انواع گرید‌های بیماری کبد چرب

خط سلامت: بیماری کبد چرب به دو نوع اصلی تقسیم می‌شود: کبد چرب الکلی و کبد چرب غیرالکلی. کبد چرب الکلی ناشی از مصرف زیاد الکل است، در حالی که کبد چرب غیرالکلی به دلایلی مانند چاقی، دیابت نوع ۲ و مقاومت به انسولین بروز می‌کند.

انواع گرید‌های بیماری کبد چرب

گریدهای بیماری کبد چرب بر اساس میزان چربی تجمع یافته در سلول‌های کبدی و آسیب‌های ناشی از آن تعیین می‌شود. گرید ۱ یا کبد چرب ساده، زمانی است که چربی بدون التهاب یا آسیب جدی در کبد تجمع یافته است. گرید ۲ یا استئاتوهپاتیت غیرالکلی (NASH)، زمانی است که علاوه بر تجمع چربی، التهاب و آسیب به سلول‌های کبدی نیز وجود دارد. گرید ۳ یا فیبروز، نشانه‌ای از زخم و تشکیل بافت فیبروزی در کبد است که می‌تواند به سیروز منجر شود.

به گزارش خط سلامت، تشخیص و درمان به موقع این بیماری می‌تواند از پیشرفت آن جلوگیری کند. تغییرات در سبک زندگی، کاهش وزن و کنترل بیماری‌های مرتبط مانند دیابت می‌تواند کمک کننده باشد. در موارد پیشرفته‌تر، ممکن است نیاز به دارو یا حتی پیوند کبد باشد.

اصطلاحات پزشکی مختلفی برای بیماری‌های کبد چرب مورد استفاده قرار می‌گیرد که شاید برای برخی از افرد تا حد زیادی سردرگم‌ کننده باشد؛ اما به طور ساده کبد چرب را می‌توان به گرید‌ها و یا انواع متفاوت زیر دسته‌بندی کرد:

۱. کبد چرب ساده (استئاتوسیس)

هپاتیک استئاتوسیس اولین درجه از بیماری کبد چرب است. در این حالت مقداری چربی اضافی در سلول‌های سطح خارجی کبد انباشته شده است. کبد چرب درجه‌۱ معمولا به دلایلی مانند تغذیه‌ ناسالم و مصرف غذا‌های پرچرب و شیرین و نداشتن تحرک کافی بروز پیدا می‌کند. معمولا هیچ نشانه‌ای در این زمینه وجود ندارد و ممکن است حتی زمانی‌که نتیجه آزمایش غیر عادی خون‌تان را دریافت نکنید، متوجه این بیماری نشوید و علی رغم کم خطر بودن این نوع بیماری می‌تواند برای افراد کهن‌سال مشکل‌آفرین باشد.

۲. استئاتوهپاتیت غیر الکلی (NASH)

تنها تعداد کمی از افرادی که به کبد چرب ساده مبتلا می‌شوند، بیماری‌شان به گرید ۲ به نام استئاتو هپاتیت غیر الکلی (NASH) پیشرفت می‌کند. NASH یک شکل تهاجمی‌تر از این بیماری است که کبد در آن ملتهب می‌شود. التهاب واکنش درمان‌گر بدن برای ترمیم آسیب‌ها و زخم‌هاست و در این شرایط نشانه این است که سلول‌های کبد آسیب دیده‌اند. بیماری کبد چرب غیر الکلی به‌ عنوان مرسوم‌ترین بیماری مزمن در جهان شناخته شده است. بسته به میزان پیشرفت کبد چرب درجه ۲ علائمی مانند درد در ناحیه‌ شکم، مشاهده‌ کبودی در بدن، بزرگی شکم، خونریزی خود به‌خودی از بینی، خستگی و خارش پوست می‌تواند از علائم کبد چرب درجه ۲ باشد.

۳. فیبروز کبدی

برخی افرادی که به NASH مبتلا می‌شوند، بیماری‌شان به فیبروز پیشرفت خواهد کرد. فیبروز یک التهاب مقاوم در کبد است که به اشاعه بافت اسکار فیبروز اطراف سلول‌های کبد و رگ‌های خونی منجر می‌شود. این بافت فیبروز جایگزین بخشی از بافت سالم کبد می‌شود؛ ولی هنوز بافت سالم کافی برای تداوم عملکرد معمول کبد وجود دارد.

۴. سیروز کبدی

این مرحله شدیدترین حالت کبد چرب است. در این حالت حجم بافت‌های زخمی بیشتر و کبد دچار مچاله‌گی و تورم خواهد شد که به این شرایط سیروز کبدی گفته می‌شود. معمولا سیروز کبدی بعد از سنین ۵۰ تا ۶۰ سالگی اتفاق می‌افتد. در مواردی مشاهده شده است که افراد مبتلا به سیروز کبدی دچار دیابت نوع ۲ هم هستند. آسیب‌های ناشی از سیروز کبدی برگشت‌ناپذیر خواهند بود. روند پیشرفت سیروز تدریجی است و پس از سال‌ها باعث توقف کامل عملکرد کبد می‌شود که به این حالت نارسایی کبد می‌گویند. در نهایت این افراد نیاز به پیوند کبد پیدا خواهند کرد. در مواردی نادر سیروز می‌تواند به سرطان کبد منجر شود.

برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.
ارسال نظر

خط سلامت
فیلم ها
  • خط سلامت: عشق و حسادت با هم مرتبط هستند زیرا یک هورمون مشترک در این دو احساس نقش دارد. عشق احساسی است که به هورمون…

گزارش ویژه
پادکست
اتاق درمان