آیا مصرف نمک باعث افزایش کلسترول می شود؟

خط سلامت: سال‌هاست که مصرف نمک در رژیم غذایی به عنوان یکی از عوامل خطر برای افزایش فشار خون و بیماری‌های قلبی شناخته شده است، اما این سوال مطرح می‌شود که آیا نمک می‌تواند بر سطح کلسترول هم تأثیر بگذارد؟

آیا مصرف نمک باعث افزایش کلسترول می شود؟

تحقیقات نشان می‌دهند اگرچه نمک به طور مستقیم کلسترول را افزایش نمی‌دهد، اما برخی از غذاهای حاوی نمک زیاد ممکن است به طور غیرمستقیم با افزایش کلسترول LDL (کلسترول بد) در ارتباط باشند.

به گزارش خط سلامت کاهش مصرف سدیم می‌تواند به کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی کمک کند، حتی اگر تأثیر مستقیمی بر کلسترول نداشته باشد.

کلسترول چیست؟

زمانی که در مورد سطح کلسترول در بدن صحبت می‌کنیم، به کلسترول خون اشاره داریم. کلسترول خون ماده‌ای چربی‌مانند است که توسط کبد شما تولید می‌شود و نقش مهمی در تولید هورمون‌ها و مایعات گوارشی دارد. کلسترولی که از غذاهایی که می‌خورید به دست می‌آید، کلسترول رژیمی نامیده می‌شود.

کلسترول می‌تواند خوب یا بد باشد

کلسترول خوب، کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) است. سطوح بالای کلسترول HDL برای سلامت کلی شما مفید است زیرا می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌هایی مانند بیماری قلبی و سکته را کاهش دهد.

کلسترول بد، کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) است. سطوح بالای کلسترول LDL می‌تواند منجر به ایجاد پلاک روی دیواره رگ‌های شما شود و به مرور زمان باعث بیماری قلبی و سکته گردد.

کلسترول تام به مجموع HDL، LDL و تری گلیسیرید اشاره دارد. تری گلیسیرید نوعی چربی در خون است که برای تولید انرژی استفاده می‌شود. با این حال، تری گلیسیرید بالا به همراه عدم تعادل در سطح HDL و/یا LDL می‌تواند خطر ابتلا به مشکلات قلبی را افزایش دهد.

آیا نمک برای کلسترول مضر است؟

نمک ترکیبی از کلرید و سدیم است. طبق گفته سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA)، بیش از 70 درصد از سدیم مصرفی مردم در ایالات متحده از غذاهای فرآوری شده و نه از نمک خوراکی که در حین پخت و پز به غذاها اضافه می‌شود، تأمین می‌شود.

در یک مطالعه اخیر، محققان اثرات رژیم‌های غذایی پر و کم سدیم را بر چندین نشانگر زیستی از جمله کلسترول بررسی کردند. آنها دریافتند شرکت‌کنندگانی که مصرف نمک خود را از 11.5 گرم در روز به 3.8 گرم در روز کاهش دادند، افزایش کلسترول بد LDL را تا حدود 3 درصد تجربه کردند. کاهش در مصرف نمک بر کلسترول HDL تأثیری نداشت.

اگرچه مقادیر زیاد نمک ممکن است به طور مستقیم بر کلسترول شما تأثیر نگذارد، اما می‌تواند فشار خون و خطر ابتلا به بیماری قلبی و سکته را افزایش دهد. سازمان FDA پیشنهاد می‌کند که مصرف سدیم خود را به کمتر از 2300 میلی‌گرم در روز (یا یک قاشق چایخوری نمک خوراکی) محدود کنید، که میزان روزانه توصیه‌شده برای این ماده است.

چگونه نمک با کلسترول تعامل دارد؟

خود نمک ممکن است مستقیماً کلسترول شما را افزایش ندهد. با این حال، بسیاری از غذاهایی که باعث افزایش کلسترول شما می‌شوند، معمولاً حاوی مقادیر بالایی سدیم هستند. بنابراین، تعجبی ندارد که ممکن است بخواهید بدانید آیا نمک بیش از حد می‌تواند بر کلسترول تأثیر بگذارد.

