راههای انتقال HIV + جزییات جدید درمورد ایدز

خط سلامت: ئیس اداره کنترل ایدز وزارت بهداشت از دستاوردی بزرگ در پیشگیری از انتقال ایدز خبر داد و اعلام کرد که طی چند سال اخیر، هیچ موردی از انتقال HIV از مادر به جنین یا کودک در میان افراد شناسایی شده گزارش نشده است.

راههای انتقال HIV + جزییات جدید درمورد ایدز

راین موفقیت نشان‌دهنده تلاش‌های مؤثر دانشمندان و سیستم بهداشتی کشور در کنترل این بیماری است.

به گزارش خط سلامت، HIV مخفف ““Human Immunodeficiency Virus به معنی “ویروس نقص ایمنی انسان” است. ویروس، یک ذره زنده خیلی کوچک است که می‌تواند تکثیر و پخش شود، اما برای زندگی نیاز به موجود زنده دیگری دارد.

وقتی ویروس، سلولی را آلوده کند شروع به تکثیر در داخل آن سلول می‌کند که در نهایت منجر به آسیب آن سلول می‌شود. انسان می‌تواند توسط فرد دیگری که به HIV مبتلا است آلوده شود و او نیز می‌تواند بقیه افراد را آلوده کند و بر این اساس HIV منتشر می‌شود.

رئیس اداره کنترل ایدز وزارت بهداشت از دستاوردی بزرگ در کنترل و پیشگیری از انتقال ایدز خبر داد و گفت: خوشبختانه دستاورد بزرگ دانشمندان ما این بوده که طی چند سال اخیر از بین افراد شناسایی شده، انتقال HIV از طریق مادر به جنین یا کودک یافت نشده است.

قابل کنترل بودن HIV

«هنگامه نامداری تبار» رئیس اداره کنترل ایدز وزارت بهداشت به مناسبت آغاز پویش «من هم تست HIV می‌دهم» با بیان اینکه HIV یک بیماری عفونی و کاملا قابل کنترل است، اظهار داشت: قابل کنترل بودن HIV به شرط این است که به موقع تشخیص داده شود و به شکل درست و دقیقی تحت درمان قرار گیرد و در این صورت افراد مبتلا به HIV نه تنها زندگی نرمالی خواهند داشت بلکه بیماری را نیز به دیگران منتقل نمی‌کنند. 

وی با بیان اینکه اکنون تشخیص بیماری HIV یک عامل مهم در کنترل و پیشگیری بیماری است، گفت: اکنون بسیاری از افراد مبتلا به HIV شناسایی نشده‌اند از این حیث پویش «من هم تست HIV می‌دهم» را از ۲۰ آبان تا ۲۰ آذرماه راه اندازی کردیم و دو هدف شناسایی و تحت درمان قرار دادن بیماران و اطلاع‌رسانی به جامعه و کاهش ترس از HIV را دنبال می‌کنیم. 

رئیس اداره کنترل ایدز وزارت بهداشت از همکاری سازمان‌هایی همچون سازمان زندانها، بهزیستی، وزارت کشور، ستاد مبارزه با مواد مخدر و بخش‌های مختلف وزارت بهداشت از جمله اداره اعتیاد، اداره HIV و… در پویش «من هم تست HIV می‌دهم» خبر داد. 

نامداری تبار درباره روش‌های آلوده شدن به ویروس HIV یادآور شد: ویروس HIV فقط در گلبول‌های سفید قادر به ادامه حیات است و گلبول‌های سفید نیز در خون و ترشحات وجود دارند بنابراین HIV در روابط معمولی همچون آشامیدن، روبوسی کردن و دست دادن قابل انتقال نیست و در صورتی که خون افراد با هم تلاقی یابد ویروس منتقل می‌شود. 

وی افزود: در گذشته ویروس HIV از طریق مادر به جنین و همچنین با استفاده از شیر مادر به نوزاد قابل انتقال بود اما خوشبختانه دستاورد بزرگ دانشمندان ما این بوده که طی چند سال اخیر از بین افراد شناسایی شده، انتقال از طریق مادر به جنین یا کودک یافت نشده است. 

رئیس اداره کنترل ایدز وزارت بهداشت همچنین خبر داد: طی چند سال اخیر از بین افراد شناسایی شده هیچ کدام انتقال از مادر به کودک نبوده و این در حالی است که برخی از مادران در دوران بارداری HIV مثبت داشتند اما پس از دارو گرفتن، سطح ویروس در خون‌شان پائین آمده و نوزادهای آنان فاقد HIV بوده و سالم هستند که موفقیت بزرگی در زمینه کنترل HIV به وجود آمده است. 

وی گفت: از سوی دیگر با برنامه‌های منسجمی که در جهت کاهش آسیب در بین مصرف کنندگان مواد تزریقی صورت گرفته است، ضریب انتقال در گروه معتادان تزریقی پائین آمده است و اکنون الگوی انتقال بیشتر از طریق روابط جنسی است. 

رئیس اداره کنترل ایدز وزارت بهداشت با بیان اینکه HIV امروز مخصوص گروه خاصی نیست، گفت: ما نباید فکر کنیم هرکس HIV دارد حتما جزو یکی از گروه‌های پر خطر بوده است؛ اگرچه در بین گروه‌های پر خطر احتمال ابتلا به HIV بیشتر است. 

