بحران میانسالی به این دلیل اتفاق می افتد که فرد متوجه می شود، عملا نیمی از زندگی اش رفته است و فرصت هایش برای رشد و پیشرفت رو به اتمام است.
بحران میانسالی
بحران میانسالی معمولا با احساس افسردگی و اضطراب همراه است. به گزارش خط سلامت برخی افراد در دوران میانسالی تلاش های افراطی برای جوان ماندن انجام می دهند، برخی دیگر پولی را که به زحمت اندوخته اند به شکلی غیر منطقی صرف خرید اجناسی می کنند که کوچک ترین نیازی به آن ندارند. چنین رفتارهایی، بصورت بالقوه، نشان دهنده بحران میانسالی هستند.
بحران میانسالی چیست؟
اولین بار الیوت ژاکز (Elliot Jaques) در سال ۱۹۶۵ مفهوم بحران میانسالی را مطرح کرد و روانشناسان پیروِ فروید (Freud) مانند کارل یونگ (Carl Jung) فراوان از آن استفاده کردند. بحران میانسالی به دورهای طبیعی در زندگی افراد گفته میشود که طی آن افراد از دورهی جوانی به دورهی میانسالی وارد میشوند. در این دوره، بزرگسالان مدام دستاوردها، اهداف و رؤیاهایشان را با آنچه در گذشته آرزویش را داشتند، و مرحلهی فعلی زندگیشان مقایسه میکنند. بحران میانسالی هم در مردان و هم در زنان اتفاق میافتد، اما نوع این بحران در آنها متفاوت است. مردان مستقیما بر دستاوردهایشان تمرکز میکنند و تمایل دارند موفقیتهایشان را به اطرافیان ثابت کنند اما زنان تمایل دارند ظاهر فیزیکی و جذابیتهای ظاهریشان را حفظ کنند. از آنجا که بسیاری از میانسالان در این دوره دیگر به عنوان والدین وظایف چندانی ندارند، مایلند کارهایی انجام بدهند که در گذشته به دلیل وجود فرزندان از انجامشان چشمپوشی کرده بودند.
آیا بحران میانسالی مشکلی جدی است؟
مطالعات انجام شده روی جمعیت میانسال آمریکا نشان میدهد، بحران میانسالی فقط در ۱۰ درصد از افراد، نشانههای بارز دارد و قابلشناسایی دارد. بسیاری از افراد میتوانند این بحران را مدیریت کنند، اما برخی با مشکل مواجه میشوند و باید بیشتر بکوشند تا دوباره موفق به برقراری تعادل در زندگی خود شوند. «گذر از جوانی» مفهومی است که افراد میانسال در سراسر جهان همواره با آن درگیر هستند.
چه کسانی کمتر بحران میانسالی را تجربه می کنند؟
افرادی که عمرشان را صرف اهداف و آرزوهایشان کردهاند کمتر از سایرین به بحران میانسالی دچار میشوند و پابهسن گذاشتن برایشان راحتتر است. اما دستهی دیگر ناگهان متوجه میشوند که سنشان بالا رفته، زمان گذشته است و هنوز آنطور که میخواستند برای رؤیاهایشان کاری نکردهاند. این موضوع میتواند برای آنها ناراحتی و پشیمانی زیادی به بار بیاورد. بحران میانسالی میتواند به شکلهای خفیف یا خطرناک بروز کند و بر سلامتی، رفاه و وضعیت مالی افراد تأثیر بگذارد. اگر افراد نشانههای این بحران را بشناسند و به محض بروز این علائم، کاری انجام دهند، میتوانند از آن جان سالم به در ببرند
نشانههای بحران میانسالی
برخی نشانه های بحران میانسالی عبارت است از:
خرید اتومبیل گرانقیمت
بحران میانسالی در افرادی که هنوز به دنبال دوران کودکی خود هستند، معمولا با خرید اتومبیلهای اسپرت گرانقیمت بروز میکند. جوانی و موفقیت از نیازهای مهم فرد مبتلا به بحران میانسالی هستند و این نوع اتومبیل دقیقا نماد جوانی و موفقیت است.
تغییرات شدید در عادتها، نوسان خلق و خو و تصمیمگیریهای شتابزده
بزرگسالانی که تلاش میکنند خود را با بحران میانسالی وفق دهند، ممکن است ناگهان عادتهای خود را تغییر دهند و احساس کنند به یک برنامه و چالش جدید نیاز دارند. افرادی که از بحران میانسالی رنج میبرند، ممکن است بدون هیچ دلیل خاصی عصبی و تحریکپذیر شوند. علاوه بر آن، این افراد بیشتر از دیگران شتابزده تصمیم گیری میکنند.
