هنگام مصرف این دارو، باید به تداخلات غذایی توجه کنید. هنگام مصرف مترونیدازول ، باید از برخی مواد غذایی و مکملها پرهیز کنید تا از بروز عوارض جانبی جدی جلوگیری شود.
به گزارش خط سلامت مهمترین نکته در این زمینه پرهیز از مصرف الکل است، اما علاوه بر آن، برخی مواد غذایی و نوشیدنیها نیز باید با احتیاط مصرف شوند. در زیر چند نکته مهم ذکر شده است:
الکل
الکل بهطور کامل باید از رژیم غذایی شما در زمان مصرف مترونیدازول حذف شود. مصرف الکل حتی در فاصله 48 ساعت پس از اتمام درمان میتواند باعث واکنشهای شدید به نام ترشح دیسولفیرام شود. این واکنش شامل علائم زیر است:
تهوع و استفراغ شدید
سردرد شدید
تعریق زیاد
درد شکم
سرگیجه
قرمزی و احساس گرما در صورت و گردن
این واکنش میتواند بسیار ناخوشایند و حتی خطرناک باشد.
مواد غذایی حاوی تیزاب یا اسید زیاد
مواد غذایی که اسیدی هستند، مانند برخی از مرکبات (پرتقال، لیمو، گریپفروت) و گوجهفرنگی ممکن است معده را تحریک کنند و باعث درد یا ناراحتی معده شوند که یکی از عوارض شایع مترونیدازول است.
اگر به این دسته از مواد غذایی حساسیت دارید، بهتر است از مصرف آنها هنگام مصرف مترونیدازول خودداری کنید.
غذاهای پرچرب یا سنگین
خوردن غذاهای چرب و سنگین مانند فست فودها یا غذاهای سرخشده میتواند به تشدید عوارض جانبی مانند تهوع و درد معده کمک کند.
بهتر است رژیم غذایی سادهتر و سبکتر را دنبال کنید تا عوارض جانبی مترونیدازول کاهش یابد.
مواد غذایی حاوی کافئین زیاد
مصرف کافئین در کنار مترونیدازول ممکن است باعث افزایش خطر بروز اضطراب، سردرد و بیخوابی شود. اگر مصرف کافئین بهطور مداوم انجام میشود، بهتر است از مصرف زیاد آن در زمان درمان خودداری کنید.
غذاهای حاوی آهن زیاد
برخی منابع حاوی آهن مانند قرصهای آهن یا غذاهایی مانند سبزیجات برگسبز، گوشت قرمز و حبوبات ممکن است با مترونیدازول تداخل داشته باشند و جذب دارو را کاهش دهند. بهتر است مصرف این مواد غذایی و مکملها را به فاصله زمانی از مصرف دارو انجام دهید.
جدول مواد غذایی که نباید همراه مترونیدازول مصرف شوند
نوع ماده غذایی/نوشیدنی | چرا نباید مصرف شود؟ | نمونهها |
---|---|---|
الکل | واکنش دیسولفیرام شامل تهوع، استفراغ، دلدرد، قرمزی صورت، سردرد و افت فشار خون. | نوشیدنیهای الکلی، برخی سسها، عصارههای طعمدهنده، داروهای شربتدار. |
غذاهای غنی از تیرامین | افزایش سطح تیرامین در بدن ممکن است باعث سردرد، تپش قلب یا فشار خون بالا شود. | پنیرهای کهنه، شراب قرمز، سویا سس، گوشت فرآوریشده (مانند سوسیس و کالباس). |
غذاهای غنی از هیستامین | متابولیسم هیستامین مختل شده و منجر به واکنشهای ناخوشایند مانند کهیر یا سردرد میشود. | ماهی دودی، کنسرو ماهی تن، سبزیجات تخمیر شده مانند کیمچی. |
غذاهای سنگین و پرچرب | ممکن است باعث افزایش ناراحتی گوارشی ناشی از دارو شود. | غذاهای سرخکرده، فستفودها، دسرهای چرب. |
نکات مهم دیگر در رابطه با مصرف مترونیدازول
آب زیاد بنوشید: مصرف مترونیدازول میتواند باعث افزایش احتمال بروز مشکلات کبدی یا کلیوی شود. برای جلوگیری از این مشکلات، آب کافی مصرف کنید و از مواد غذایی سالم و مغذی استفاده کنید.
