خواب یک موضوع مهم در سلامت روان افراد محسوب می شود و بر اساس الگوی خواب متخصصان روانشناسی بالینی پی به مشکلات روانی افراد می برند.
به گزارش خط سلامت مشکلات خواب ناشی از بیش فعالی ، در دوران کودکی شروع می شود و تا بزرگسالی ادامه می یابد.
مشکلات خواب و بیش فعالی
به گفته مؤسسه ملی سلامت، بی خوابی مزمن که یکی از شایع ترین مشکلات خواب در افراد مبتلا به بیش فعالی است؛ به طور متوسط 3 بار در هفته رخ می دهد و بیش از 3 ماه طول می کشد.
به گفته آرتی جاگانات- Aarti Jagannath- ، محقق خواب در بخش علوم اعصاب بالینی نافیلد، از آنجا که سیستم شبانه روزی تنظیم کننده اصلی کلیه کارکردهای فیزیولوژیکی است و اختلال در آن عواقب عمده ای برای سلامتی دارد، بی خوابی یک اختلال جدی در نظر گرفته می شود.
محققان به طور کامل رابطه بین مشکلات خواب و بیش فعالی را درک نمی کنند؛ با این حال مشخص شده است ماهیت اختلال بیش فعالی به گونه ای است که انواع مختلف بیش فعالی مشکلات خواب متفاوتی را سبب می شوند.
ویژگی های بیش فعالی بالا
استرس، اضطراب، افسردگی، استفاده بیش از حد از صفحه نمایش، عادات غذایی نامناسب و مغز "همیشه فعال" در افرادی که مبتلا به بیش فعالی تشخیص داده شده اند، رایج است. به گفته کارشناسان، مشکل در به خواب رفتن یا به اندازه کافی نخوابیدن در افراد مبتلا به بیش فعالی رایج است.
بی توجهی و تکانشگری
تظاهرات مختلف بیش فعالی باعث ایجاد انواع مختلفی از مشکلات خواب می شود. در یک مطالعه روی 550 بزرگسال که احتمال داشت بیش فعالی داشته باشند، نشان داده شد اگر علامت اولیه بیش فعالی یک فرد بی توجهی باشد، به سختی به خواب می رود.
طبق این مطالعه، افرادی که علامت اولیه بیش فعالی آنها تکانشگری بود، احتمال بیشتری داشت خواب بی کیفیت و سطحی را گزارش کنند.
در کودکان و نوجوانان
در مطالعات روی کودکان، مشخص شده است فعالیت مغزی بیشتردر طول خواب، با خواب بی کیفیت مرتبط است. کودکان مبتلا به بیش فعالی حافظه ضعیف و توانایی کمتری برای کنترل رفتار تکانشی دارند.
در نوجوانان و بزرگسالان مبتلا به بیش فعالی ، انواع اختلالات خواب، از جمله سندرم پای بیقرار، نارکولپسی ، و چیزی به نام "اختلال ریتم شبانه روزی خواب" (متفاوت از بی خوابی) شایع است.
سندرم پای بی قرار
سندرم پای بیقرار (RLS)، در 25 درصد از افراد مبتلا به بیش فعالی دیده می شود. این اختلال خواب باعث می شود فرد مبتلا به بیش فعالی، حین استراحت کردن، بطور متناوب پاهای خود را منقبض کند تا از
چگونه داروهای محرک بر خواب تأثیر می گذارد
داروهای محرکی که برای درمان بیش فعالی استفاده میشود، بالقوه مشکلات خواب را در افراد مبتلا به بیش فعالی تشدید می کند.
دکتر کارولین بوزانکو- Carolyn Bozanko-روانشناس بالینی می گوید: معمولاً زمانی که فردی یک داروی محرک جدید را امتحان می کند ریتم همیشگی خواب تحت تأثیر قرار می گیرد؛ اما این اختلال خواب به مرور زمان از بین می رود .
البته داروهای محرکی که برای درمان بیشفعالی استفاده می شود، بیخوابی را در مقایسه با بیمارانی که دارو مصرف نمی کنند، کاهش میدهد.
بوزانکو توضیح می دهد هنگامی که یک بیمار، طبق دستور پزشک، دارو دریافت می کند، بی خوابی کمتری را تجربه می کند. برخی از مطالعات نشان میدهند متیل فنیدیت ( داروی محرکی که برای درمان بیش فعالی استفاده می شود)؛ در به حداقل رساندن شیوع اختلال بیخوابی برای زیرمجموعهای از بزرگسالان مفیدترین است و هر چه دوز داروی بیمار بیشتر باشد، میزان بیخوابی کمتر میشود.
مقابله با مشکلات خواب ناشی از بیش فعالی
چند راه که به کاهش مشکلات خواب ناشی از بیش فعالی کمک می کند، عبارت است از:
داشتن تغذیه مناسب
تغذیه مناسب به کاهش مشکلات خواب ناشی از بیش فعالی کمک می کند. اجتناب از مصرف کافئین، غذاهای چرب و رنگ غذاهای مصنوعی به کنترل علایم بیش فعالی کمک می کند.
تنظیم یک روتین منظم
تنظیم یک روتین منظم قبل از خواب، به فرد مبتلا به بیش فعالی کمک می کند تا کنترل بیشتری بر زمانبندی خواب شبانه خود داشته باشد.
انجام حرکات کششی سبک، به بهبود خواب افراد مبتلا به بیش فعالی کمک می کند. برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.
تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است.