پوکی استخوان باعث تضعیف استخوانها و کاهش تراکم آنها میشود که میتواند منجر به کاهش قد و شکستگیهای استخوانی گردد. در این مقاله، به بررسی این موضوع میپردازیم که چگونه پوکی استخوان میتواند باعث کاهش قد شود و چه اقداماتی برای درمان و پیشگیری از این وضعیت مؤثر است.
به گزارش خط سلامت کاهش قد در پیری ممکن است به تدریج رخ دهد، اما اگر کاهش قد بیش از 2.5 سانتی متر باشد، ممکن است نشانهای از پوکی استخوان یا مشکلات دیگر باشد. در این مقاله، عوامل خطر و علائم پوکی استخوان را بررسی کرده و راههای درمانی و پیشگیرانه شامل اصلاح سبک زندگی و داروها را معرفی میکنیم تا از کاهش بیشتر قد و خطر شکستگیها جلوگیری کنید.
منظور از کاهش قد چیست؟
افراد در بزرگسالی به حداکثر قد خود میرسند اما با گذشت زمان، کمی کوتاهتر میشوند و در نتیجه قد خود را از دست میدهند. برای مثال، ممکن است مردی در سن 80 سالگی تقریباً 1.3 سانتیمتر کوتاهتر از 35 سالگی باشد. یا زنی که زمانی 162.5 سانتیمتر بوده، ممکن است در 90 سالگی فقط 157.5 سانتیمتر قد داشته باشد.
کاهش قد به تدریج اتفاق میافتد، بنابراین ممکن است متوجه آن نشوید. افراد ممکن است در سنین 40 یا 50 سالگی کمی شروع به از دست دادن قد کنند، اما در سن 70 سالگی این روند با سرعت بیشتری آغاز میشود.
کاهش قد بخشی طبیعی از افزایش سن است که میتواند باعث تغییراتی در استخوانهای ستون فقرات، دیسکهای مهرهای بین آنها یا وضعیت بدن شود.
به طور کامل مشخص نیست که کاهش قد متوسط چه مقداری است، اما کاهش بیش از 1 اینچ یا بیشتر ممکن است به مشکل دیگری اشاره کند که نیاز به درمان دارد.
آیا کاهش قد از علائم پوکی استخوان است؟
پوکی استخوان باعث ضعیف شدن و کاهش تراکم استخوانها میشود که میتواند منجر به کاهش قد شود. از دست دادن قد ممکن است تنها علامت پوکی استخوان باشد تا زمانی که یکی از استخوانهای شما شکسته باشد.
جالب توجه است که به نظر میرسد افرادی که از دست دادن قد دارند، بیشتر در معرض شکستگی قرار دارند. یک مطالعه نشان داد که مردانی که بیش از 3 سانتیمتر از قد خود را از دست دادهاند، دو برابر بیشتر از مردانی که کمتر از 1 سانتیمتر از دست دادهاند، در معرض خطر شکستگی لگن قرار دارند.
شکستگیهای فشاری (مهرههای ستون فقرات به هم فشرده میشوند) و کیفوز (بالای گرد یا قوز پشت) دو راه اصلی هستند که پوکی استخوان ممکن است منجر به کاهش قد شود.
خطر پوکی استخوان
اگر در معرض خطر بیشتری برای پوکی استخوان هستید، نظارت بر قد شما با افزایش سن میتواند برای پزشک مفید باشد. داشتن 50 سال یا بیشتر یا تعیین جنسیت مونث در بدو تولد، خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش میدهد، همانطور که برخی شرایط پزشکی و داروها نیز این کار را انجام میدهند.
شکستگیهای فشاری
پوکی استخوان معمولاً منجر به شکستگیهای جزئی مهرهها میشود که به آنها شکستگی فشاری میگویند. این شکستگیها گاهی اوقات باعث کمردرد ناگهانی میشوند، اما اغلب مورد توجه قرار نمیگیرند. شکستگیهای فشاری مهرهها را کمی فشردهتر کرده و قد شما را کاهش میدهند.
پوکی استخوان همچنین به کیفوز، گرد شدن بیش از حد قسمت بالای کمر، مرتبط است. دانشمندان از ارتباط بین کیفوز و پوکی استخوان کاملاً مطمئن نیستند، اما به نظر میرسد که پوکی استخوان تا حدی باعث ایجاد کیفوز میشود. از آنجایی که ستون فقرات بیشتر از حد معمول خم شده است، قد کلی شما کاهش مییابد.
درمان و مدیریت کاهش قد ناشی از پوکی استخوان
بعید است که بتوانید قد از دست رفته را که به دلیل پوکی استخوان کاهش یافته، بازگردانید. با این حال، میتوانید اقداماتی را برای جلوگیری از کاهش بیشتر قد انجام دهید.
اصلاحات سبک زندگی
موارد زیر ممکن است به شما در به حداقل رساندن کاهش قد کمک کنند:
ترک سیگار
نوشیدن فقط در حد متوسط (یا پرهیز)
ورزش منظم
دریافت کلسیم و ویتامین D کافی، استفاده از مکملها در صورت توصیه پزشک
داروها
اگر کاهش قد شما قابل توجه باشد، پزشک ممکن است داروهایی را برای کمک به تقویت استخوانها پیشنهاد کند. گزینهها عبارتند از:
بیس فسفوناتها، مانند اکتونل (ریزدرونات)، خوراکی یا داخل وریدی (IV)
داروهای حاوی هورمون پاراتیروئید، مانند فورتئو (تری پاراتید) که به صورت تزریقی مصرف میشود
انواع دیگر درمانهای پوکی استخوان، مانند Prolia (دنوزوماب) که به صورت تزریقی مصرف میشود
خلاصه
استخوانهای ضعیف ناشی از پوکی استخوان ممکن است کاهش قد معمولی که در افراد مسنتر اتفاق میافتد را بدتر کند. از آنجایی که استخوانها بسیار شکننده میشوند، ممکن است شکستگی مهرهها رخ دهد. پوکی استخوان همچنین میتواند به شکستگیهای فشاری و کیفوز و کوتاه شدن قد کمک کند.
کاهش قد ممکن است تنها علامت پوکی استخوان باشد. اگرچه تنها دلیل بالقوه کاهش قد نیست، اما اغلب نشانهای از این است که شما در معرض خطر شکستگی ناشی از این بیماری هستید.
درمان پوکی استخوان بعید است که قد از دست رفته را بازگرداند. با این حال، میتوانید خطر شکستگیهای بعدی خود را از طریق انتخاب شیوه زندگی و داروهای احتمالی به طور چشمگیری کاهش دهید.
برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است