از نظر روانشناختی ، انکار یک مکانیسم دفاعی است، ابزار ماهرانهای است که ذهن میتواند هنگام سختتر شدن اوضاع از آن استفاده کند. در برخی مواقع انکار ما را ایمن نگه می دارد و از نگاه کردن به خود یا پرداختن به چیزی در اطراف مان و ایجاد تغییر باز می دارد.
به گزارش خط سلامت افراد معمولا در مورد چیزی که آمادگی پذیرش آن را ندارند یا چیزی که باورهای عمیق شان را به چالش می کشد، دست به انکار می زنند.
چه چیزی مکانیسم دفاعی انکار را برمی انگیزد؟
محرک های رایج برای انکار می تواند شامل شود
سوء استفاده (ذهنی، عاطفی، جسمی، کلامی، جنسی، مالی یا انواع دیگر)
مصرف بیش از حد الکل یا سایر مواد ، یا اختلال مصرف مواد
سبک زندگی یا مسائل خانوادگی
تشخیص های پزشکی (اولین واکنش به تشخیص یک بیماری سخت، معمولا انکار است)
مسائل مربوط به سلامت روان
انکار سیگار کشیدن
انکار چاقی
انکار چگونه به ما کمک می کند؟
انکار می تواند ما را از احساسات دشوار محافظت کند. این ممکن است در کوتاه مدت مفید باشد و برای افرادی که توانایی مواجهه با مشکل را ندارند تسکین دهد. به عنوان مثال، ممکن است فردی در یک رابطه ناراضی باشد، اما فکر تنها بودن بدتر از فکر با هم بودن است.
چگونه انکار می تواند به ما آسیب برساند؟
در موقعیت های خطرناک یا ناسالم، انکار می تواند به ما آسیب برساند.
به عنوان مثال، بسته نگه داشتن چشمان مان در مورد واقعیت های یک بیماری جسمی یا روانی می تواند منجر به عواقب جدی برای سلامتی شود. نوجوانان زیادی را میبینیم که دچار افسردگی و اختلالات مصرف مواد هستند، و برخی از والدین وجود مشکلات را انکار میکنند، زیرا آنها از معنای آن برای کودک خود میترسند. در چنین مواردی انکار مشکلات می تواند به کودکان آسیب برساند و آنها را از ایجاد تغییرات معنی دار بازدارد.
انکار همچنین زمانی که اعتیاد یا سوء استفاده را شامل می شود می تواند صدمه بزند. این مشکلات همه افراد یک خانواده را تحت تأثیر قرار می دهد و می تواند منجر به الگوهای ناسالم شود که از نسلی به نسل دیگر منتقل می شود.
الگوهای رفتاری حاکی از انکار
افراد در حال انکار اغلب رفتارهای خاصی از خود نشان می دهند. به عنوان مثال، آنها ممکن است
مشکلات، مسائل یا رفتارهای ناسالم را به حداقل برسانید یا توجیه کنید
از فکر کردن به مشکلات اجتناب کنید
از قبول مسئولیت رفتارهای ناسالم خودداری کنید یا آنها را به گردن دیگری بیاندازید
از صحبت کردن در مورد مسائل خاص خودداری کنید و وقتی موضوعات مطرح می شود حالت تدافعی بگیرید.
حرکت از انکار به سوی قبول واقعیت
مقابله با انکار به این معنی است که ابتدا تشخیص دهید این مکانیسم در حال رخ دادن است - که می تواند برای هر کسی چالش برانگیز باشد - و سپس به مشکل اساسی که باعث آن شده است رسیدگی کنید.
اگر انکار را در دیگران تشخیص می دهید و می خواهید به آن اشاره کنید، بسیار با احتیاط قدم بردارید. قبل از اتخاذ موقعیتی که ممکن است برای شما یا طرف مقابل خطرناک باشد، از متخصصان راهنمایی بخواهید.
برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است