نوشیدنیهای کافئیندار مانند قهوه، چای یا نوشابههای انرژیزا نیز باید با احتیاط مصرف شوند زیرا ممکن است تحریککننده باشند و برخی از عوارض جانبی مترونیدازول را تشدید کنند.
مصرف مترونیدازول چه تاثیری بر ادرار دارد؟
مترونیدازول میتواند برخی تغییرات در رنگ ادرار ایجاد کند که معمولاً بیضرر و موقتی است. در ادامه، توضیحاتی در مورد تأثیر مترونیدازول بر ادرار آورده شده است:
تغییر رنگ ادرار به رنگ تیره (قهوهای یا قرمز تیره)
یکی از عوارض جانبی رایج مترونیدازول، تغییر رنگ ادرار به قهوهای یا قرمز تیره است.
این تغییر رنگ معمولاً بیضرر است و به دلیل وجود یک متابولیت از دارو در ادرار اتفاق میافتد که به طور موقت رنگ ادرار را تغییر میدهد.
این اثر موقتی است و پس از اتمام دوره درمان با مترونیدازول معمولاً رنگ ادرار به حالت طبیعی خود بازمیگردد.
مترونیدازول معمولاً تأثیر منفی یا آسیبزایی به عملکرد کلیهها یا مثانه ندارد. با این حال، در صورتی که بیمار مشکلات کلیوی یا کبدی داشته باشد، ممکن است نیاز به تنظیم دوز دارو باشد.
احتیاط در بیماران با مشکلات کبدی یا کلیوی
اگر شخصی دارای بیماریهای کبدی یا کلیوی باشد، ممکن است نیاز به تنظیم دوز دارو یا نظارت بر عملکرد کلیهها و کبد وجود داشته باشد، اما این موضوع به طور مستقیم بر تغییر رنگ ادرار تأثیری نمیگذارد.
تاثیر مصرف مترونیدازول بر پریود
مترونیدازول معمولاً تاثیری مستقیم بر چرخه قاعدگی (پریود) ندارد و نباید باعث تغییرات عمدهای در قاعدگی شود. با این حال، در برخی موارد نادر، ممکن است عوارض جانبی مترونیدازول به طور غیرمستقیم روی پریودی تاثیر بگذارد. در ادامه توضیح میدهیم:
تغییرات هورمونی و پریود
مترونیدازول از طریق تأثیر بر هورمونها یا سیستم تولیدمثل بر قاعدگی تأثیر نمیگذارد. این دارو بیشتر برای درمان عفونتهای باکتریایی و پروتوزوآها استفاده میشود و به طور کلی هیچ ارتباط مستقیم با تغییرات هورمونی یا اختلالات در چرخه قاعدگی ندارد.
تداخل مترونیدازول با داروهای ضد بارداری
مترونیدازول ممکن است با برخی داروهای ضد بارداری تداخل داشته باشد، بهویژه قرصهای ضد بارداری خوراکی. مصرف همزمان مترونیدازول با این داروها میتواند موجب کاهش اثربخشی قرصهای ضد بارداری شود و احتمال بارداری ناخواسته را افزایش دهد.
بهطور غیرمستقیم، اگر فردی با مترونیدازول درمان شود و متوجه شود که اثربخشی قرصهای ضد بارداری کاهش یافته، ممکن است به استفاده از روشهای دیگر پیشگیری از بارداری نیاز داشته باشد.
تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است