در طول پریود ، رحم پوشش خود را از طریق واژن می ریزد و منجر به خونریزی می شود که حداقل سه روز طول می کشد. ممکن است درد یا گرفتگی پریود و نوسانات خلقی را به همراه داشته باشد. اما پریود مهم است، به خصوص اگر می خواهید روزی باردار شوید. چرخه های پریود منظم به طور کلی نشان دهنده عملکرد طبیعی هورمونی و سلامت باروری است. با این حال، پریودهای نامنظم می تواند به این معنی باشد که مشکلات سلامتی زمینه ای وجود دارد. در واقع، برخی از شرایط پزشکی می تواند بر پریود تأثیر بگذارد.
8 وضعیت پزشکی که بر پریود تأثیر می گذارد
در اینجا برخی از شرایط سلامتی که ممکن است بر سلامت پریود و پریود شما تأثیر بگذارد آورده شده است:
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
سندرم تخمدان پلی کیستیک ( PCOS)، یک مشکل شایع هورمونی، فقط به رشد بیش از حد مو (هیرسوتیسم)، آکنه یا افزایش وزن مربوط نمی شود. دکتر سوکریتی جین ، متخصص زنان میگوید : «این میتواند به دلیل عدم تعادل هورمونی باعث پریودهای نامنظم یا غایب شود». طبق تحقیقی که در سال 2016 در مجله بین المللی سرطان منتشر شد ، حدود 75 تا 85 درصد از زنان مبتلا به PCOS دچار اختلال در عملکرد پریود می شوند.
اندومتریوز
آندومتریوز، وضعیتی که در آن بافتی که معمولاً رحم را میپوشاند، خارج از رحم رشد میکند و باعث قاعدگیهای دردناک (دیسمنوره) و خونریزی شدید پریود میشود. این وضعیت حدود 190 میلیون زن در سنین باروری (15 و بالاتر) را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار می دهد.
فیبروم رحم
فیبروم های رحمی توده های غیر سرطانی در رحم هستند که می توانند به پریودهای سنگین یا طولانی مدت منجر شوند. طی یک مطالعه در سال 2022 که در مجله Frontiers منتشر شد ، 30 درصد از شرکت کنندگان با فیبروم رحمی منوراژی یا خونریزی شدید پریود داشتند. زنان مبتلا به فیبروم رحم نیز ممکن است خونریزی بین قاعدگی، لخته شدن خون، درد لگن، کمردرد و مشکلات ادراری را تجربه کنند.
اختلالات تیروئید
کم کاری تیروئید و پرکاری تیروئید از اختلالات شایع تیروئید هستند . در حالی که پرکاری تیروئید زمانی اتفاق می افتد که غده تیروئید بیش از آنچه بدن شما نیاز دارد هورمون تولید کند، کم کاری تیروئید زمانی اتفاق می افتد که غده تیروئید برعکس عمل کند. طی یک مطالعه در سال 2020 که در مجله Current Medicine Research and Practice منتشر شد، شیوع پریودهای نامنظم در زنان مبتلا به کم کاری تیروئید و پرکاری تیروئید به ترتیب 30 درصد و 7.5 درصد بود. دکتر جین میگوید: کمکاری تیروئید میتواند باعث پریودهای سنگین شود، در حالی که پرکاری تیروئید ممکن است منجر به پریودهای سبکتر یا کوتاهتر شود.
بیماری التهابی لگن
بیماری التهابی لگن (PID) عفونت اندام های تناسلی زنانه است که می تواند منجر به درد زیر شکم، ترشحات غیرمعمول واژن، تب و درد در حین رابطه جنسی شود. این متخصص میگوید: «همچنین میتواند منجر به چرخههای پریود نامنظم و گرفتگیهای شدید پریود شود . تشخیص آن می تواند سخت باشد زیرا بسیاری از زنان علائم قابل توجهی ندارند، بنابراین مهم است که برای جلوگیری از هر گونه عارضه ای آزمایش شوند.
استرس مزمن
استرس یک وضعیت پزشکی نیست و می تواند مثبت باشد، زیرا باعث می شود بدن ما آدرنالین ترشح کند که به ما در انجام کارها کمک می کند. اما طبق گفته انجمن روانشناسی آمریکا ، استرس مزمن، که ثابت است و برای مدت طولانی ادامه مییابد، میتواند با ایجاد اضطراب، درد عضلانی و ضعف سیستم ایمنی، بر سلامتی تأثیر بگذارد.
استرس مزمن همچنین می تواند منجر به عدم تعادل هورمونی و در نتیجه پریودهای نامنظم یا از دست رفته شود. طی یک تحقیق جدید که در مجله Neuroscience & Biobehavioral Reviews در 2024 منتشر شد، استرس مزمن به عنوان یک عامل خطر قابل اصلاح مرتبط با پریود نامنظم دیده شد.
