افزایش وزن بیش از 1تا 1/5 کیلو در 24 ساعت یا 2/5 کیلو در هفته می تواند نشان دهنده بیماری های زمینه ای جدی مانند نارسایی قلبی یا بیماری کلیوی باشد که نیاز به ارزیابی فوری و مشاوره پزشکی دارد.
به گزارش خط سلامت رژیم غذایی نامناسب، سبک زندگی کم تحرک، استرس و کم خوابی از عوامل اصلی افزایش وزن هستند. عوامل روانی مانند افسردگی و ترک سیگار نیز می تواند منجر به تغییرات قابل توجه وزن شود.
افزایش وزن سریع چیست؟
افزایش وزن بیش از 1تا 1/5 کیلو در 24 ساعت یا 2/5 کیلو در هفته می تواند نشان دهنده بیماری های زمینه ای جدی مانند نارسایی قلبی یا بیماری کلیوی باشد که نیاز به ارزیابی فوری و مشاوره پزشکی دارد.
چرا اینقدر سریع وزن اضافه می کنم؟
شایع ترین علت افزایش وزن، سبک زندگی ناسالم (خوردن غذاهای پرکالری زیاد و ورزش نکردن کافی) است. با این حال، گاهی اوقات، یک بیماری زمینه ای یا عوارض جانبی داروها می تواند منجر به افزایش وزن شود.
چه بیماری هایی باعث افزایش سریع وزن می شوند؟
مشکلات تیروئید
تیروئید یک غده پروانه ای شکل در گردن است که هورمون تیروئید را می سازد . این هورمون بسیاری از عملکردهای مهم بدن از جمله متابولیسم را تنظیم می کند.
کم کاری تیروئید ( کم کاری غده تیروئید ) می تواند با سوزاندن کالری کمتر و حفظ نمک و آب باعث افزایش وزن شود. حدود 5 تا 5 کیلو افزایش وزن در افراد مبتلا به کم کاری تیروئید شایع است، اما از فردی به فرد دیگر متفاوت است. کم کاری تیروئید شدیدتر باعث افزایش وزن می شود.
پرکاری تیروئید (غده تیروئید پرکار) معمولا باعث کاهش وزن می شود. با این حال، افراد مبتلا به پرکاری تیروئید نیز اشتهای بیشتری دارند و بسته به کالری مصرفی ممکن است وزن اضافه کنند.
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) که بیماری تخمدان پلی کیستیک (PCOD) نیز نامیده می شود، یک وضعیت هورمونی شایع در زنان در سنین باروری است. علت اصلی ناباروری است . علائم شامل دوره های قاعدگی نامنظم ، آکنه، موهای زائد صورت، نازک شدن موها، و طاسی الگوی مردانه به دلیل سطوح بالاتر هورمون های آندروژنی مردانه در بدن است.
PCOS می تواند باعث افزایش وزن شود زیرا بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری مقاومت به انسولین نیز دارند (ناتوانی در کشیدن گلوکز از خون به داخل سلول ها برای دریافت انرژی). مقاومت به انسولین عامل اصلی چاقی و دیابت نوع 2 (قند خون بالا) است.
سندرم کوشینگ
سندرم کوشینگ وضعیتی است که در آن کورتیزول بیش از حد در بدن وجود دارد. سطوح بالای هورمون استرس کورتیزول می تواند منجر به افزایش وزن در ناحیه تنه با اندام های نازک، رخساره ماه (افزایش وزن در صورت) و قوز بوفالو (رسوب چربی بین شانه ها) شود. علائم دیگر ممکن است شامل آکنه، ترک های پوستی، نازک شدن پوست ، کبودی آسان و بهبود آهسته زخم باشد .
مطالعات نشان داده است که افراد مبتلا به سندرم کوشینگ در مقایسه با افرادی با الگوهای غذایی مشابه و سطح فعالیت بدنی که سندرم کوشینگ ندارند، در یک دوره 6 ماهه 4 تا 5 پوند اضافه وزن دارند.
نارسایی قلبی
افراد مبتلا به نارسایی احتقانی قلب می توانند به دلیل احتباس مایعات وزن اضافه کنند. این به این دلیل است که قلب آنطور که باید خون را پمپاژ نمی کند. این می تواند منجر به افزایش سریع وزن، تورم در مچ پا و پا ، تورم در شکم و تنگی نفس به دلیل وجود مایع در ریه ها شود. افزایش وزن سریع یا ناگهانی بیش از 2 یا 3 پوند در 24 ساعت یا 5 پوند در هفته می تواند نشانه بدتر شدن نارسایی قلبی باشد.
