مرتضی پاشایی یک سال با بیماری وحشتناک جدال کرد و در حالی که تمام جوانان ایران برای او دعا می کردند در 23 آبان ماه 1393 در سن 30 سالگی درگذشت.
مرتضی پاشایی چگونه مشهور شد؟
مرتضی پاشایی در سال 1389 در یک ابتکار و با قرار دادن ترانههایش در اینترنت به شهرت رسید.
مرتضی پاشایی نخستین آلبوم رسمی ، «یکی هست» را در سال 1391 منتشر کرد.
آلبومهای «گل بیتا» و «اسمش عشقه» دو آلبوم دیگر مرتضی پاشایی هستند که تا پیش از درگذشتش به صورت رسمی منتشر نشده بودند و آلبوم «اسمش عشقه» در تابستان ۹۴ به طور رسمی منتشر شد.
مرتضی پاشایی از آذر 1392 به تشخیص پزشکان به سرطان معده مبتلا شد و در 23 آبان 1393 در 30 سالگی درگذشت. مرتضی پاشایی دانشجوی رشته گرافیک بود و از کودکی به موسیقی علاقه داشت. موسیقی را از 14 سالگی با نواختن گیتار آغاز کرد.
مرتضی پاشایی از دوران کودکی همیشه نسبت به موسیقی حس خاص و مبهمی داشت.
او از سال 1389 با انتشار اینترنتی قطعات خود شروع به کار کرد. او با قطعه «یکی هست» به شهرت رسید.
مرتضی پاشایی در پاییز سال 1391 باانتشار آلبوم یکی هست به جمع خوانندگان آلبوم دار پاپ ایران پیوست.
ترانه «یکی هست» از کارهای شاخص پاشایی دانسته میشود.
مرتضی پاشایی ترانه «عصر پاییزی» را برای مجموعه تلویزیونی به همان نام ساخته بود. پاشایی «عصر پاییزی» را در اینترنت منتشر کرد که به یکی از محبوب ترین ترانههای او تبدیل شد. او همچنین ترانه «نگران منی» را بهعنوان تیتراژ برنامه تلویزیونیِ ماه عسل سال 1393 اجرا کرده بود.
آلبومهای مرتضی پاشایی
یکی هست «1391» که شامل قطعههای زیر میباشد:
- یکی بود یکی نبود
- باید کاری کنی
- بیا برگرد
- نبض احساس
- برو
- به خدا
- خاطرهها
- دقیقههای آخر
- عشق یعنی این
- دیدی
- آرزو
- یکی هست
گل بیتا «1392» که غیر رسمی بود و شامل قطعات زیر میباشد:
- آدم آهنی
- آدم کش
- میبخشم
- بی تو میمیرم
- اطلسی
- گل بیتا
- هنوزم
- حالا اومدی
- تو رفتی
- رو تو برگردون
- تو میری
- کاش بدونی
اسمش عشقه «1394» که شامل قطعات زیر میباشد:
- حس جدید
- اسمش عشقه
- عاشقترین
- اشکم جاری
- وقتی دلم عاشقته
- همنفس
- خجالتی
- یه لحظه
- ادعا
- حالا حالا ها «همخوان: مصطفی پاشایی»
- نگران منی
- روز برفی
- عصر پاییزی
- اسمش عشقه «۲»
تک آهنگهای مرتضی پاشایی
- بزار بگم
- به دادش رسیدم
- دل دیوونه «چند روزه»
- چی میشه گفت «مهمون»
- میمیرم
- قلبم رو تکراره
- دل من دل تو
- گریه کن
- تو رفتی «برای ناصر حجازی»
- چطور دلت اومد
- چشمای من
- نفس
- من و ببخش
- عشق من
- به گوشت میرسه
- دروغ دوست داشتنی
- شاید بپرسی
- فصل بهار
- ستایش
- زیادی
- میخوام بگم
- روتو برگردون
- مثل شیشه
- تو راست میگی
- روزهای سخت
- ماه من
- قسم
- یادته
- تو فکرتم
- تقصیر
- جاده یک طرفه
- بغض «تقدیم به بنیامین بهادری»
- سرت رو برنگردوندی
- من و تو
- ابریشم موهات
- دستم بگیر «تو دوری و دستای من»
- خزون
- کجایی
- بارون
- غیرممکن
- کی فکرشو میکرد «غیررسمی»
- یه عمره «غیررسمی»
- خداحافظی «غیررسمی»
- یه روز خوب «ریمیکس غیررسمی»
آهنگسازی
- علی لهراسبی، شرشر بارون
- علی لهراسبی، دلهره
- مجید رضا، قصه اینه
- علی لهراسبی، حالم خوبه
- علی لهراسبی، من به تو حق میدم
- محسن فرهمندی، بیا بیا
- علی عبدالمالکی، چند روزه
- رضا شیری، جدایی
- مازیار فلاحی، به جای تو
پایان غیرمنتظره مرتضی پاشایی
در آذر سال 1392 پزشکان تشخیص دادند مرتضی پاشایی بیماری سرطان دارد. مرتضی پاشایی عصر جمعه 13 آبان 1393 به بخش مراقبتهای ویژه منتقل شد.
علت انتقال این خواننده به بخش مراقبتهای ویژه تب شدید عنوان شد. به دلیل شرایط خاص مرتضی پاشایی، پزشکان ملاقات با وی را ممنوع کردند؛ با این حال، عصر یکشنبه 18 آبان تعدادی از هنرمندان برای ملاقات با او و افزایش روحیه مرتضی پاشایی در بیمارستان بهمن حاضر شدند و لحظاتی کوتاه در کنارش بودند. همچنین در 20 آبان معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران و مدیرعامل انجمن موسیقی ایران از وی عیادت کرده بودند.
