
در یک مقاله تحقیقاتی منتشر شده توسط مؤسسه ملی بهداشت بریتانیا ، آمده است که سرگیجه در زیر اختلالات دهلیزی طبقه بندی می شود که معمولاً با احساس چرخش و احساس عدم تعادل همراه است.
به گزارش خط سلامت دکتر راجارام ام، فیزیوتراپیست از هند، توضیح میدهد: فردی که از سرگیجه رنج میبرد، ممکن است یک شیب یا حرکت به سمت خود یا اطرافش را حتی در حالت سکون کامل، یا زمانی که اصلاً حرکت نمیکند، تجربه کند. این می تواند به مشکلاتی در گوش داخلی یا مغز مربوط باشد. تغییر در وضعیت سر، وضعیت های انتقالی یا در برخی موارد، هیچ محرک قابل شناسایی ممکن است باعث ایجاد سرگیجه شود.
چگونه سرگیجه را درمان کنیم؟
رویکرد اتخاذ شده در درمان با علت اصلی آن تعیین می شود، که ممکن است شامل تجویز داروها، تغییر روش زندگی و یا انجام تمرینات برای سرگیجه باشد. رایجترین راهها برای مدیریت دورههای ناگهانی سرگیجه شامل داروهایی مانند آنتیهیستامینها و داروهای ضد تهوع است، زیرا میتوانند علائم مرتبط را کنترل کنند.
دکتر راجارام توضیح میدهد: «در مورد سرگیجه موضعی حملهای خوشخیم (BPPV)، که دورههای کوتاهی از سرگیجه است، تمرینهای بدنی مانند مانور Epley در جایی که کریستالهای گوش داخلی برای جلوگیری از احساس چرخش و خود سرگیجه تغییر مکان میدهند، بسیار مؤثر هستند. برای دانستن بهترین تمرینات برای سرگیجه که می تواند به شما کمک کند احساس بهتری داشته باشید، ادامه مطلب را بخوانید.
تمرینات اصلی برای مقابله با سرگیجه
افرادی که دچار سرگیجه می شوند می توانند از برخی ورزش ها برای تسکین احساس سرگیجه استفاده کنند، به خصوص در مواردی که در تعادل خود مشکل زیادی دارند. این تمرینات ممکن است با هدف حرکت کریستال ها در گوش داخلی یا کمک به مغز در یادگیری مجدد نحوه مقابله با عدم تعادل باشد . برخی از این تمرینات را می توان در دوره های سرگیجه انجام داد، در اینجا برخی از آنها همراه با دستورالعمل های ساده آورده شده است:
مانور Epley
این مانور Epley برای برگرداندن مژک ها جابجا شده که معمولاً در گوش داخلی یافت می شوند به موقعیت خود استفاده می شود. بر اساس مطالعه ای که در مجله Neurology, Neurosurgery & Psychiatry منتشر شده است ، 80٪ از بیماران تحت درمان با مانور Epley بهبود قابل توجهی در علائم خود گزارش کردند.
این تمرین برای جابجایی کریستالهای گوش داخلی طراحی شده است که ممکن است علت سرگیجه باشند. برای انجام این تمرین:
در لبه تخت بنشینید و سر خود را به سمت طرفی که احساس سرگیجه دارید بچرخانید (حدود 45 درجه).
به سرعت به پشت دراز بکشید و مطمئن شوید که سر شما همچنان در همان زاویه باقی میماند.
حدود 30 ثانیه در این حالت بمانید تا سرگیجه کاهش یابد.
سپس به آرامی به سمت دیگر بچرخید و همان روند را تکرار کنید.
تمرینات برندت-داروف این تمرینات به مغز کمک میکنند تا با اختلالات تعادل سازگار شود. برای انجام این تمرین:
روی لبه تخت بنشینید و پاها را آویزان کنید.
به سرعت به یک طرف دراز بکشید و سر خود را به سمت بالا متمایل کنید (حدود 30 ثانیه).
به حالت نشسته برگردید و این حرکت را برای طرف دیگر تکرار کنید.
تمرینات تثبیت نگاه این تمرینات به مغز کمک میکنند تا با ورودیهای حسی که باعث سرگیجه میشوند سازگار شود. برای انجام این تمرین:
یک هدف ثابت مانند یک شی کوچک یا نوشته روی دیوار پیدا کنید.
روی هدف تمرکز کنید و سر خود را به آرامی از طرفی به طرف دیگر حرکت دهید و چشمهایتان را روی هدف ثابت نگه دارید.
این تمرین را 1-2 دقیقه انجام دهید و 3-4 بار در روز تکرار کنید.
نکات مهم هنگام انجام تمرینات سرگیجه
تمرینات را در یک محیط امن انجام دهید تا در صورت بروز سرگیجه ناگهانی بتوانید به راحتی نشسته یا دراز بکشید.
از فعالیت بیش از حد خودداری کنید و در صورتی که سرگیجه شدت یافت، تمرین را متوقف کنید.
در صورت ادامه یا بدتر شدن سرگیجه، به پزشک مراجعه کنید.
چگونه از حملات سرگیجه جلوگیری کنیم؟
برای پیشگیری از حملات سرگیجه، هنگام تغییر وضعیت از حالت نشسته یا خوابیده به ایستاده، به آرامی حرکت کنید و از چرخش ناگهانی سر اجتناب کنید. همچنین، جلوگیری از کمآبی و پرهیز از عوامل محرک مانند الکل و کافئین میتواند به کاهش احتمال حملات کمک کند.
نتیجهگیری
اگرچه تمرینات سرگیجه میتوانند به کاهش علائم کمک کنند، مهم است که همچنان با پزشک خود مشورت کنید تا علت اصلی سرگیجه و درمانهای مناسب برای شما مشخص شود.
تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است