پشت پرده بستن کانال روزنامه فرهیختگان توسط پیامرسان ایتا / پای جاسوسان موساد در میان است؟

خط سلامت:پیامرسان ایتا کانال روزنامه فرهیختگان را به دلیل تخلف در نشر محتوا محدود کرد، اما این اقدام بار دیگر سوالاتی را درباره معیارهای مدیریت محتوا در این شبکه‌ها ایجاد کرده است. فرهیختگان در توضیح این محدودیت، اعلام کرده که دلیل آن نقض قوانین نشر محتوا بوده و از کاربران خواسته شده که از انتشار مطالب غیرمجاز خودداری کنند. این اتفاق توجهات را به سمت حضور عناصر تندرو و استفاده از ایتا به عنوان ابزاری برای اهداف سیاسی و امنیتی جلب کرده است. در حالی که بسیاری از پلتفرم‌ها به قوانین جهانی احترام می‌گذارند، در ایران همچنان بحث‌های گسترده‌ای پیرامون شاخص‌ها و معیارهای مدیریت محتوا وجود دارد.

پشت پرده بستن کانال روزنامه فرهیختگان توسط پیامرسان ایتا / پای جاسوسان موساد در میان است؟

پیامرسان ایتا ، کانال روزنامه فرهیختگان را محدود کرد. آن طور که این رسانه در کانال‌های خود اطلاع‌رسانی کرده، ایتا صرفا در توضیحی کوتاه اعلام کرده که «کانال شما به علت تخلف در نشر محتوا محدود شد.» در این پیام کوتاه ذکر شده «از انتشار هر محتوایی که طبق قوانین غیرمجاز محسوب می‌شود در سایر گروه‌ها و کانال‌های خود پرهیز فرمائید. در غیر این صورت علاوه بر حذف کانال یا گروه، از ادامه میزبانی شما در ایتا هم معذور خواهیم بود.»

به گزارش خط سلامت آنچه برای کانال فرهیختگان در پیامرسان داخلی ایتا رخ داد بار دیگر این سوال را به وجود آورد که چه شاخصی برای مدیریت محتوا در این شبکه‌ها وجود دارد. چه محتوایی غیرمجاز و کدامیک مجاز محسوب می‌شود. 

دعوا سرِ موساد است

یکی از یادداشت‌های شماره ۱۰ دی این روزنامه، به مسئله استفاده سرویس اطلاعات خارجی اسرائیل موسوم به موساد از این پیامرسان بود. در این بخشی از این یادداشت می‌خوانیم: «گزارش چند هفته پیش یکی از دستگاه‌های امنیتی درباره ایتا این بوده که موساد با استفاده از برخی اکانت‌های ایتا در گروه‌های بزرگ این پیام‌رسان حضور دارد تا به بهانه پیگیری آرمان‌ها و خواسته‌های انقلابی همین هدف را پی بگیرد. انصافاً کار معقولی از طرف دشمن هم است که بخواهد این بخش از جامعه را از نظام جدا کند.» 

علت این اشاره چیست؟ پیامرسان ایتا به طور گسترده از سوی عناصر شناخته‌شده و ناشناس تندرو مورد استفاده قرار می‌گیرد تا حدی که تبدیل به نمادی برای این طیف فکری شده است. رسانه‌های مختلفی طی چند ماه گذشته به خصوص پس از مشخص شدن نتیجه انتخابات ریاست‌جمهور، به تحلیل و بررسی شبکه‌های ایجاد شده در این پیامرسان پرداختند. چرا ایتا در مرکز توجه قرار گرفته؟ در حال حاضر بخش مهمی از تحرکات مجازی و حقیقی تندرو‌ها از طریق ایتا مدیریت می‌شود. 

شاخص چیست؟

تمام پلتفرم‌ها و پیامرسان‌های اجتماعی خط مشی و ضوابطی دارند. بعضی بر مسئله کپی‌رایت حساس هستند و آن را با جدید پیگیری می‌کنند. تقریبا تمام آنها در حوزه تروریسم، پورنوگرافی، سوءاستفاده از کودکان، ترویج خشونت و توهین ضوابطی دارند و آنها را رعایت می‌کنند. گاهی پایبند نبودن به این ضوابط موجب گشوده شدن پرونده قضایی برای پلتفرم‌ها در کشور‌های خودشان یا کشور‌های دیگر می‌شود. خط مشی و ضوابط حاکم بر این سکو‌ها تا حد زیادی با عرف و فرهنگ جوامع مطابقت دارد. برای مثال در یک کشور آزاد، انتقاد از سیاستمداران آزاد است و یک پلتفرم چنین چیزی را محدود نمی‌کند. 

آنچه برای فرهیختگان در ایتا رخ داد، ما را به فکر درباره این شاخص‌ها فرا می‌خواند. از سال‌های میانی دهه ۹۰ تلاش‌های سنگینی برای مهاجرت کاربران اینترنت از شبکه‌های خارجی به نمونه‌های مشابه داخلی صورت گرفت. تقریباً بدل تمام سایت‌ها و سکو‌های پرکاربرد خارجی در ایران ساخته شد و برخی از نمونه‌های مشابه نیز توانستند با ارتقاء کیفیت خدمات خود جایشان را میان مردم پیدا کنند.

در خصوص پیامرسان‌ها، باید ابتدا به این امر توجه کرد که آنها پدیده‌هایی جدیدتر هستند. سال‌ها قبل چنین نرم‌افزار‌هایی صرفاً برای تبادل پیام مورد استفاده قرار می‌گرفتند. اما به مرور زمان به خصوص با رشد تلگرام، این اپلیکیشن‌ها دیگر صرفاً پیامرسان نیستند. بلکه ترکیبی از امکانات مختلف را در اختیار مخاطب می‌گذارند. این فضا در تمام جهان مدیریت می‌شود. برای رسیدن به این نقطه، پاسخ به این سوال ضرورت دارد: چقدر استاندارد‌ها و عرف جامعه ما با این شاخص‌ها همسان است؟ پلتفرم‌های خارجی با همین استانداردها به ایران بیایند؟

منبع:فرارو
برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.
ارسال نظر

خط سلامت
فیلم ها
  • خط سلامت: عشق و حسادت با هم مرتبط هستند زیرا یک هورمون مشترک در این دو احساس نقش دارد. عشق احساسی است که به هورمون…

گزارش ویژه
پادکست
  • 00:00
    00:00
اتاق درمان