شقاق یک بیماری شایع مقعدی است که علت اصلی 6 تا 15 درصد جراحی های کولون و رکتوم ( کولورکتال ) به آن نسبت داده می شود.
به گزارش خط سلامت شقاق مردان و زنان را به طور مساوی تحت تأثیر قرار می دهد. این بیماری مرتبط با مجرای مقعد، معمولاً باعث درد شدید هنگام اجابت مزاج می شود. شقاق مقعدی شایع ترین علت خونریزی مقعدی در دوران نوزادی است.
شقاق چیست؟
شقاق در بافت تخصصی پوشاننده مقعد و کانال مقعدی به نام آنودرم ایجاد می شود. برخلاف پوست، آنودرم فاقد مو، غدد عرق یا غدد چربی بوده و دارای تعداد زیادی اعصاب حسی است که این ناحیه را نسبت به درد حساس می کند. (فراوانی اعصاب توضیح می دهد که چرا شقاق مقعد بسیار دردناک است).
چه چیزی باعث ایجاد شقاق می شود؟
شقاق در اثر ضربه به مقعد و کانال مقعد ایجاد می شود.
شقاق در اثر مدفوع سفت یا اسهال مکرر ایجاد می شود. گاهی اوقات، قرار دادن دماسنج رکتوم، نوک تنقیه، آندوسکوپ یا پروب اولتراسوند (برای بررسی غده پروستات ) منجر به ایجاد شقاق شود. علل دیگر شقاق عبارتند از:
سرطان مقعد
بیماری کرون و لوسمی
بسیاری از بیماری های عفونی از جمله سل، عفونت های ویروسی( مانند سیتومگالوویروس یا تبخال)، سیفلیس، سوزاک، کلامیدیا، شانکروئید ( Hemophilus ducreyi ) و ویروس نقص ایمنی انسانی.
علائم شقاق چیست؟
افرادی که شقاق مقعدی دارند تقریبا همیشه درد مقعدی را تجربه می کنند که با اجابت مزاج بدتر می شود. درد پس از اجابت مزاج ممکن است کوتاه یا طولانی مدت باشد. با این حال، درد معمولا بین حرکات روده فروکش می کند.
درد ناشی از شقاق به قدری شدید است که بیماران معمولا تمایلی به اجابت مزاج ندارند و در نتیجه یبوست را تجربه می کنند. علاوه بر این، یبوست منجر به دفع سخت می شود که درد ناشی از شقاق را بدتر می کند. این درد همچنین تکرر ادرار را به دنبال دارد.
خونریزی در مقادیر کم، خارش و ترشحات بد بو به دلیل ترشح چرک نیز رخ دهد. همانطور که قبلا ذکر شد، شقاق معمولا در نوزادان منجر به خونریزی می شود.
داروهای خانگی برای شقاق
هدف از درمان شقاق شکستن چرخه اسپاسم اسفنکتر مقعد و پارگی مکرر آنودرم است. در مورد شقاق حاد، درمان دارویی (غیر جراحی) در اکثر بیماران موفقیت آمیز است. درمان اولیه شقاق شامل نرم کردن مدفوع با پسیلیوم یا متیل سلولز و تجویز رژیم غذایی پر فیبر است.
سایر درمان های خانگی برای شقاق شامل پرهیز از خوردن غذاهای تند است که به خوبی هضم نمی شوند (مانند: آجیل، ذرت بو داده، چیپس). افزایش مصرف مایعات و در مواقعی مصرف نرم کننده های مدفوع( دکوزات یا روغن های معدنی) و حمام کردن در یک وان آب گرم، به ویژه پس از اجابت مزاج، برای آرام کردن اسپاسم، افزایش جریان خون به مقعد و تمیز کردن مقعد بدون مالش آنودرم تحریکشده.
جراحی شقاق
کارگروه استاندارد انجمن جراحان کولون و رکتوم آمریکا یک روش جراحی به نام اسفنکتروتومی داخلی جانبی جزئی را به عنوان روش انتخابی برای درمان شقاق توصیه کرده است. در این روش، اسفنکتر داخلی مقعد بریده می شود و تا فاصله ای برابر با شکاف به داخل کانال مقعد امتداد می یابد.
پس از جراحی، 93 تا 97 درصد شقاق ها بهبود می یابند. در یک مطالعه، بهبودی پس از جراحی در 98 درصد بیماران در عرض دو ماه رخ داد. اگر شقاق سفت و نامنظم باشد، احتمالا نشانه ای از سرطان مقعد است و باید بیوپسی( نمونه برداری) شود. برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.
تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است.