آینده نگری ، نقشی کلیدی در زندگی ما دارد. ما بیشتر بر اساس تصوراتی که از آینده خود داریم، تصمیم میگیریم و حرکت میکنیم، نه صرفاً بر اساس اتفاقاتی که در گذشته برای ما افتاده است.
به گزارش خط سلامت، دکتر دانیل گیلبرت، روانشناس دانشگاه هاروارد، در گفتگوی TED خود به بررسی خطای شناختی میپردازد که باعث میشود ما نسبت به تغییرات آینده خود دچار توهم شویم. او به ما یادآوری میکند که شخصیت و هویت ما در طول زمان تغییر میکند و این تغییرات اجتنابناپذیرند. در این گزارش، به راهکارهایی برای شناسایی و شکلدهی به "خود آینده" خواهیم پرداخت.
در دنیای پیچیده امروز، بسیاری از افراد به اشتباه فکر میکنند که هویت و شخصیت آنها ثابت و غیرقابل تغییر است. دکتر گیلبرت در سخنرانی خود به "توهم پایان تاریخ" اشاره میکند و توضیح میدهد که چگونه ما معمولاً به تغییرات خود به عنوان یک واقعیت دور از ذهن نگاه میکنیم. در این گزارش، به بررسی این خطاهای شناختی و ارائه سه مرحله عملی برای کمک به افراد در شکلدهی به "خود آینده" خواهیم پرداخت.
دکتر دانیل گیلبرت، روانشناس دانشگاه هاروارد، در گفتگوی TED خود با عنوان “روانشناسی آنچه در آینده خواهید بود” درباره یک خطای شناختی صحبت میکند که همه ما دچار آن هستیم. او توضیح میدهد: ما تمایل داریم که فکر کنیم فردی که امروز هستیم، همان شخصی است که همیشه خواهیم بود. وقتی از اکثر مردم سؤال میشود که آیا “آنها همان شخصی هستند که 10 سال پیش بودهاند؟” پاسخ منفی میدهند، اما برای دیدن پتانسیل تغییر در آینده بسیار سختگیرتر هستند.
دکتر گیلبرت و همکارانش از این به عنوان “توهم پایان تاریخ” یاد میکنند. علیرغم آگاهی از این که خود گذشته ما به وضوح با خود فعلی ما متفاوت است، ما تمایل داریم فکر کنیم که آنچه اکنون هستیم، نسخه “واقعی” و “تمام شده” خودمان است و خود آینده ما اساساً همان چیزی خواهد بود که امروز هستیم. گیلبرت به زبان ساده میگوید: “همه امور و کارهای مربوط به انسانها در حال تحول هستند و به اشتباه فکر میکنند که دیگر تمام شدهاند.”
شخصیت، مهارتها، دوست داشتنها و دوست نداشتنهای شما با گذشت زمان تغییر میکند، خواه در این تغییر عمدی باشید یا نه. مطالعهای که اخیراً منتشر شد و بیش از 60 سال طول کشید، نشان داد که شخصیت تقریباً همه شرکتکنندگان کاملاً در حال تغییر بوده است. تغییر اجتنابناپذیر است، اما از کنترل شما خارج نیست. در اینجا، ما سه راهکار ارائه میدهیم تا به شما کمک کنیم “خود آینده” مورد نظرتان شوید:
مرحله 1: “خود گذشته”، “خود فعلی” و “خود آینده” تان را از هم تشخیص دهید
به عنوان یک قاعده، مردم تمایل دارند که بر “خود فعلی” شان بسیار تأکید کنند. ما تمایل داریم که به هویت فعلی خود بچسبیم و با عباراتی کاملاً واضح درباره آنچه اکنون هستیم، صحبت کنیم، مانند “من یک درونگرا هستم” یا “من با مردم خوب نیستم”. این برچسبها فضای کمی برای تغییر و رشد به شما میدهند، همان چیزی که دکتر الن لانگر آن را “بیفکری” مینامد.
وقتی به خودتان برچسبهایی از این دست میزنید، دیگر گزینههای جایگزین را مشاهده نمیکنید. دکتر لانگر توضیح میدهد که “اگر چیزی به عنوان یک حقیقت پذیرفته شده ارائه شود، روشهای جایگزین تفکر حتی مورد توجه قرار نمیگیرند.” حقیقت این است که شما همان شخصی نیستید که در گذشته بودهاید و شما کارها را به همان روشی که قبلاً انجام دادهاید، انجام نمیدهید.
مرحله 2: آنچه در آینده قرار است به آن تبدیل شوید را ترسیم کنید
برای ما، “تجسم وضع فعلی” خیلی آسانتر از “ترسیم شکل آینده” مان است. اما اگر برای تصور این که “میخواهید در آینده چه کسی باشید” وقت نگذارید، به طور منفعلانهای به هر آنچه زندگی شما را بدان سوق میدهد، تبدیل میشوید. تحقیقات نشان داده است که شکلگیری “خود آینده” مستلزم “تمرین آگاهانه” برای پیشرفت در جهت یک هدف خاص است.
مرحله 3: هویت شخصی را شکل دهید
هویت بسیار قدرتمندتر از شخصیت است. هویت رفتارهایی را هدایت میکند که با گذشت زمان به شخصیت تبدیل میشوند. شخصیت شما صرفاً یک محصول جانبی از هویت است. هویت شما بیانکننده داستانی است که درباره خود در گذشته، حال و آینده میگویید. اگر هویت شما صرفاً ریشه در گذشته و حال شما دارد، این ذهنیت ثابت باعث میشود شخصیت احساس ماندگاری کند.
نتیجهگیری
شجاعت در پذیرش تغییرات لازم است. گفتن عمومی “این کسی است که میخواهم باشم” پرریسک است، اما تنها راه تعمق در مورد این است که چه کسی میشوید. دکتر کارول دواک به اهمیت تعریف نشدن نه توسط حال حاضر، بلکه توسط شخصی که میخواهید باشید، اشاره میکند. بنابراین، اجازه دهید “خود آینده” شما، رفتار فعلیتان را شکل دهد و نه گذشتهتان.
برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است