روانشناسی شخصیت / چه ویژگی های شخصیتی نشان می دهد عقده حقارت دارید؟ + علل و درمان

خط سلامت: عقده حقارت با احساس مداوم بی کفایتی یا ناامنی در زندگی روزمره به دلیل این باور که از نظر جسمی یا ذهنی نسبت به دیگران پایین تر هستید، مشخص می شود، خواه چنین باوری منطقی باشد یا خیر.

روانشناسی شخصیت / چه ویژگی های شخصیتی نشان می دهد عقده حقارت دارید؟ + علل و درمان

عقده حقارت چیست؟ اکثر مردم هر از گاهی احساس حقارت را تجربه می کنند. وقتی خود را با افرادی که بسیار ماهر هستند مانند ورزشکاران حرفه ای، دانشمندان مشهور، افراد مشهور یا افراد پیشرفته تر در حرفه خود مقایسه می کنیم، ممکن است خود را در مقایسه با آنها ناکافی بدانیم.

به گزارش خط سلامت این طبیعی است و به ما انگیزه می دهد تا خودمان را بهتر کنیم. با این حال، زمانی که آن احساسات بی کفایتی طاقت فرسا شود یا بر زندگی ما تأثیر منفی بگذارد، ممکن است نشان دهنده عقده حقارت باشد.

عقده حقارت چیست؟

به گفته انجمن روانشناسی آمریکا، عقده حقارت با احساس مداوم بی کفایتی یا ناامنی در زندگی روزمره به دلیل این باور که از نظر جسمی یا ذهنی نسبت به دیگران پایین تر هستید، مشخص می شود، خواه چنین باوری منطقی باشد یا خیر.

دو نوع پاسخ به عقده حقارت وجود دارد: یا فرد مبتلا به قدری گوشه‌گیر می‌شود که به ندرت با دیگران تعامل می‌کند، یا با رقابتی شدن بیش از حد در تلاش برای اثبات اینکه پست‌تر نیست، جبران می‌کند. شکل دوم نیز گاهی اوقات می تواند به یک عقده برتری تبدیل شود.

علل پیچیده حقارت

احساس حقارت اغلب در دوران کودکی طبیعی است. کودکان حقارت را به عنوان روشی طبیعی برای تشویق آنها به رشد و پیشرفت در طول سال های رشد و تبدیل شدن به بزرگسالانی با عملکرد بالا تجربه می کنند.

کودکانی که برای غلبه بر چالش ها به درستی تربیت شده اند، می توانند از احساس بی کفایتی خود عبور کنند و بیاموزند چالش های زندگی را بدون احساس شرم برای تجربه دشواری بپذیرند. با این حال، گاهی اوقات، این احساس بی کفایتی، چه به دلیل ضربه، سوء استفاده، یا ناتوانی ذهنی یا جسمی، طاقت فرسا می شود و به روش های ناسالم به بزرگسالی منتقل می شود.

طبق مدل مراحل روانی-اجتماعی رشد اریکسون، کودکانی که مورد آزار عاطفی یا جسمی قرار می گیرند، به ویژه به عنوان تنبیه برای کمبودهای ظاهری، ممکن است این احساسات را درونی کرده و عزت نفس خود را از دست بدهند.

کودکانی که از محبت محروم می شوند، چه به این دلیل که شخصی مانند والدین آنها را نالایق می بیند یا صرفاً به این دلیل که فرد از نظر جسمی یا عاطفی در دسترس نیست، ممکن است سعی کنند این محبت را از طریق موفقیت به دست آورند.

هنگامی که هنوز از آن خودداری می شود، کودک ممکن است احساس کند که محبت یا توجه والدین خود را جلب نکرده است و در نتیجه احساس بی کفایتی یا حقارت را تجربه می کند.

مردان به طور خاص در معرض عقده‌های حقارت هستند، اغلب در نتیجه به اصطلاح «مردانگی سمی»، پدیده‌ای اجتماعی که در آن مردان احساس می‌کنند باید واکنش‌های عاطفی عادی را سرکوب کنند و از نظر جسمی، ذهنی و مالی نسبت به سایر مردان برتری پیدا کنند. مردان همچنین احتمالاً در روابط عاشقانه احساس حقارت بیشتری می‌کنند، به‌ویژه زمانی که خود را با شرکای قبلی خود مقایسه می‌کنند.

