فشار خون بالا با مواد غذایی قابل مدیریت است و برای کاهش فشار خون می توان از نوشیدنی ها ی مختلف استفاده کرد.
به گزارش خط سلامت اگر فشار خون تان بالا است، نوشیدنیهای زیر را به رژیم غذایی خود اضافه کنید:
آب گوجهفرنگی
شواهد حاکی از آن است از آب گوجهفرنگی هم میتوان بهعنوان بهترین نوشیدنی برای کاهش فشار خون نام برد. محققان ژاپنی تاثیر آب گوجهفرنگی را روی شرکتکنندگان مبتلا به عوامل خطر بیماری قلبی بررسی کردند و متوجه شدند که نوشیدن یک لیوان آب گوجهفرنگی در طول روز میتواند فشار خون و کلسترول بد (LDL) را کاهش دهد.
آب توت
اگر بهدنبال بهترین نوشیدنی برای کاهش فشار خون هستید، میتوانید انواع توت را انتخاب کنید. توتها، بهویژه بلوبری، خاصیت آنتیاکسیدانی دارند و میتوانند هم فشار خون و هم کلسترول بد را کاهش دهند. با این حال، در مورد نقش آنها در پیشگیری و کنترل بیماری قلبی باید تحقیقات بیشتری انجام شود.
آب چغندر
خواص چغندر شگفتانگیز و متعدد است. چغندر نهتنها حاوی مجموعهای از ویتامینها، مواد معدنی و ترکیبات گیاهی مفید است، بلکه میتواند به کاهش فشار خون هم کمک کند.
این سبزی پرخاصیت ترکیبی بهنام نتیرات دارد که فشار خون را تحت تاثیر قرار میدهد. در یک مطالعه، محققان متوجه شدند که آب چغندر خام و پخته سطح فشار خون را بهبود میبخشد، اما آب چغندر خام تاثیر بیشتری روی آن دارد.
شیر بدون چربی یا کمچرب
محصولات لبنی کمچرب مانند شیر و ماست یکی از اجزای مهم رژیم غذایی دش (DASH) هستند. رژیم غذایی دش که به معنی «رویکردهای تغذیهای برای درمان فشار خون بالا» است، روی مصرف غذاهای گیاهی و لبنیات کمچرب تمرکز دارد.
در یک مطالعه روی ۲۶۹۴ بزرگسال، مشاهده شد که افزایش مصرف شیر کمچرب با کاهش فشار خون مرتبط است. محققان این تحقیق اعلام کردند که نمیتوانند بهطور دقیق مشخص کنند که کدام ترکیبات موجود در لبنیات مسؤول این ارتباط هستند. با این حال، حدس میزنند که فسفر و کلسیم در این رابطه نقش داشته باشند.
متخصصان بهداشت معمولا توصیه میکنند که روزانه ۲ تا سه سروینگ محصولات لبنی کمچرب مصرف کنید. شما میتوانید لبنیات کمچرب را همراه با وعدههای غذایی خود بخورید یا آنها را به غلات و اسموتی بیفزایید.
آب انار
آب انار سرشار از آنتیاکسیدان، ویتامین C، فولات (ویتامین B9) و پتاسیم است که همگی برای سلامت قلب مفید هستند. تحقیقات نشان دادهاند مصرف منظم این نوشیدنی خوشطعم میتواند فشار خون را بهطرز چشمگیری کاهش دهد.
اگر تصمیم دارید آب انار یا سایر آبمیوههای مفید را به رژیم غذایی خود اضافه کنید، از محصولات ۱۰۰ درصد طبیعی که به آنها شکر اضافه نشده باشد استفاده کنید.
چای
وقتی از فشار خون بالا صحبت به میان میآید، انواع مختلف چای تاثیر یکسانی روی آن ندارند. محققان تاثیر چای سیاه و چای سبز را روی فشار خون مقایسه کردند و به این نتیجه رسیدند که مصرف طولانیمدت هر ۲ نوع چای باعث کاهش فشار خون میشود، اما تاثیر چای سبز بیشتر است.
چای هیبیسکوس یا چای ترش هم یکی از نوشیدنی های پایین آورنده فشار خون است. در یک مطالعه، شرکتکنندگان به ۲ گروه تقسیم شدند: گروهی مداخله که بهمدت یک ماه هر روز صبح ۲ لیوان چای ترش نوشیدند و گروهی کنترل که از این چای استفاده نکردند. در پایان تحقیق مشخص شد که نوشیدن چای ترش با کاهش فشار خون همراه است.
چای هیبیسکوس حاوی مقدار زیادی آنتیاکسیدان، از جمله آنتوسیانین، است. به گفتهی محققان، آنتیاکسیدانها به عروق خونی کمک میکنند تا در برابر آسیبهایی که باعث باریک شدن آنها میشوند، مقاومت کنند.