بیماری کلیوی
وقتی کلیه ها به درستی کار نمی کنند، نمی توانند ادرار کافی تولید کنند و باعث می شود بدن مایعات را در خود نگه دارد. این احتباس مایعات می تواند منجر به تورم و افزایش وزن شود. افزایش وزن ناخواسته می تواند نشانه ای از مشکلات کلیوی مانند بیماری مزمن کلیوی و سندرم نفروتیک ( دفع بیش از حد پروتئین ) باشد.
دیابت
افراد مبتلا به دیابت تشخیص داده نشده ممکن است به دلیل تکرر ادرار ، از دست دادن قند در ادرار و کم آبی بدن، بدون تلاش کاهش وزن را تجربه کنند . با این حال، پس از تشخیص دیابت نوع 1 یا نوع 2 و بهبود هیدراتاسیون، می تواند منجر به افزایش وزن شود. با گذشت زمان، از آنجایی که قند کمتری در ادرار از دست میرود، افزایش وزن میتواند ادامه یابد، مگر اینکه اقداماتی برای جلوگیری از آن با تغییر شیوه زندگی سالم انجام شود. علاوه بر این، انسولین درمانی می تواند منجر به افزایش وزن شود.
آپنه انسدادی خواب
چاقی یک عامل خطر برای آپنه انسدادی خواب (OSA) است که نوعی تنفس مختل در خواب است. با این حال، تحقیقات همچنین نشان می دهد که OSA می تواند منجر به افزایش وزن شود. دانشمندان دریافتند افراد مبتلا به آپنه خواب دارای سطوح بالایی از هورمونی به نام لپتین و همچنین مقاومت به لپتین هستند. این از احساس سیری بعد از غذا جلوگیری می کند که منجر به پرخوری و افزایش وزن می شود.
سایر علل بالقوه افزایش وزن ناگهانی
عوارض جانبی داروها
برخی از داروها می توانند به عنوان یک عارضه جانبی باعث افزایش وزن شوند، چه با ایجاد احتباس مایعات یا با افزایش اشتها و گرسنگی. مثالها عبارتند از:
داروهای ضد روان پریشی مانند اولانزاپین (Zyprexa) و ریسپریدون (Risperdal).
داروهای ضد افسردگی مانند پاروکستین (پاکسیل) و آمی تریپتیلین (Elavil).
داروهای ضد صرع مانند والپروات و کاربامازپین .
تثبیت کننده های خلق و خو مانند لیتیوم .
داروهای ضد فشار خون مانند بتا بلوکرها، به عنوان مثال، آتنولول (تنورمین) و متوپرولول (لوپرسور).
آنتی هیستامین هایی مانند دیفن هیدرامین (بنادریل).
داروهای استروئیدی مانند پردنیزون ، دگزامتازون و پردنیزولون .
داروهای دیابت مانند انسولین ، سولفونیل اوره ها ( گلیپیزید ، گلیبورید )، و تیازولیدین دیون ها (روزیگلیتازون ( آواندیا )، پیوگلیتازون ).
عدم تعادل هورمونی، یائسگی و افزایش وزن
بسیاری از زنان در دوران یائسگی وزن اضافه می کنند. مطالعات تخمین میزنند که افزایش وزن به طور متوسط در دهه 50 هر سال 1.5 پوند اتفاق میافتد. این به دلیل تغییرات هورمونی (کاهش سطح استروژن) اتفاق می افتد. می تواند منجر به چاقی مرکزی (افزایش وزن در ناحیه شکم) شود.
اما تغییرات هورمونی تنها مسئول افزایش وزن در دوران یائسگی نیست . ژنتیک، عوامل سبک زندگی و تغییرات مرتبط با افزایش سن مانند متابولیسم کندتر نیز نقش دارند.
سندرم متابولیک
سندرم متابولیک گروهی از شرایط است که خطر ابتلا به دیابت، بیماری قلبی و سکته را افزایش می دهد. آنها شامل فشار خون بالا، گلوکز خون بالا، سطح تری گلیسیرید بالا ، HDL پایین (لیپوپروتئین با چگالی بالا) یا کلسترول "خوب" و چاقی شکمی (چربی شکم) هستند. نشانه قابل توجه اختلال متابولیک افزایش وزن است (چاقی یک عامل خطر است).
تغییرات فیزیولوژیکی مرتبط با سن
با شروع میانسالی، بدن ما هر سال به میزان 1 درصد توده عضلانی خود را از دست می دهد. ماهیچه های کوچکتر انرژی کمتری مصرف می کنند و انرژی اضافی به صورت چربی ذخیره می شود. بنابراین، مگر اینکه کالری کمتری مصرف کنید، کاهش ماهیچه های مرتبط با افزایش سن، ذخیره چربی و تغییرات در ترکیب بدن می تواند منجر به افزایش وزن شود.
علاوه بر توده عضلانی کمتر، متابولیسم با افزایش سن کاهش می یابد و بر سرعت کالری سوزی بدن تأثیر می گذارد.
همچنین کاهش سطح هورمون های جنسی زنانه و مردانه در زنان و مردان مسن می تواند منجر به افزایش چربی بدن شود.
