تقویت وابسته به آنتیبادی (ADE) چالشی مهم در ایمنی واکسن ها است.در برخی موارد نادر، آنتیبادیهای تولیدشده توسط واکسنها میتوانند باعث تسهیل ورود پاتوژنها به سلولها و تشدید بیماری شوند.
به گزارش خط سلامت سیستم ایمنی ما با پاسخهای ایمنی ذاتی و تطبیقی به شناسایی و حذف پاتوژنها کمک میکند. هدف اصلی در توسعه واکسنها، تحریک بدن به تولید آنتیبادیهایی است که از ورود پاتوژنها به سلولها جلوگیری میکنند. با این حال، در موارد نادر، آنتیبادیها میتوانند به عنوان یک اسب تروا عمل کرده و ورود پاتوژن به سلولها را تسهیل کنند و ممکن است بیماری را تشدید کنند.
برخی واکسنها و ادجوانتهای آنها خطر تشدید بیماری از طریق مکانیسم ADE را دارند. در صورت فعال شدن ADE، این آنتیبادیها میتوانند ورود و تکثیر ویروس در سلولها را افزایش دهند. تاریخچه نشان داده است که چندین ویروس، از جمله ویروس دنگی، ویروس سنسیشیال تنفسی (RSV)، ویروس نقص ایمنی انسانی، کروناویروسها و سرخک ، اثرات ADE را نشان دادهاند.
به عنوان مثال، در دهه ۱۹۶۰، واکسنی بر پایه ویروس غیرفعالشده RSV توسعه یافت. با این حال، در آزمایشهای بالینی، کودکانی که این واکسن را دریافت کرده بودند، پس از عفونت با RSV، نرخ بالاتری از پنومونی و حتی مرگ را نشان دادند. به دلیل این یافتهها، آزمایشهای واکسن متوقف شد و واکسن هرگز تأیید یا به بازار عرضه نشد.
به طور مشابه، نسخه اولیه واکسن سرخک که با غیرفعالسازی ویروس سرخک با فرمالدهید تولید شده بود، نتایج نگرانکنندهای داشت. کودکان واکسینهشده که بعداً به سرخک مبتلا شدند، علائم شدیدی مانند تبهای بالا، بثورات پوستی خاص و پنومونی غیرمعمول را نشان دادند. به دنبال این اثرات نامطلوب، واکسن متوقف شد و به دریافتکنندگان توصیه شد با واکسن زنده و تضعیفشده سرخک که ADE را القا نمیکند و همچنان واکسن استاندارد مورد استفاده است، دوباره واکسینه شوند.
در حالی که خطر بالقوه ADE ناشی از واکسن را باید در نظر گرفت، لازم است تأکید شود که فرمولاسیونهای مدرن واکسن تحت بررسیهای دقیق از طریق آزمایشهای بالینی جامع به عنوان پیشنیاز تأیید مقرراتی قرار میگیرند. این ارزیابیهای دقیق به کاهش احتمال وقوع ADE پس از واکسیناسیون کمک میکنند.
برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است