تغییر در عادات خواب
ناتوانی در خوابیدن یا زیاد خوابیدن نیز میتواند از نشانههای بحران میانسالی باشد.
وسواس در مورد ظاهر
افراد در این دوره ممکن است تغییراتی در ظاهرشان به وجود آورند که از آنان بعید است. به عنوان مثال، سبک لباس پوشیدن، آرایش و ورزش روزانهشان را تغییر دهند. بسیاری از بزرگسالانی که از این بحران رنج میبرند، نیاز دارند احساس کنند همچنان در نظر دیگران جذاب به نظر میرسند.
قطع رابطه با دوستان قدیمی
مهمترین عاملی که سبب میشود فرد به بالا رفتن سنش پی ببرد، دیدن دوستان و اطرافیان قدیمی است که مسلما آنها نیز پا به سن گذاشتهاند. به همین دلیل، فرد دچار بحران میانسالی ممکن است اطرافش را با دوستان جوانتر پر کند و دوستان قدیمی را کنار بگذارد.
احساس ضعف و ناامیدی
یکی از علائم بحران میانسالی احساس ناامیدی و ضعف است. بسیاری از این افراد فکر میکنند دیگر برای تغییر دیر شده و فرصتی برایشان باقی نمانده است.
افکار مرگ
بسیاری از افراد دچار بحران میانسالی به مرگشان فکر میکنند. این افکار ممکن است سبب وسواس دربارهی مرگ شود و در نهایت به افسردگی بینجامد.
تغییر شغل
بحران میانسالی با نوعی احساس نارضایتی در زندگی همراه است که معمولا سبب میشود این افراد به فکر تغییر مسیر شغلیشان بیفتند.
ترک همسر و خیانت
ممکن است برخی افراد در این دوره مرتکب خیانت شوند یا به فکر طلاق بیفتند. این افراد تصور میکنند شریک جدید زندگیشان، احترام، توجه و دلسوزی مورد نیازشان را فراهم میکند.
افسردگی
بحران میانسالی ممکن است با احساساتی مانند غم، نارضایتی، بدبختی و افسردگی همراه باشد. معمولا افسردگی نیز باعث میشود فرد برای انجام وظایف سادهی روزانه تمرکز کافی نداشته باشد.
مصرف الکل یا مواد مخدر
افرادی که به بحران میانسالی دچار میشوند، ممکن است به مواد مخدر یا الکل روی بیاورند تا بتوانند احساس پشیمانی و افسردگی خود را پنهان کنند.
بیقراری و بیحوصلگی
افراد دچار بحران میانسالی، معمولا بیقرار و بیحوصلهاند. سرگرمیهایی که قبلا مورد علاقهشان بود، دیگر برایشان کسلکننده میشود. حتی کارهایی که قبلا به نظرشان جالب میرسد نیز ممکن است حالا دیگر آنها را خسته کند.
سرزنش اطرافیان
یکی از نشانههای رایج بحران میانسالی سرزنش دیگران است. این افراد ممکن است همسر، اعضای خانواده و دوستانشان را سرزنش کنند که قصد بدرفتاری یا آسیبزدن به آنها را دارند. برخی دیگر حتی اطرافیان خود را متهم میکنند که چشم دیدن پیشرفت آنها را ندارند.
استراتژیهای مقابله با بحران میانسالی
برخی از تکنیک هایی که به مقابله با بحران میانسالی کمک می کند عبارت است از:
پذیرش بحران
فرد ابتدا باید وجود این بحران را بپذیرد. تأیید تغییراتی که در فرد اتفاق افتاده است، میتواند به او کمک کند راهی برای مدیریت این بحران بیابد.
فکر کردن قبل از هر تصمیمی
قبل از ترک شغل، خرید اتومبیلی گرانقیمت یا ترک همسر لازم است فرد میانسال با اعضای خانواده یا دوستان آگاه خود صحبت کنید. گاهی اوقات، دیدگاه یک شخص دیگر به تصمیم گیری بهتر می انجامد.
مراجعه به روانشناس بالینی
شرکت در جلسات مشاوره در گذر از بحران میانسالی بسیار مفید است.
صحبت در باره بحران میانسالی
داشتن یک شنونده دلسوز به کاهش ناراحتیهای ناشی از این بحران کمک میکند.
انتخاب اهداف جدید
رسیدن به سن میانسالی به این معنا نیست که راهی برای تغییر و رسیدن به اهداف وجود ندارد. فردی که با بحران میانسالی دست و پنجه نرم می کند لازم است اهداف خود را بازبینی کند و در صورت لزوم آن ها را تغییر دهد و برای رسیدن به این اهداف به شیوه ای منطقی برنامه ریزی کند. برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.
تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است .