فراموشی بخشی طبیعی از روند پیری است، اما گاهی اوقات فراموشیهای مکرر میتوانند نشانهای از مشکلات جدیتر باشند. اختلالات توجه، داروها، کمبود خواب ، استرس و اضطراب ، اختلالات تیروئید و کمبود ویتامینها ، از جمله عواملی هستند که ممکن است حافظه شما را تحت تأثیر قرار دهند.
به گزارش خط سلامت در این مقاله، به این عوامل و راهکارهایی برای بهبود حافظه و جلوگیری از مشکلات حافظه در آینده خواهیم پرداخت. اگر شما نیز با این مشکلات مواجه هستید، میتوانید اقدامات پیشگیرانه و درمانی موثری انجام دهید.
6 دلیل اصلی که باعث از دست دادن حافظه می شود
آیا لحظات فراموشی مکرر شما را نگران کرده است؟ اگرچه فراموشی گاه به گاه، مانند فراموش کردن دلیل ورود به اتاق، میتواند بخشی طبیعی از روند پیری باشد، اما اگر این اتفاقات به طور مکرر رخ دهد، ممکن است دلیلی جدیتر در پس آن نهفته باشد. در اینجا 6 عامل اصلی که میتوانند بر حافظه شما تأثیر بگذارند را بررسی میکنیم.
اختلالات توجه
افراد بزرگسال مبتلا به اختلال کمتوجهی-بیشفعالی (ADHD) اغلب اطلاعات را متفاوت پردازش کرده و دچار فراموشی میشوند. این اختلال میتواند بر حافظه کاری تأثیر گذاشته و توانایی به خاطر سپردن اطلاعات موقت مانند لیست خرید یا مراحل یک دستور غذا را مختل کند.
تأثیر داروها
برخی داروها، مانند داروهای مربوط به آلرژی، اضطراب، فشار خون و تشنج، میتوانند موجب کاهش حافظه شوند. در صورت مشاهده این مشکل، با پزشک خود مشورت کنید تا تنظیم داروها را بررسی کند.
مشکلات خواب یا کمبود آن
بیخوابی یا اختلالاتی مانند آپنه خواب، فشار زیادی به مغز وارد کرده و بر پردازش حافظه تأثیر میگذارند. حتی کاهش کیفیت خواب طبیعی با افزایش سن میتواند مشکلات حافظه را تشدید کند.
استرس، اضطراب و افسردگی
سلامت روان نقشی اساسی در حافظه دارد. استرس یا افسردگی میتواند بر تمرکز، توانایی شناختی و حافظه تأثیر منفی بگذارد و چرخهای از اختلال در خواب و کاهش انگیزه برای فعالیتهای مفید ایجاد کند.
اختلالات تیروئید
کمکاری یا پرکاری تیروئید میتواند علائمی مشابه زوال عقل ایجاد کند. این شرایط ممکن است باعث مه مغزی، فراموشی و کاهش توانایی به خاطر سپردن مکان اشیا شود. یک آزمایش ساده خون میتواند به شناسایی این مشکل کمک کند.
کمبود ویتامینها
ویتامینهای B12 و D بهطور مستقیم با سلامت حافظه مرتبط هستند. سطوح پایین این ویتامینها میتوانند حافظه را تحت تأثیر قرار دهند و خطر زوال شناختی را افزایش دهند.
چه زمانی باید نگران مشکلات حافظه شوید؟
اگر فراموشی شما:
برای خانواده و دوستانتان محسوس است.
بر زندگی روزمره و توانایی انجام وظایف عادی تأثیر گذاشته است.
بهطور مکرر رخ میدهد، باید با پزشک مشورت کنید.
چگونه حافظه خود را تقویت کنیم؟
رژیم مدیترانهای را دنبال کنید: مصرف مواد غذایی گیاهی و چربیهای سالم میتواند عملکرد شناختی را بهبود بخشد.
نگرش مثبت داشته باشید: شاد بودن خطر زوال حافظه را کاهش میدهد.
فعالیتهای ذهنی، فیزیکی و اجتماعی انجام دهید: از تماشای زیاد تلویزیون اجتناب کرده و به جای آن، ورزش کنید، مهارت جدید بیاموزید یا وقت بیشتری را با دوستان بگذرانید.
سابقه خانوادگی را بشناسید: آگاهی از ریسکهای ژنتیکی میتواند به پیشگیری کمک کند.
سلامت قلب خود را حفظ کنید: قلب سالم به معنای مغزی سالم است.
با تغییر عادات خود میتوانید حافظه قویتری داشته باشید و از مشکلات مرتبط با آن جلوگیری کنید.
برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است