درگذشت مرتضی پاشایی
پاشایی در 13 آبان 1393 به علت شرایط وخیم بیماری سرطان معده در بیمارستان بهمن تهران بستری شد و بر اثر این بیماری، صبح روز جمعه بیست وسوم آبان 1393 «حدود ساعت 10:30 صبح » در بیمارستان بهمنِ تهران درگذشت.
تشییع پیکر مرتضی پاشایی
مراسم تشییع و خاکسپاری وی در روز یکشنبه 25 آبان از مقابل تالار وحدت تهران برگزار شد.
با وجود قرار داشتن تهران در وضعیت بحرانیِ ناشی از وارونگی هوا، جمعیت کثیری از مردم شرکت کردند.
یکی از مسئولان راهنمایی و رانندگی تهران، با اشاره به انسداد مسیر پل حافظ تا خیابان جمهوری اسلامی به دلیل حضور گستردهٔ مردم اظهار داشت: طول خیابان ولیعصر (عج) و حافظ با بار ترافیکیِ سنگین مواجه شده است. جمعی از مردم از استانهای همجوار تهران خود را به مراسم تشییع و خاکسپاری پیکر وی رساندهبودند. برای بهبود ترافیک، پلیس راهنمایی و رانندگی در بهشت زهرا و تالار وحدت حضور یافت. همچنین، به دلیل ازدحام در بهشت زهرا، دفن پیکر وی در قطعه هنرمندان بهشت زهرا، با تأخیر، شبانه انجام شد.
حاشیهها
پس از مرگ وی، برخی رسانهها عکسها و فیلمهایی از لحظات پایانیِ عمر وی در بیمارستان منتشر کردند که با گلایه خانواده وی همراه شد.
حاشیههای پس از فوت این خواننده پاپ تا مدتها پس از مرگ وی ادامه داشت و خبرهای ضد و نقیض گوناگونی در مورد این خواننده و به ویژه در مورد آثار وی منتشر شد. و خانمی خود را نامزد پاشایی معرفی کرد که خانواده مرتضی پاشایی این خبر را کاملا تکذیب کردند.
پدر مرتضی پاشایی در خرداد ماه 1394 «هفت ماه پس ار فوت مرتضی پاشایی» در بیانیهای اعلام کرد: شرایط همه اعضای این خانواده به گونه ای است که در امور مادی و مالی استغناء داشته و هیچ گونه چشم داشتی به اموال حرام و ناحق نداشتهاند.... اما متأسفانه عدهای از افراد، اهداف ناروای خود را به ما نسبت داده و با فرافکنی، سعی در تشویش اذهان عمومی داشته تا از طریق این جوسازیها بتوانند به قول معروف کلاهی از این نمد برای خود بدوزند.
وی با تأکید بر این موضوع که مرتضی پاشایی در مورد واگذاری امتیاز تولید و پخش آخرین آلبوم به یادگار مانده از خود با هیچ فرد یا موسسهای قراردادی منعقد نکرده و مالکیت مادی و معنوی این اثر هنری متعلق به خانواده وی میباشد عنوان داشت: کسانی که ادعای سهم خواهی و بعضاً شراکت در این آلبوم را دارند می بایست بدانند که ادعای آنان فاقد وجاهت حقوقی و قانونی است.
همه عوامل دخیل در تولید این آلبوم، حقوق مادی خود را گرفته، حتی بعضی از آنها بیش از مبالغ متعارف نیز دستمزد خود را دریافت کردهاند.
به هر حال، آلبوم آخر پاشایی پس از درگذشت وی، در 26 مرداد 1394 منتشر شد و در بدو انتشار، با استقبال گستردهای مواجه شد. همزمان با اولین سالگرد مرتضی پاشایی، کتاب سی که به شرح حال زندگی وی پرداخته است توسط انتشارات آرنا منتشر شد.
واکنش خودجوش مردم در پی در گذشت مرتضی پاشایی
از هنگام بستری شدن وی در بیمارستان، گروه بزرگی از مردم در برابر بیمارستان حضور یافته بودند که با انتشار خبر درگذشت وی بر این جمعیت افزوده شد.
درپی مرگ وی، تجمعهای خودجوشی در سراسر ایران ایجاد شد و مردم به همخوانیِ ترانههای او پرداختند.
انتشار آهنگهای وی در بیستمین نمایشگاه مطبوعات و رسانهها، همزمان با انتشار خبر درگذشت او جوّ خاصی به این نمایشگاه دادهبود.
بسیاری از مردم در برابر برج میلاد تهران اجتماع کردند که باعث بسته شدن ورودی برج شد. این اجتماع همزمان با اجرای کنسرت وداع توسط حسامالدین سراج بود
. سیدمحمد میرزمانی، رهبر کنسرت هم گفت: «معمولاً مرسوم نیست که رهبر ارکستر روی صحنه اجرا صحبت کند، اما ازآنجا که شنیدهام امروز مرتضی پاشایی فوت کردهاست، درگذشت این هنرمند جوان را تسلیت میگویم.»
هنرمندان و ورزشکارانی همچون حبیب محبیان، رضا بنفشهخواه، ایرج نوذری، علی فروتن، محمود افشاردوست،سید حسن هاشمی، کارلوس کی روش، محمد نوری، سردار آزمون، سیدجلال حسینی، سروش رفیعی و آلن ایر، درگذشت مرتضی پاشایی را تسلیت گفتند.