آلودگی هوا میتواند عواقب زیادی برای سلامتی داشته باشد و یکی از مشکلات شایع ناشی از آن، حالت تهوع است. این حالت به دلیل استنشاق گازهای مضر مانند مونوکسید کربن، دی اکسید گوگرد و ذرات معلق ایجاد میشود.
به گزارش خط سلامت این مقاله به شما نشان میدهد چرا هوای آلوده میتواند باعث بروز این علامت شود و چه اقداماتی میتوانید برای کاهش علائم و مقابله با تهوع ناشی از آلودگی هوا انجام دهید. از درمانهای خانگی تا داروهای تجویزی، این روشها میتوانند به شما در بهبود وضعیت کمک کنند.
آیا ممکن است به دلیل آلودگی هوا دچار حالت تهوع شوید؟
آلودگی هوا میتواند مجاری تنفسی را تحریک کند و علائم مختلفی از جمله حالت تهوع را ایجاد کند. یک مطالعه منتشر شده در مجله Frontiers in Public Health بیان میکند که قرار گرفتن کوتاه مدت در معرض آلودگی هوا نیز میتواند باعث سردرد، حالت تهوع و سرگیجه شود. این مشکلات را میتوان با قرار گرفتن در معرض طولانی مدت تشدید کرد. دکتر فیاز متخصص داخلی از کشور هندوستان میگوید این به ویژه برای افرادی که از قبل شرایط تنفسی مانند آسم یا آلرژی دارند صادق است.
بنابراین حالت تهوع ناشی از آلودگی هوا امری رایج است و بسیاری از ما از آن عبور میکنیم. این به دلیل مواد مضر موجود در هوا است که در صورت استنشاق باعث ایجاد ناراحتی در بدن میشود.
چرا آلودگی هوا باعث تهوع میشود؟
دلایل متعددی وجود دارد که باعث تهوع ناشی از آلودگی هوا میشود. هوای پر از دود حاوی مخلوطی از گازها از جمله مونوکسید کربن است. این میتواند علائم بسیاری مانند سردرد، حالت تهوع، بدن درد، خستگی و غیره را ایجاد کند.
استنشاق گازهای خطرناک
استنشاق گازها و بخارات واکنشپذیر میتواند منجر به آسیب شدید راههای هوایی و ریهها شود. در مطالعهای که در مجله American Thoracic Society منتشر شده است، این امر به نوبه خود میتواند عملکرد سیستم تنفسی را به خطر بیندازد. وجود آلایندههای هوا مانند مونوکسید کربن، دیاکسید گوگرد و دیاکسید نیتروژن در جو باعث تحریک سیستم تنفسی میشود. این منجر به استفراغ به عنوان راه بدن برای از بین بردن این محرکها میشود.
ترکیبات آلی فرار (VOCs)
VOCs یکی دیگر از دلایل تهوع ناشی از آلودگی هوا هستند. آژانس حفاظت از محیط زیست ایالات متحده میگوید اینها ترکیباتی هستند که فشار بخار بالا و حلالیت در آب پایین دارند. اینها شامل انواع مختلفی از مواد شیمیایی است که برخی از آنها ممکن است اثرات نامطلوب کوتاهمدت و بلندمدت سلامتی داشته باشند. این نوع گازهای گلخانهای بیشتر توسط لاستیکها، سیستمهای اگزوز خودرو یا حتی تخلیه صنعتی تولید میشود. هنگام استنشاق، سیستم عصبی مرکزی را تحت تأثیر قرار میدهد و باعث سرگیجه و همچنین استفراغ میشود.
ذرات معلق (PM)
ذرات معلق مخلوطی از ذرات جامد میکروسکوپی و قطرات مایع موجود در جو هستند. ذرات خطرناک که کمتر از 10 میکرومتر عرض دارند، به راحتی قابل استنشاق هستند. اینها میتوانند به ریهها نفوذ کنند و باعث التهاب شوند. این همان چیزی است که باعث ایجاد حالت تهوع میشود. نه تنها این، مطالعهای که در مجله Nanomaterials منتشر شده است، بیان میکند که قرار گرفتن در معرض PM میتواند مشکلات جدی برای سلامتی ایجاد کند. تأثیر قرار گرفتن کوتاهمدت در معرض آلایندههای هوا میتواند باعث تحریک چشمها، بینی، پوست و گلو و همچنین مشکلات تنفسی، سرفه، گرفتگی قفسه سینه و خسخس سینه شود. همچنین میتواند منجر به اثرات جدیتری برای سلامتی مانند آسم، COPD، مشکلات ریوی و قلبی، بستری شدن مکرر در بیمارستان، ذات الریه و بیماریهای تنفسی شود.
