پسوریازیس یک بیماری مزمن پوستی خود ایمنی است که باعث ایجاد لکه هایی از پوست ضخیم، قرمز و پوسته پوسته می شود. معمولاً آرنج ها، زانوها، پوست سر و کمر تحت تأثیر این بیماری طولانی مدت قرار می گیرند که دوره های بهبودی و عود دارد.
به گزارش خط سلامت اعتقاد بر این است که پسوریازیس خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را در افراد افزایش می دهد، که به دلیل اختلال در توانایی بدن برای پردازش صحیح قند خون شناخته شده است
پسوریازیس چیست؟
پسوریازیس یک اختلال خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن به اشتباه به سلول های پوستی که سالم هستند حمله می کند. این اشتباه باعث تسریع تولید آنها می شود. دکتر ویجی سینگال، متخصص پوست از هند میگوید: به طور معمول، سلولهای پوست حدود یک ماه طول میکشد تا بازسازی و جایگزین شوند، اما در افراد مبتلا به پسوریازیس، این فرآیند میتواند تنها چند روز طول بکشد. تجمع سلول های مرده پوست باعث ایجاد پوسته ها و لکه های قرمز ملتهب می شود که می تواند خارش یا دردناک باشد. انواع مختلفی از پسوریازیس وجود دارد که طبق تحقیقات منتشر شده در StatPearls در سال 2023، پسوریازیس پلاکی شایعترین نوع آن است. اگر پسوریازیس پلاکی دارید، متوجه ضایعات برآمده و ملتهب با پوستههای سفید نقرهای در نواحی آسیبدیده خواهید شد.
علت پسوریازیس
علت دقیق پسوریازیس هنوز مشخص نیست، اما اعتقاد بر این است که به دلایل زیر باشد:
در پسوریازیس، سیستم ایمنی بدن دچار اختلال می شود و شروع به حمله به سلول های پوست سالم می کند و چرخه تولید سلول های پوست را تسریع می کند.
اگر یکی از اعضای خانواده یا یکی از بستگان نزدیک به پسوریازیس مبتلا باشد، شانس شما برای ابتلا به این بیماری افزایش می یابد.
برخی عوامل محیطی مانند عفونت ها، آسیب های پوستی، استرس و سیگار کشیدن می توانند باعث تشدید یا تشدید پسوریازیس شوند.
ارتباط بین پسوریازیس و دیابت
پسوریازیس با سایر بیماری ها از جمله دیابت همراه است. بر اساس تحقیقات منتشر شده در مجله Diabetes, Metabolic Syndrome And Obesity در سال 2020، پسوریازیس به عنوان یک عامل خطر برای دیابت و بالعکس در نظر گرفته می شود . طی مطالعه ای که در مجله Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology در سال 2014 منتشر شد، شیوع دیابت در بین افراد منتشر شد. با پسوریازیس خفیف یا شدید به ترتیب حدود 37.4 درصد و 41 درصد مشاهده شد.
دکتر سینگال می گوید: پسوریازیس و دیابت، به ویژه دیابت نوع 2 ، اغلب با هم مرتبط هستند، زیرا هر دو شرایط التهابی مزمن هستند. ارتباط بین این دو تا حد زیادی به دلیل التهاب سیستمیک ناشی از پسوریازیس است. فعالیت بیش از حد سیستم ایمنی باعث التهاب گسترده در بدن می شود که می تواند حساسیت به انسولین را مختل کند و خطر ابتلا به دیابت را افزایش دهد.
یک مطالعه در سال 2016 که در JAMA Dermatology منتشر شد همچنین نشان داد که پسوریازیس و دیابت نیز با عوامل خطر مشابهی مانند چاقی، بیماری قلبی عروقی و بیماری کلیوی مرتبط هستند. دکتر سینگال میگوید: پسوریازیس همچنین با سندرم متابولیک ، مجموعهای از شرایط، از جمله فشار خون بالا و سطح کلسترول بالا، که همگی از عوامل خطر ابتلا به دیابت نوع 2 هستند، مرتبط است .
مدیریت پسوریازیس و دیابت
برای مدیریت پسوریازیس و دیابت، باید هر دو شرایط را به طور همزمان بررسی کنید و سلامت کلی را بهبود بخشید.
داروها
برای پسوریازیس، درمانها شامل پمادهای موضعی، نور درمانی و داروهای سیستمیک مانند داروهای بیولوژیک است که بخشهای خاصی از سیستم ایمنی را هدف قرار میدهند. مدیریت دیابت ممکن است شامل اسولین یا داروهای خوراکی برای کنترل سطح قند خون باشد.
