در سالهای اخیر، مصرف کافئین بهویژه قهوه در دوران بارداری به موضوعی پرچالش تبدیل شده است، چراکه برخی از مطالعات به ارتباط بین افزایش مصرف قهوه و مشکلات رشد عصبی کودکان اشاره کردهاند. این مشکلات شامل نشانههای مرتبط با اختلال بیش فعالی و کمبود توجه (ADHD) مانند اختلال در مهارتهای زبانی و حرکتی، کاهش تمرکز و رفتارهای تکانشی میباشد.
به گزارش خط سلامت با این حال، پژوهش جدیدی که بر روی دهها هزار زن باردار انجام شده است، نشان میدهد که مصرف متوسط قهوه در دوران بارداری بهطور مستقیم با بروز این مشکلات ارتباط ندارد.
مصرف قهوه در دوران بارداری
دستورالعملهای بینالمللی به زنان توصیه میکنند میزان قهوهای که در دوران بارداری مینوشند را محدود کنند؛ زیرا مصرف کافئین - یک محرک - در دوران بارداری با نحوه رشد مغز کودک مرتبط است.
برخی از مطالعات نشان دادهاند افزایش مصرف قهوه در دوران بارداری با مشکلات عصبی رشدی کودک مرتبط است. این مشکلات ممکن است شامل ویژگیهای مرتبط با اختلال بیش فعالی و کمبود توجه (ADHD) باشد، مانند مشکلات زبان، مهارتهای حرکتی، توجه، بیش فعالی و رفتار تکانشی. اما آیا قهوه علت آن است؟ پژوهش جدید ما با هدف روشن کردن توصیههای گاهی گیجکننده درباره نوشیدن قهوه در دوران بارداری انجام شد.
تحقیقات گذشته ارتباط بین نوشیدن قهوه در دوران بارداری و مشکلات رشد عصبی کودک را شناسایی کرده است، اما نتوانسته است کافئین را بهعنوان عامل مستقیم ایجاد کند. تغییرات بیولوژیکی در دوران بارداری متابولیسم کافئین را کاهش میدهد، بهطوری که مولکولها و متابولیتهای کافئین (مولکولهایی که هنگام تجزیه کافئین تولید میشوند) زمان بیشتری طول میکشد تا از بدن پاک شوند.
علاوه بر این، مطالعات گذشته نشان داده است کافئین و محصولات جانبی آن میتوانند از جفت عبور کنند. جنین آنزیمهای لازم برای پاکسازی آنها را ندارد، بنابراین تصور میشد که متابولیتهای کافئین ممکن است بر جنین در حال رشد تأثیر بگذارد.
با این حال، تشخیص اینکه آیا قهوه مستقیماً باعث ایجاد تغییراتی در رشد مغز جنین میشود، میتواند دشوار باشد. زنان بارداری که قهوه مینوشند ممکن است از جهات دیگری با زنانی که قهوه نمینوشند متفاوت باشند و ممکن است این متغیرها، نه قهوه، بر رشد عصبی تأثیر بگذارند.
این متغیرها که بهعنوان "عوامل مخدوشکننده" شناخته میشوند، ممکن است شامل میزان نوشیدن الکل یا سیگار کشیدن افراد در دوران بارداری، یا درآمد و تحصیلات والدین باشد. بهعنوان مثال، ما میدانیم افرادی که تمایل به نوشیدن قهوه دارند، نسبت به افرادی که قهوه نمینوشند، تمایل بیشتری به نوشیدن الکل و سیگار کشیدن دارند.
روش تحقیق
مطالعه ای با هدف بررسی تأثیر نوشیدن قهوه بر مشکلات رشد عصبی، جدا از این عوامل مخدوشکننده انجام شد.
این مطالعه دهها هزار خانواده را که در مطالعه کوهورت مادر، پدر و کودک نروژی ثبتنام کرده بودند، مورد بررسی قرار داد. همه زنان باردار در نروژ بین سالهای ۱۹۹۹ و ۲۰۰۸ برای شرکت در این تحقیق دعوت شدند و ۵۸۶۹۴ زن با فرزندشان شرکت کردند.
والدین گزارش دادند قبل و در طول بارداری چقدر قهوه نوشیدهاند. همچنین مادران پرسشنامههایی را درباره ویژگیهای رشد عصبی فرزندشان بین شش ماهگی تا هشت سالگی تکمیل کردند.
سوالات بسیاری از ویژگیها، از جمله مشکلات در توجه، ارتباط، انعطافپذیری رفتاری، تنظیم فعالیت و تکانهها، و همچنین مهارتهای حرکتی و زبانی را پوشش میدهند.
والدین و فرزندان نیز نمونههای ژنتیکی را ارائه کردند. این به ما امکان داد تا انواع ژنتیکی مشترک بین مادر و کودک را کنترل کنیم و رفتار نوشیدن قهوه را جدا کنیم.
نتایج مطالعه
محققان در این تحقیق توانستند علیت را از طریق این روش تنظیم برای عوامل مخدوشکننده بالقوه در محیط (سیگار کشیدن یا نوشیدن الکل مادر، تحصیلات و درآمد والدین) بررسی کنند.
نتایج نشان داد هیچ ارتباط علی قوی بین افزایش مصرف قهوه مادر و مشکلات رشد عصبی کودکان وجود ندارد. تفاوت در یافتههای بین مطالعات ما و مطالعات قبلی ممکن است با کار ما در جدا کردن اثر قهوه از تأثیر سایر متغیرها و همچنین استعداد ژنتیکی برای شرایط رشد عصبی توضیح داده شود.
محدودیتهای مطالعه
البته این مطالعه محدودیتهایی دارد. نکته مهم این است که محققان فقط میتوانند اثرات قوی قهوه را بر مشکلات رشد عصبی رد کنند و ممکن است اثرات کوچکی نیز وجود داشته باشد.
آنها فقط ویژگیهای رشد عصبی فرزندان را بررسی کردهاند و مصرف قهوه در دوران بارداری میتواند به روشهای دیگری بر مادر یا کودک تأثیر بگذارد.
با این حال، آنها قبلاً نشان دادهاند که مصرف قهوه در دوران بارداری اثرات علی قوی بر وزن هنگام تولد، مدت بارداری، خطر سقط جنین یا مردهزایی ندارد. اما سایر پیامدها—مانند سلامت روان یا خطر ابتلای کودک به بیماری قلبی و سکته در مراحل بعدی زندگی—باید بررسی شوند.
تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است