اختلالات خوردن
اختلالات خوردن مانند بی اشتهایی یا پرخوری عصبی چیزی بیش از رفتارهای غذایی ناسالم و مسائل مربوط به وزن است. دکتر جین میگوید: «محدودیتهای شدید در مصرف غذا یا رفتارهای پاکسازی بیش از حد میتواند تعادل هورمونی را مختل کند و منجر به پریود نشدن شود.»
دیابت
دیابت نوع 1 و نوع 2 ممکن است با چرخه پریود شما ارتباط داشته باشد. در طی یک مطالعه در سال 2011 که در مجله بیولوژی تولید مثل و غدد درون ریز منتشر شد ، محققان دریافتند که بیش از یک سوم از دختران نوجوان مبتلا به دیابت نوع 1 پریود نامنظم خواهند داشت. افراد مبتلا به دیابت نوع 2 نیز ممکن است در معرض خطر بالای تجربه چرخه های پریود نامنظم باشند.
درمان شرایط پزشکی که بر پریود تأثیر می گذارد
در اینجا گزینه های درمانی برای شرایط پزشکی که می توانند بر چرخه پریود تأثیر بگذارند آورده شده است -
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
مدیریت وزن از طریق یک رژیم غذایی متعادل و ورزش منظم می تواند به تنظیم چرخه پریود در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک کمک کند. این متخصص می گوید: قرص های ضد بارداری می توانند دوره های پریود را تنظیم کرده و علائمی مانند آکنه و هیرسوتیسم را کاهش دهند.
اندومتریوز
مسکنهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن میتوانند به درمان گرفتگی عضلات کمک کنند. قرص های ضد بارداری و دستگاه هورمونی داخل رحمی می توانند به کاهش رشد بافت آندومتر کمک کنند. در موارد شدید، پزشک ممکن است جراحی لاپاراسکوپی را برای برداشتن بافت آندومتر توصیه کند.
فیبروم رحم
اگر علائم خفیف باشند، نظارت منظم ممکن است کافی باشد. درمان های هورمونی، مانند کنترل بارداری می تواند به مدیریت علائم کمک کند. این متخصص می گوید: «میومکتومی (برداشتن فیبروم) یا هیسترکتومی (برداشتن رحم) ممکن است برای موارد شدید ضروری باشد.
اختلالات تیروئید
کم کاری تیروئید با هورمون مصنوعی تیروئید (لووتیروکسین) برای عادی سازی سطح هورمون درمان می شود. برای پرکاری تیروئید، داروهای ضد تیروئید و ید رادیواکتیو کار می کنند. گاهی اوقات، جراحی مانند تیروئیدکتومی ممکن است توسط پزشک پیشنهاد شود. این شامل برداشتن تمام یا فقط بخشی از غده تیروئید است.
بیماری التهابی لگن
در حالی که آنتی بیوتیک ها برای درمان بیماری التهابی لگن ضروری هستند ، مسکن های بدون نسخه می توانند به مدیریت هر گونه ناراحتی مرتبط با آن کمک کنند. این متخصص می گوید: «در موارد شدید، ممکن است نیاز به جراحی برای برداشتن بافت عفونی باشد.
استرس مزمن
ذهن آگاهی، مدیتیشن و مشاوره برخی از تکنیک های مدیریت استرس هستند که می توانند برای افراد مبتلا به استرس مزمن مفید باشند. پیاده روی منظم یا انجام هر نوع ورزش برای حدود 30 دقیقه در روز نیز می تواند به کاهش سطح استرس و بهبود سلامت جسمانی شما کمک کند.
اختلالات خوردن
در صورت داشتن اختلال خوردن، همکاری نزدیک با یک متخصص تغذیه می تواند به ایجاد یک برنامه غذایی متعادل کمک کند. در صورت نیاز به پرداختن به مسائل روانشناختی، درمان شناختی-رفتاری یا CBT و سایر رویکردهای درمانی نیز می تواند کمک کننده باشد.
دیابت
مصرف انسولین یکی از مهم ترین گزینه های درمانی برای افراد مبتلا به دیابت نوع 1 است. نظارت بر مصرف کربوهیدرات ها و چربی ها و نظارت مکرر قند خون نیز مورد نیاز است. در مورد مدیریت دیابت نوع 2، نظارت بر قند خون، خوردن غذاهای سالم و ورزش منظم مورد نیاز است.
چه مبتلا به آندومتریوز یا دیابت باشید، شرایط پزشکی می تواند بر پریود تأثیر بگذارد. برای بهبود پریود و سلامت کلی خود باید این شرایط را مدیریت کنید.
برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است