رژیم غذایی سالم
یک رژیم غذایی متعادل که بر غذاهای ضد التهاب تاکید دارد، می تواند به مدیریت هر دو شرایط سلامتی کمک کند. غذاهایی مانند سبزیجات برگ دار، ماهی های چرب، مغزها، دانه ها و غلات کامل می توانند التهاب را در بدن کاهش دهند. این متخصص می گوید: «محدود کردن غذاهای فرآوری شده، قند و چربی های ناسالم نیز می تواند به مدیریت سطح قند خون در دیابت و کنترل پسوریازیس کمک کند.
مدیریت وزن
حفظ وزن سالم بسیار مهم است زیرا چاقی یک عامل خطر برای پسوریازیس و دیابت است. کاهش وزن اضافی با تغذیه سالم و ورزش می تواند التهاب را کاهش دهد، حساسیت به انسولین را بهبود بخشد و شدت علائم پسوریازیس را کاهش دهد.
مراقبت از پوست
برای افراد مبتلا به پسوریازیس، روال های مراقبت از پوست ملایم می تواند به کاهش شعله ور شدن پوست کمک کند. مرطوب کردن منظم، استفاده از محصولات غیر تحریک کننده و محافظت از پوست در برابر آسیب ها ضروری است. خشکی و خارش پوست در افراد دیابتی نیز شایع است، بنابراین حتما به خوبی مرطوب کنید.
پایش قند خون
برای افراد مبتلا به دیابت، نظارت منظم بر سطح قند خون برای جلوگیری از عوارضی مانند مشکلات چشم، مشکلات پا، سکته مغزی و بیماری قلبی بسیار مهم است. فقط مطمئن شوید که با پزشک خود برای تنظیم داروهای خود در صورت نیاز و در صورت نیاز کار کنید.
چگونه از دیابت و پسوریازیس پیشگیری کنیم؟
این بیشتر به اتخاذ برخی تغییرات سبک زندگی برای جلوگیری از دیابت و پسوریازیس مربوط می شود.
ورزش منظم
برای حفظ وزن سالم، حدود 150 دقیقه ورزش متوسط در هفته را هدف قرار دهید. می توانید پیاده روی کنید یا برای دویدن بروید یا یوگا انجام دهید. هر نوع فعالیت بدنی می تواند حساسیت به انسولین را بهبود بخشد و به تنظیم سطح قند خون و پیشگیری از دیابت کمک کند.
سیگار و الکل را ترک کنید
سیگار کشیدن و الکل ممکن است خطر ابتلا به پسوریازیس و دیابت نوع 2 را افزایش دهد. این متخصص می گوید: «ترک سیگار و الکل می تواند به مقابله با این شرایط سلامتی کمک کند و از سلامت کلی شما محافظت کند.
غربالگری های بهداشتی منظم
اگر به پسوریازیس مبتلا هستید، برای نظارت بر سطح قند خون خود با پزشک خود از نزدیک همکاری کنید. همچنین می توانید از انواع مختلف متر در خانه خود برای بررسی سطح قند خون خود استفاده کنید. برای تشخیص زودهنگام دیابت، باید سلامت متابولیک کلی خود را به طور منظم بررسی کنید.
مراقبت از پوست
اقدامات خوب مراقبت از پوست، از جمله مرطوب کردن منظم و اجتناب از صابون های تند یا محصولات حاوی مواد شیمیایی قوی، می تواند به مدیریت پسوریازیس کمک کند. این متخصص می گوید: اگر قبلاً دیابت دارید، به مراقبت از پوست خود توجه ویژه ای داشته باشید تا از هرگونه عفونت یا خشکی پوست جلوگیری کنید.
پسوریازیس و دیابت بیماری های متمایز هستند، اما شرایط مزمنی هستند که می توانند کیفیت زندگی شما را به میزان قابل توجهی تحت تاثیر قرار دهند. به نظر میرسد که التهاب نقش مهمی در هر دو وضعیت بازی میکند، و برای افراد مبتلا به هر یک از این بیماریها اتخاذ شیوههای زندگی ضد التهابی ضروری است. با مدیریت وزن، خوردن یک رژیم غذایی سالم، فعال ماندن و کنترل سطح قند خون، افراد می توانند به طور موثر پسوریازیس و دیابت را مدیریت کنند یا خطر ابتلا به آنها را کاهش دهند.
برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است