غذاهایی که سرشار از چربی‌های اشباع‌شده هستند، مقصر اصلی افزایش کلسترول LDL به شمار می‌آیند. پیتزا، غذاهای سرخ‌شده و گوشت‌های فرآوری‌شده نمونه‌هایی از غذاهایی هستند که حاوی مقادیر زیادی چربی‌های اشباع‌شده می‌باشند. این غذاها معمولاً حاوی مقادیر زیادی نمک نیز هستند.

آیا انواع خاصی از نمک برای کلسترول بهتر از سایرین است؟

تمام نمک‌ها حاوی سدیم هستند. بنابراین، اگر در تلاش برای کاهش مصرف سدیم خود هستید، انتخاب نوع خاصی از نمک تأثیری بر کلسترول شما نخواهد داشت. با این حال، برخی از نمک‌ها مزایای سلامتی خاصی نسبت به سایرین دارند. به عنوان مثال، نمک‌های دریایی حاوی مقادیر کمی از مواد مغذی دیگر از جمله روی، آهن و پتاسیم هستند.

اگر هدف شما پرهیز از افزودنی‌های غذایی است، از نمک‌های خوراکی معمولی که بسیاری از آنها حاوی ماده شیمیایی به نام فروسیانید پتاسیم هستند، دوری کنید. این افزودنی یک عامل ضد انباشتگی است که برای جلوگیری از تشکیل توده در نمک استفاده می‌شود. این ماده شیمیایی با عوارض جانبی از جمله تهوع، استفراغ و اسهال مرتبط است.

صرف نظر از نوع نمکی که انتخاب می‌کنید، برچسب تغذیه آن را بخوانید تا مطمئن شوید که حاوی موادی است که با خوردن آن احساس راحتی می‌کنید.

اثرات کوتاه‌مدت مصرف زیاد نمک چیست؟

نفخ، تشنگی بیش از حد و افزایش فشار خون از جمله عوارض کوتاه‌مدتی هستند که ممکن است پس از خوردن یک وعده غذایی پرنمک تجربه کنید. همچنین ممکن است در چند ساعت آینده و در طول شب به طور مکرر ادرار کنید. این به این دلیل است که کلیه‌های شما باید سخت‌تر کار کنند تا نمک اضافی را از بدن خارج کنند.

ممکن است پزشک به شما بگوید که مصرف برخی غذاهای پرنمک مانند غذاهای پخته شده، پیتزا و سایر غذاهای مورد علاقه‌تان مشکلی ندارد. با این حال، مصرف منظم این غذاها می‌تواند به سلامت کلی شما آسیب برساند و خطر ابتلا به مشکلاتی مانند افزایش وزن، بیماری قلبی و سکته را افزایش دهد.

مدیریت کلسترول و مصرف نمک

بهترین راه برای جلوگیری از هرگونه مشکل سلامتی مرتبط با نمک، محدود کردن مصرف آن به کمتر از 2300 میلی‌گرم در روز است. در حالی که مصرف زیاد نمک به‌طور مستقیم با کلسترول بالا مرتبط نیست، محدود کردن آن می‌تواند به حفظ سلامت عمومی شما کمک کند. این نکات را برای مدیریت کلسترول هنگام مصرف سدیم و نمک دنبال کنید:

غذاهای سرشار از فیبر محلول بخورید. این غذاها به هضم غذا کمک کرده و می‌توانند از جذب کلسترول بد LDL جلوگیری کنند. لوبیا، میوه‌ها، سبزیجات و غلات کامل مانند کینوا و جو دوسر نمونه‌هایی از این غذاها هستند.

میوه و سبزیجات زیاد بخورید. میوه‌ها و سبزیجات سرشار از فیبر هستند و می‌توانند سطح کلسترول LDL را کاهش دهند.

ماهی چرب بخورید. ماهی‌هایی مانند ماهی قزل‌آلا و ماهی تن سرشار از اسیدهای چرب امگا-3 هستند که می‌توانند سطح HDL شما را افزایش دهند.

غذاهای فرآوری‌شده کمتر بخورید. بسیاری از این غذاها حاوی مقادیر زیادی نمک و سدیم هستند.

از روغن‌های سالم‌تر استفاده کنید. روغن زیتون و آووکادو را جایگزین کره و مارگارین کنید.

برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.
ارسال نظر

خط سلامت
فیلم ها
  • خط سلامت: عشق و حسادت با هم مرتبط هستند زیرا یک هورمون مشترک در این دو احساس نقش دارد. عشق احساسی است که به هورمون…

گزارش ویژه
پادکست