانی خشک و چسبناک، حالت تهوع، تمرکز پایین و بی‌حوصلگی از جمله علائم رایج این وضعیت هستند که معمولا پس از یک شب نوشیدن زیاد رخ می‌دهند.

چرا خماری بعد از الکل با افزایش سن بدتر می‌شود؟

تجربه خماری، با علائمی چون سردرد ضربان‌دار، خشکی دهان، حالت تهوع و عدم توانایی در تمرکز، برای بسیاری از افرادی که زیاده‌روی در مصرف الکل داشته‌اند، آشنا است. این احساس ناخوشایند اغلب پس از یک شب پر از نوشیدنی‌های الکلی رخ می‌دهد.

به گزارش خط سلامت، با گذر زمان و افزایش سن، بسیاری از افراد متوجه می‌شوند که توانایی آن‌ها در تحمل مقدار الکلی که در دوران جوانی مصرف می‌کردند، کاهش یافته است. این تغییرات به ویژه در احساس خماری پس از مصرف الکل مشهود است، اما آیا شواهد علمی برای تأیید این موضوع وجود دارد؟

آرون وایت، رئیس مؤسسه ملی اپیدمیولوژی مؤسسه ملی سوءمصرف الکل آمریکا، اظهار می‌دارد: «مشخص نیست که آیا خماری برای تمامی افراد با افزایش سن بدتر می‌شود یا فقط برای برخی. تحقیقات کافی در این زمینه انجام نشده است، اما فرضیه‌هایی در این خصوص وجود دارد.»

تغییرات بیوشیمیایی و خماری

خماری ناشی از تغییرات متعددی در بدن است که پس از مصرف بیش از حد الکل رخ می‌دهد. الکل به عنوان یک سم برای سلول‌ها عمل می‌کند و می‌تواند به دی‌ان‌ای آسیب برساند و فرآیندهای سلولی مهم را مختل کند. در حین متابولیسم الکل، این ماده به استالدئید، یک ترکیب سمی، تبدیل می‌شود. سپس استالدئید به استات و در نهایت به آب و دی‌اکسید کربن تجزیه می‌شود.

با افزایش سن، کارآیی آنزیم‌های کبدی که مسئول متابولیسم الکل و محصولات جانبی آن هستند، کاهش می‌یابد. این امر باعث می‌شود که مواد شیمیایی سمی بیشتری در بدن باقی بمانند.

التهاب و شرایط مزمن

استالدئید که مدت طولانی در کبد باقی می‌ماند، می‌تواند موجب التهاب گسترده در بدن شود. این التهاب به احساس کسالت، اضطراب، تحریک‌پذیری و خستگی مرتبط است که همگی از علائم رایج خماری به شمار می‌روند. همچنین، افراد مسن بیشتر از دردهای مزمن و شرایط التهابی مانند دیابت و آرتریت رنج می‌برند که می‌تواند خماری را تشدید کند.

هیدراتاسیون و خواب

نوشیدن الکل و پیری هر دو می‌توانند هیدراتاسیون بدن را دشوار کنند. الکل به عنوان یک دیورتیک عمل می‌کند و آب را از بدن دفع می‌کند. اگرچه نقش کم‌آبی در خماری به‌طور کامل مشخص نیست، اما کم‌آبی می‌تواند منجر به سردرد و خستگی، که از علائم رایج خماری هستند، شود. همچنین، بعد از ۶۰ سالگی، مقدار آب بدن به دلیل تحلیل رفتن بافت‌ها کاهش می‌یابد، که این امر می‌تواند غلظت الکل در خون را افزایش دهد.

کیفیت خواب نیز با افزایش سن کاهش می‌یابد. دکتر وایت تأکید می‌کند که این کاهش کیفیت خواب می‌تواند تأثیر الکل بر خستگی روز بعد را تشدید کند.

نتیجه‌گیری

در حالی که هنوز در مورد چگونگی تأثیر پیری بر خماری بحث وجود دارد، یک نکته واضح است: بهترین راه برای جلوگیری از خماری، پرهیز از مصرف بیش از حد الکل است. دکتر وایت خاطرنشان می‌کند که زمان تنها درمان مؤثر برای علائم خماری است و اجتناب از افراط در نوشیدن الکل، بهترین استراتژی برای پیشگیری از آن به شمار می‌رود.

برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.
ارسال نظر

خط سلامت
فیلم ها
  • خط سلامت: عشق و حسادت با هم مرتبط هستند زیرا یک هورمون مشترک در این دو احساس نقش دارد. عشق احساسی است که به هورمون…

گزارش ویژه
پادکست
  • 00:00
    00:00
اتاق درمان