انقلابی بزرگ در پیشگیری و کنترل HIV صورت گرفته است

دکتر نامداری تبار می‌گوید انقلابی بزرگ در پیشگیری و کنترل HIV صورت گرفته است و اکنون داروهای ضد ویروس ایدز بسیار موثر هستند اما در عین حال تاکید می‌کنیم که درمان قطعی برای HIV وجود ندارد به عبارتی نمی‌توان ادعا کرد که ویروس به طور کامل از بین می‌رود اما داروها توان این را دارند تا میزان ویروس در خون را به صفر برسانند بنابراین افراد مبتلا نه تنها دچار عوارض بیماری نمی‌شوند بلکه باعث انتقال بیماری هم نمی‌شوند. 

به گفته او، اگر بیمار مبتلا به ایدز روند دارو گرفتن را قطع کند، دوباره میزان ویروس HIV در خون او افزایش می‌یابد به عبارتی رفتار این ویروس همچون دیابت در بیمار شده است. 

رئیس اداره کنترل ایدز وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی در خصوص استفاده از سوزن آلوده در محیط‌های انجام خالکوبی اظهار داشت: ما توصیه می‌کنیم که حتما رعایت بهداشت برای جلوگیری از انتقال هپاتیت و سایر بیماری‌های عفونی جدی تلقی شود اما نگرانی برای انتقال HIV از طریق سوزن چه در محل‌های انجام خالکوبی، چه در محیط‌های آرایشگاهی و چه در دندانپزشکی کمتر است چرا که ضریب انتقال از طریق سوزن ۳ دهم درصد است اما سایر بیماریهای عفونی منتقل می‌شوند و البته توصیه قطعی ما رعایت بهداشت است. 

HIV مثبت یا همان HIV+ چیست و به چه کسی می گویند؟

شاید تا کنون شنیده اید که می گویند فردی اچ ای وی مثبت است. این عبارت به معنی آلوده بودن آن فرد به ویروس اچ‌ای وی است. به عبارت دیگر به فردی که به HIV آلوده است HIV) +HIV مثبت) اطلاق می‌شود. همچنین درباره تعریف سیستم ایمنی بدن باید بگوییم که، گروهی ازسلول ها و ارگان ها هستند که بدن را در برابر ویروس ها و عفونت ها محفاظت می‌کنند.

چرا HIV خطرناک است؟

با توجه به تعریف سیستم ایمنی بدن شاید این سوال برای افراد زیادی پیش آید که اگر سیستم ایمنی بدن به ویروس ها حمله می‌کند و آنها را می ‌کشد پس چرا خطر مارا تهدید می کند؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که ویروس های مختلف به سلول ها و بافت های مختلفی از بدن حمله می‌ کنند. برخی ویروس ها به پوست، برخی به دستگاه تنفسی و موارد دیگر حمله می ‌کنند. چیزی که HIV را این چنین خطرناک کرده این است که  HIV به خود سیستم ایمنی حمله می ‌کند.

سیستم ایمنی، گروهی ازسلول ها هستند که بدن را در برابر انواع عفونتها محفاظت می‌کند و بدون آن ها٬ توانایی بدن برای مبارزه با نواع عفونت ها تضعیف می ‌شود. به همین دلیل وقتی ویروس HIV وارد بدن فردی شود به تدریج قدرت دفاعی بدن وی ضعیف می شود و این فرد در برابر انواع بیماری ها و عفونت ها (حتی آن هایی که در حالت عادی بیماریزا نیستن) آسیب پذیر میگردد.

این روند قابل رؤیت نیست و راهی وجود ندارد تا با نگاه کردن به افراد بگوئیم که آیا به HIV مبتلا هستند یا خیر اما آزمایش خون می ‌تواند پس از چند ماه از اولین تماس، ویروس را در خون آشکار کند. افراد آلوده به HIV ممکن است سالها کاملاً سالم بمانند و حتی خودشان ندانند که آلوده هستند.

 HIV چگونه منتقل می‌شود؟

HIV در خون و ترشحات جنسی فرد مبتلا و نیز شیر پستان زن آلوده، یافت می ‌شود. HIV‌ هنگامی منتقل می‌ شود که مقدار کافی از این ترشحات به بدن فردی برسد. بعد از بحث نحوه انتقال اچ ای وی، موردی که سوالات بسیاری برای افراد ایجاد می کنند، راه های ابتلا به ایدز است که در این قسمت به بررسی آن پرداخته ایم.

۱ –  رابطه جنسی بدون محافظت با فرد آلوده

رابطه جنسی بدون محافظت خطرناک است چراکه ویروسی که در ترشحات جنسی فرد آلوده وجود دارد می‌تواند بطور مستقیم به بدن شریک جنسی‌اش منتقل گردد.

۲ – تماس با خون فرد آلوده

اگر خون به میزان کافی از فرد آلوده به بدن فرد غیر آلوده وارد شود می‌تواند ویروس را به او منتقل کند.

۳– استفاده از محصولات خونی آلوده

در گذشته بسیاری از افراد از طریق انتقال خون و فرآورده‌های خونی آلوده٬ به HIV مبتلا می ‌شدند در حال حاضر در اکثر نقاط جهان خون های اهدایی، آزمایش می ‌شوند و خطری در این زمینه وجود ندارد.

۴ – داروهای تزریقی

افرادی که بصورت غیر قانونی داروی تزریقی استفاده می ‌کنند نیز نسبت به عفونت HIV آسیب پذیر هستند. (به طور مثال معتادان تزریقی، که بصورت مخفیانه و غیر قانونی عمل کرده و معمولاً سرنگی برای تزریق در دسترس ندارند و از سرنگ مشترک استفاده می‌کنند.)

برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.
ارسال نظر

آخرین اخبار
خط سلامت
فیلم ها
  • خط سلامت: عشق و حسادت با هم مرتبط هستند زیرا یک هورمون مشترک در این دو احساس نقش دارد. عشق احساسی است که به هورمون…

گزارش ویژه
پادکست
اتاق درمان