عقده حقارت

اثرات چیست؟

مقدار مشخصی از حقارت حتی در بزرگسالی معمول است، به خصوص زمانی که خود را با افرادی که بسیار ماهر یا باهوش هستند مقایسه می کنیم. با این حال، هر رفتار عادی زمانی که به افراط کشیده شود می تواند غیرعادی شود. این در مورد عقده حقارت نیز صادق است. افراد مبتلا به این اختلال احساس حقارت را تجربه می‌کنند که برای عملکرد روزمره آنها مضر است.

فردی که عقده حقارت دارد بیشتر احتمال دارد ریسک کند، از مواد مخدر و الکل سوء استفاده کند و رفتار پرخاشگرانه داشته باشد. افرادی که تحت تاثیر قرار می گیرند نیز بیشتر احتمال دارد که سایر مشکلات سلامت روان مانند افسردگی و اضطراب را تجربه کنند.

با این حال، علامت اولیه عقده حقارت، عزت نفس پایین است، تا جایی که برخی از روانشناسان از این اصطلاحات مترادف استفاده می کنند. تصور منفی از خود می تواند باعث شود کسانی که عقده حقارت دارند از نظر اجتماعی دور شوند زیرا احساس می کنند نمی توانند با همسالان خود مقایسه شوند. همچنین ممکن است منجر به احساس ناامیدی یا ناامیدی در هنگام دستیابی به اهداف شود، یا این احساس که حتی اگر اهداف محقق شوند، کافی نیست. 

افرادی که عقده حقارت دارند یا به دلیل نیاز شدید به اثبات شایستگی خود به عنوان افراد بیش از حد موفق شناخته می شوند، یا ممکن است به دلیل تمایل به غرق شدن یا فرسودگی ناشی از شکست در دستیابی به استانداردهای غیرواقعی خود، به عنوان افراد کم موفقیت تلقی شوند. در عوض به طور کامل از اهداف خود دست کشیدند.

بسیاری از افرادی که دچار عقده برتری هستند در واقع فقط جبران بیش از حد می کنند زیرا در عمق وجودشان احساس حقارت می کنند. آنها معمولاً در تلاش برای اثبات برتری خود و رد این باور که به اندازه کافی خوب نیستند، موفق می شوند.

عقده حقارت

عقده حقارت چگونه درمان می شود؟

درمان کمپلکس حقارت بهتر است با کمک یک درمانگر واجد شرایط انجام شود. رایج ترین نوع درمان مورد استفاده برای این اختلال، درمان آدلری است. ابتدا، درمانگر بر اساس عواملی مانند اینکه چقدر نسبت به دیگران احساس حقارت می کنید، چه نوع اهدافی دارید و چقدر قابل دستیابی هستند و روابط شما با دیگران در جامعه و حلقه شخصی خود، تشخیص می دهد.

در مرحله بعد، درمانگر ممکن است از انواع تمرینات ذهنی برای کمک به بهبود عزت نفس خود استفاده کند، مانند تأیید پیشرفت یا دستاوردهای قبلی یا کمک برای گسترش علایق و مشارکت اجتماعی.

در بسیاری از موارد، پرداختن به منبع اصلی احساس بی کفایتی می‌تواند به تسکین این احساسات و کمک به پیشرفت کمک کند، به‌ ویژه درمواردی که ناشی از آسیب‌های روحی یا سوء استفاده در دوران کودکی است.

از آنجا، با ایجاد اهداف و روش های جدید تفکر در کنار درمانگر، درمان فردی تر می شود. هر فردی متفاوت است و به روش درمانی متفاوت پاسخ می دهد. برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید. 

تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است.

 

ارسال نظر

خط سلامت
فیلم ها
  • خط سلامت: عشق و حسادت با هم مرتبط هستند زیرا یک هورمون مشترک در این دو احساس نقش دارد. عشق احساسی است که به هورمون…

گزارش ویژه
پادکست
  • 00:00
    00:00
اتاق درمان