نوشیدنیهای مضر برای فشار خون بالا
همانطور که بعضی از نوشیدنیها به کاهش فشار خون کمک میکنند، چند نوشیدنی هم وجود دارند که ممکن است مقدار آن را افزایش دهند. اگر از پرفشاری خون رنج میبرید، از نوشیدنیهای زیر استفاده نکنید یا مصرف آنها را به حداقل برسانید:
- نوشابههای گازدار؛ بیشتر نوشابهها سرشار از قند هستند و به همین دلیل خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و فشار خون بالا را به میزان قابلتوجهی افزایش میدهند.
- نوشیدنیهای شیرین؛ سایر نوشیدنیهای شیرین هم مثل نوشابه مقدار زیادی قند دارند. از اینرو، توصیه میشود تا حد امکان از مصرف این نوشیدنیها بپرهیزید تا از تاثیر منفی آنها بر فشار خون خود جلوگیری کنید.
- نوشیدنیهای انرژیزا؛ این نوع نوشیدنیها مقدار زیادی کافئین و قند وارد بدن میکنند. تحقیقات نشان دادهاند که نوشیدنیهای انرژیزا میتوانند به میزان قابلتوجهی سطح فشار خون را افزایش دهند.
تاثیر قهوه و الکل بر روی فشار خون
هم قهوه و هم الکل میتوانند اثرات متفاوتی بر فشار خون داشته باشند.
قهوه
تاثیر قهوه بر فشار خون همواره یکی از موضوعات بحثبرانگیز جامعهی علمی بوده است. بعضی از محققان میگویند که کافئین بهطور موقت فشار خون را افزایش میدهد و افراد دارای فشار خون بالا باید با احتیاط از آن استفاده کنند.
از سوی دیگر، تعدادی از مطالعات نشان دادهاند این تاثیر چشمگیر نیست و بیماران مبتلا به پرفشار خون میتوانند با خیال راحت قهوه بنوشند. اگر به فشار خون بالا مبتلا هستید، از پزشک خود بپرسید که آیا لازم است از مصرف نوشیدنیهای کافئیندار خودداری کنید یا خیر.
الکل
همانند قهوه، تاثیر الکل هم روی فشار خون پیچیده است. در گذشته تصور میشد که نوشیدن الکل در حد اعتدال مضر نیست، اما تحقیقات جدید نشان دادهاند که این ادعا نادرست است و حتی مصرف مقادیر کم الکل هم میتواند برای سلامت قلب خطرآفرین باشد.
از سوی دیگر، مشخص شده است که افرادی که الکل مصرف میکنند ممکن است همیشه از داروهای خود طبق دستور پزشک استفاده نکنند. بهعلاوه، الکل اثربخشی داروهای کاهندهی فشار خون را مختل میکند.
چند نکته مهم برای کنترل فشار خون
شما میتوانید با اقدامات زیر فشار خونتان را کاهش دهید و از سلامت قلب خود حمایت کنید:
- مصرف سدیم (نمک) را محدود کنید؛ زیادهروی در مصرف سدیم از طریق خوردن غذاهای فرآوریشده، تنقلات شور یا هر منبع دیگری میتواند سطح فشار خون را افزایش دهد. انجمن قلب آمریکا توصیه میکند که روزانه بیش از ۱۵۰۰ میلیگرم سدیم مصرف نکنید.
- از یک رژیم غذایی سالم و مغذی پیروی کنید؛ افزایش مصرف میوه، سبزی و غلات کامل به تامین فیبر مورد نیاز بدن و کنترل فشار خون کمک میکند.
- بهطور منظم ورزش کنید؛ فعالیت بدنی باعث تقویت قلب میشود و رسیدن به وزن مناسب یا حفظ آن را آسانتر میکند. چاقی یکی از مهمترین عوامل خطر فشار خون بالا است. سعی کنید در طول هفته حداقل ۱۵۰ دقیقه ورزش هوازی با شدت متوسط انجام دهید (مانند پیادهروی سریع، دویدن و دوچرخهسواری).
- اگر سیگار می کشید، برای ترک آن اقدام کنید؛ در حال حاضر، محققان در حال بررسی رابطهی بین سیگار و فشار خون بالا هستند. با این حال، مشخص شده است که با هر بار سیگار کشیدن، فشار خون بهطور موقت افزایش مییابد. همچنین شواهد نشان میدهد که سیگار باعث باریک شدن عروق خونی میشود و خطر حملهی قلبی و سکتهی مغزی را افزایش میدهد.
سخن پایانی
بهجزء غذاهایی که میخورید، نوشیدنیهای مصرفی شما هم میتوانند فشار خونتان را تغییر دهند. بر اساس تحقیقات، از بعضی از مایعات مثل چای سبز، شیر کمچرب، آب انار و… میتوان بهعنوان بهترین نوشیدنی برای کاهش فشار خون نام برد. با این حال، اگر در مورد فشار خون خود سوال یا نگرانی خاصی دارید، آن را با پزشک در میان بگذارید. پزشک مشخص میکند که اصلاح سبک زندگی برای کنترل فشار خون کافی است یا خیر. اگر این راهکار برای کاهش فشار خون موثر نباشد، باید از دارو استفاده کنید. برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.
تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است.
منبع: چشمک