زردزخم یکی از عفونتهای پوستی رایج است که بیشتر اوقات بهدلیل باکتریایی، بهخصوص باکتری «استافیلوکوک اورئوس» یا «استاف»، بروز میکند و در حدود ۴ تا ۱۰ روز مسری است. دلیل نامگیری زرد زخم به این دلیل است که بعد از بروز بیماری، زخم میترکد و پوسته روی آن به رنگ زرد در میآید.
دکتر نسیم زرین پنجه عضو هیات علمی این پژوهشکده در خصوص این بیماری عنوان کرد: زرد زخم یک عفونت پوستی مسری است که اغلب صورت، بازوها و پاها را درگیر میکند و بیشتر در کودکان و بهویژه در گروه سنی ۲ تا ۵ سال رخ میدهد و از طریق یک ترک یا بریدگی کوچک وارد پوست می شود و ضایعات دلمه مانند و خارش داری را بر روی پوست صورت و مناطق دیگر بدن ایجاد میکند.
وی در ادامه افزود: علائم این بیماری، لکه های کوچک و تاول های خارش دار ریز روی صورت خصوصا در اطراف دهان و سوراخ های بینی است.
این عضو هیات علمی اظهار کرد: گیاهانی که برای درمان این بیماری موثر هستند اکلیل کوهی ، اسطوخودوس ، ریحان، برگهای اکالیپتوس و بابونه است؛ به این صورت که یک مشت از گیاهان مذکور را به مدت ۱۰ دقیقه در آب جوش بخیسانید سپس آن را صاف کرده و بگذارید تا سرد شود. ۲ تا ۳ بار در روز مناطق زخم دار و آلوده را با آن شست و شو دهید.
وی تنتور پروپلیس (بره موم) را باعث بهبود زرد زخم دانست و با بیان اینکه رعایت نکات بهداشتی خصوصا شستوشوی مداوم پوست، بهترین راه پیشگیری از ابتلا به بیماریهای مسری از جمله زرد زخم است خاطرنشان کرد: شستشو با سرکه سیب که یک آتی بیوتیک طبیعی می باشد بسیار موثر است.
عوامل خطر بیماری زرد زخم
- کودکان ۲–۱۰ سال و شیرخوران بیشترین گروه سنی در معرض خطر میباشند. علت این امر عدم تکامل رشد سیستم ایمنی در کودکان میباشد.
- تماس مستقیم با فرد آلوده یا لوازم شخصی وی
- محیطهای شلوغ
- هوای گرم و مرطوب: زرد زخم در تابستان شایعتر است.
- شرکت در ورزشهایی که تماس پوست به پوست در آنها وجود دارد، نظیر فوتبال و کشتی.
- داشتن التهاب پوستی مزمن نظیر درماتیت آلرژیک.
- بیماریهای تضعیفکننده سیستم ایمنی در دیابت.
علائم
بهطور معمول یک فرد مبتلا به زردزخم، شروع علائم را در عرض ۱ تا ۳ روز بعد از وارد شدن عفونت به پوستش، تجربه میکند. اولین نشانه زردزخم، جوشهای قرمز است که معمولاً بر روی صورت، بازوها یا ساق پا واقع شدهاند.
- زردزخم غیرتاولی معمولاً باعث ایجاد جوش و خارش در روی پوست میشود. در ابتدا این جوشها بسیار کوچک و قرمزرنگ هستند. عفونت به شکل تاولهای کوچک پر از مایع یا ضایعاتی پر از چرک گسترش مییابد. پس از گذشت چند روز، تاولها و جوشها پاره و چرک و مایعات آنها خارج میشود. سپس یک پوسته زردرنگ تشکیل میشود.
- زردزخم تاولی، تاولها و جوشهای پر از مایع بزرگتری دارد و مانند زردزخم غیرتاولی دارای پوسته زردرنگ است. این نوع زردزخم اغلب نواحی از بدن که با لباس پوشانده شدهاست را تحت تأثیر قرار میدهد.
- زردزخم اکتیما شدیدترین نوع زردزخم است و دارای زخمهای عمیقی است که به لایه درم پوست گسترش یافتهاست. این نوع زردزخم نیز مانند انواع دیگر دارای پوسته زردرنگ است.
تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است