عوامل روانی
شرایط سلامت روان و داروهای مورد استفاده برای درمان آنها می تواند باعث افزایش وزن شود، به عنوان مثال، اضطراب، افسردگی، اختلال دوقطبی ، اختلال پرخوری و غیره.
عادات غذایی
یک رژیم غذایی پرکالری متشکل از غذاهای فوق فرآوری شده (شام های یخ زده، گوشت های فرآوری شده و تنقلات خوش طعم مانند چیپس سیب زمینی) که حاوی چربی های ناسالم است، یکی از دلایل اصلی افزایش وزن و چاقی است. مصرف غذاهای شیرین مانند آب نبات، کیک، کلوچه، بستنی و نوشیدنی های شیرین نیز با افزایش وزن مرتبط است.
سبک زندگی کم تحرک
عدم تحرک یا عدم انجام تمرینات بدنی یکی از عوامل رایج افزایش وزن است. نمونههایی از فعالیتهای بیتحرک شامل کار روی میز، استفاده از رایانه یا رانندگی است.
الگوهای خواب
کم خوابی و کم خوابی می تواند هورمون های تنظیم کننده اشتها را مختل کند. به عبارت دیگر، نداشتن خواب آرام کافی در شب میتواند منجر به سطوح بالاتر هورمونهای گرسنگی در بدن شود که میتواند باعث پرخوری و افزایش وزن شود.
استرس و سلامت روان
استرس مزمن می تواند منجر به سطوح بالای هورمون استرس کورتیزول ساخته شده توسط غدد فوق کلیوی شود. این می تواند منجر به افزایش اشتها و ذخیره انرژی استفاده نشده به عنوان چربی شود. علاوه بر این، استرس می تواند منجر به پرخوری «غذاهای راحت» ناسالم شود. افرادی که افسرده هستند نیز ممکن است پرخوری کنند و علاقه خود را به فعالیت بدنی از دست بدهند که هر دوی اینها می تواند منجر به افزایش وزن شود.
ترک سیگار
بسیاری از افراد پس از ترک سیگار وزن خود را افزایش می دهند ، به میزان 5 تا 10 پوند در عرض چند ماه. این به این دلیل است که سیگار اشتها را سرکوب می کند و نیکوتین موجود در سیگار متابولیسم را سرعت می بخشد. هنگامی که افراد سیگار را ترک می کنند، اغلب برای مقابله با هوس به سراغ غذاهای راحت و ناسالم می روند. این عوامل با هم، اغلب منجر به افزایش وزن پس از ترک می شوند.
استراتژی های مدیریت افزایش وزن ناگهانی
اگر اخیراً افزایش وزن ناگهانی یا سریع را تجربه کردهاید، با پزشک خود وقت ملاقات بگیرید. آنها می توانند بفهمند که آیا یک بیماری زمینه ای برای افزایش وزن شما وجود دارد یا خیر و یک برنامه درمانی ایجاد کنند. آنها همچنین می توانند شما را در صورت نیاز برای کنترل وزن به متخصص طب چاقی ارجاع دهند.
یک رژیم غذایی متعادل و سالم، غنی از میوه ها، سبزیجات، غلات کامل، حبوبات، پروتئین بدون چربی ، لبنیات کم چرب و چربی های سالم بهترین راه برای عضله سازی و جلوگیری از افزایش وزن است. برای نظارت بر مصرف رژیم غذایی، یک دفتر خاطرات غذایی داشته باشید که در آن یادداشت کنید چه چیزی و چه مقدار می خورید. غذاها و تنقلات سالم را به جای غذاهای ناسالم انتخاب کنید و از میان وعده های آخر شب خودداری کنید.
ورزش منظم می تواند به شما کمک کند کالری بسوزانید، پوند وزن کم کنید و قدرت عضلانی و توده عضلانی بسازید. کارشناسان توصیه می کنند 150 دقیقه ورزش هوازی با شدت متوسط در هفته و تمرینات قدرتی حداقل دو بار در هفته انجام دهید.
اثرات داروها را درک کنید. اگر داروهای بدون نسخه یا نسخه ای مصرف می کنید، با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود در مورد اینکه آیا آنها می توانند در افزایش وزن شما نقش داشته باشند صحبت کنید.
بیشتر افزایش وزن به دلیل عادات سبک زندگی ناسالم است. اما اگر با وجود رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی منظم به افزایش وزن ادامه می دهید، با پزشک خود مشورت کنید. آنها می توانند بفهمند که آیا یک بیماری زمینه ای باعث افزایش وزن می شود یا خیر. هر گونه تغییر وزن ناگهانی باید بدون تاخیر ارزیابی شود. همچنین برای کاهش وزن غیرمنتظره باید به دنبال مراقبت های پزشکی باشید .
برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است