قرار گرفتن در معرض ازن
انجمن ریه آمریکا بیان میکند که وقتی ازن با سایر آلایندهها مخلوط میشود، به مه دود تبدیل میشود. آن را به عنوان یکی از کم کنترلترین آلایندهها در ایالات متحده و همچنین یکی از خطرناکترین آلایندهها فهرست میکند. ازن، در سطح زمین، با اثرات سلامتی مختلفی مانند سوزش چشم و ناراحتی در غشاهای مخاطی بینی و گلو همراه است و باعث تهوع میشود.
اضافه بار روی حواس بویایی
حالت تهوع نیز به دلیل غرق شدن اندامهای حسی بویایی با رایحههایی است که از تخلیه زبالههای صنعتی یا ریختن سموم به وجود میآیند. این رایحههای شدید سیستم بویایی را بیش از حد تحریک میکنند و به عنوان یک واکنش بازتابی منجر به حالت تهوع میشوند.
در صورت تهوع ناشی از آلودگی هوا چه باید کرد؟
میدانیم که آلودگی هوا میتواند باعث تهوع شود. در اینجا چند راه برای بهبود آنی وجود دارد:
هوای تازه دریافت کنید: به دنبال مکانها یا فضاهایی باشید که هوای تازه دارند، به خصوص در داخل مناطق دارای تهویه مطبوع یا در فضاهای مجهز به دستگاه تصفیه هوا برای کاهش میزان آلایندهها.
از ماسک صورت استفاده کنید: یک ماسک N95 مناسب میتواند از استنشاق بیش از حد ذرات مضر گرد و غبار جلوگیری کند، در نتیجه باعث تسکین و جلوگیری از هرگونه احتمال التهاب میشود.
هیدراته بمانید: آب میتواند به دفع مواد مضر از بدن کمک کند. همچنین مری تحریکشده را آرام میکند که در غیر این صورت میتواند باعث استفراغ شود.
پنجرهها را ببندید: بهتر است پنجرهها را بسته نگه دارید، به خصوص در روزهایی که آلودگی هوا زیاد است. مطمئن شوید که تمام سوراخها و شکافها را نیز ببندید.
از یک تصفیهکننده هوا استفاده کنید: تصفیهکنندههای هوا، به ویژه آنهایی که دارای فیلتر HEPA هستند، به حداقل رساندن آلایندههای موجود در هوا در داخل خانه کمک میکنند. توصیه میشود آنها را در مکانها و اتاقهایی قرار دهید که بیشتر وقت خود را در آنجا سپری میکنید. همچنین مهم است که از نگهداری منظم دستگاههای تصفیه هوا برای جلوگیری از عملکرد ضعیف اطمینان حاصل شود.
داروهایی برای مقابله با حالت تهوع ناشی از آلودگی هوا
تهوع مرتبط با آلودگی هوا را میتوان با آنتیهیستامینها درمان کرد تا اثرات تهوع و سرگیجه که ممکن است در اثر آلودگی ایجاد شود را کاهش دهد. علاوه بر این، برای موارد شدید تهوع میتوان از داروهای ضد استفراغ، مخصوصاً داروهای تهوع و استفراغ استفاده کرد.
درمانهای بدون نسخه وجود دارد که میتواند شامل قرصهای زنجبیل و مچبندهای طب فشاری باشد که میتوان از آنها نیز استفاده کرد. با این حال، همیشه توصیه میشود برای بحث در مورد دارو ابتدا به پزشک مراجعه کنید زیرا علل آلودگی هوا تهوع نیاز به درمان متفاوتی دارد.
درمانهای خانگی برای درمان حالت تهوع ناشی از آلودگی هوا
حالت تهوع وضعیتی است که میتوان آن را به طور مؤثر با داروهای گیاهی مانند چای زنجبیل یا زنجبیل در آب گرم درمان کرد. مصرف غذاها و نوشیدنیهای سبک و زود هضم در زمانی که فردی به دلیل آلودگی هوا احساس بیماری میکند، توصیه میشود. نوشیدن سوپهای شفاف، عرقیات گیاهی مانند نعناع یا بابونه، کراکر ساده یا نان تست خشک نیز میتواند ناراحتی معده را کاهش دهد. مقدار کمی آب یا نوشیدنیهای حاوی الکترولیت نیز برای جلوگیری از افزایش علائم ناشی از از دست دادن آب بدن مفید است.
جمعبندی
حالت تهوع ناشی از آلودگی هوا امری رایج است و علتهای مختلفی مانند استنشاق گازهای مضر و ذرات معلق در هوا میتواند منجر به ایجاد این مشکل شود. برای مقابله با این علائم، میتوانید از راهکارهای سادهای چون هوای تازه، ماسک صورت، هیدراتاسیون مناسب و استفاده از تصفیهکنندههای هوا بهره ببرید. در صورت نیاز، از داروهای ضد تهوع و درمانهای خانگی نیز میتوان برای تسکین این مشکل استفاده کرد.
برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است