سندرم تونل کارپال ، باعث بیحسی، گزگز و احساس ضعف در دستها میشود و در برخی موارد نیاز به جراحی پیدا میکند. کارشناسان به دلایل مختلفی اشاره میکنند که موجب افزایش شیوع این بیماری شدهاند، از جمله افزایش سن جمعیت، استفاده مفرط از تلفنهای هوشمند و رایانهها، و افزایش نرخ چاقی.
به گزارش خط سلامت در این مقاله به ۴ عامل اصلی افزایش شیوع سندرم تونل کارپال و دلایل جراحیهای بیشتر در این زمینه پرداخته میشود.
چرا نرخ بروز سندرم تونل کارپال افزایش یافته است؟
با افزایش شیوع سندرم تونل کارپال، کارشناسان دلایل مختلفی را برای این پدیده مطرح کردهاند. این اختلال عصبی که به دلیل فشرده شدن عصب میانه در مچ دست رخ میدهد، باعث بیحسی، گزگز و ضعف در دستها میشود و در برخی موارد، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشد. متخصصان بر این باورند که عواملی مانند افزایش سن جمعیت، افزایش استفاده از تلفنهای هوشمند و رایانهها، و افزایش نرخ چاقی میتواند منجر به افزایش موارد ابتلا به این بیماری شود.
سندرم تونل کارپال معمولاً به طور تدریجی آغاز میشود و در ابتدا باعث بیحسی یا گزگز در انگشتان، به ویژه انگشت شست، اشاره و میانه میشود. علائم این بیماری معمولاً در شب تشدید میشود و در صورت عدم درمان، میتواند باعث مشکلاتی در گرفتن اشیاء و حرکات دقیق انگشتان شود. به گفته موسسه ملی آرتریت و بیماریهای اسکلتی و عضلانی و پوست، سندرم تونل کارپال به دلیل فشرده شدن عصب میانه که از ساعد تا کف دست کشیده شده، ایجاد میشود.
عوامل افزایش شیوع سندرم تونل کارپال
به گفته دکتر لورن وسل، جراح دست و اندام فوقانی در UCLA Health، یکی از دلایل اصلی افزایش شیوع این بیماری، افزایش سن جمعیت است. همچنین، دکتر رامین مدبر، جراح ارتوپد در موسسه Cedars-Sinai Kerlan-Jobe در لس آنجلس، اشاره کرده است که انفجار افرادی که از خانه کار میکنند و بیشتر از قبل با رایانه تایپ میکنند، نقش مهمی در شیوع بیشتر این بیماری دارد. به گفته او، کارمندان از راه دور معمولاً در خانه از ایستگاههای کاری ارگونومیک استفاده میکنند که احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش میدهد. همچنین، استفاده مکرر از تلفنهای هوشمند نیز میتواند باعث افزایش خطر ابتلا به سندرم تونل کارپال شود.
دکتر ایتان ملامد، رئیس بخش جراحی دست و اندام فوقانی در NYC Health + Hospitals/Elmhurst، همچنین به افزایش نرخ چاقی در ایالات متحده اشاره کرده و گفت که این وضعیت ممکن است به افزایش موارد سندرم تونل کارپال در آینده منجر شود. وی بر این باور است که به دلیل این عوامل، این بیماری در دهه آینده بیشتر شایع خواهد شد.
به طور کلی می توان گفت به نظر متخصصان، چهار عامل اصلی که کارشناسان معتقدند باعث افزایش شیوع سندرم تونل کارپال شدهاند عبارتند از:
افزایش سن جمعیت: با افزایش سن، خطر ابتلا به سندرم تونل کارپال افزایش مییابد.
افزایش استفاده از تلفنهای هوشمند و رایانهها: استفاده مکرر از این دستگاهها، به ویژه تایپ کردن طولانی مدت، میتواند فشار بیشتری به مچ دست وارد کند.
افزایش نرخ چاقی: چاقی میتواند فشار بیشتری به عصب میانه وارد کند و خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد.
کار از راه دور و استفاده غیر ارگونومیک از تجهیزات کاری: بسیاری از افرادی که از خانه کار میکنند، ممکن است از ایستگاههای کاری غیر ارگونومیک استفاده کنند که میتواند به افزایش شیوع سندرم تونل کارپال کمک کند.
چرا جراحی تونل کارپال بیشتر انجام میشود؟
با وجود اینکه جراحی برای درمان سندرم تونل کارپال به عنوان آخرین گزینه درمانی در نظر گرفته میشود، تعداد افرادی که به جراحی روی میآورند در حال افزایش است. طبق گفته دکتر ملامد، حدود ۴۰ درصد از افرادی که مبتلا به این بیماری هستند، تحت عمل جراحی قرار میگیرند. پیشرفتهای پزشکی در زمینه جراحی تونل کارپال باعث شده است که این عمل با موفقیت بالا و بهبود سریعتر انجام شود. به گفته دکتر وسل، تکنیکهای جراحی بهبود یافتهاند و باعث شدهاند که بیماران بیشتری از نظر پزشکی برای جراحی مناسب باشند و بهبودی راحتتری داشته باشند.
با این حال، پزشکان توصیه میکنند که افراد مبتلا به سندرم تونل کارپال، در صورتی که علائم بیماری ادامه یافت، به جراح دست مراجعه کنند. دکتر ملامد پیشنهاد میکند که قبل از انجام جراحی، از روشهای غیرجراحی مانند استفاده از آتلهای شبانه و تغییرات در نحوه کار استفاده شود تا به درمان کمک کند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
افرادی که علائم ابتدایی سندرم تونل کارپال را تجربه میکنند، باید در ابتدا از روشهای خودمدیریتی استفاده کنند. این روشها شامل پرهیز از خوابیدن با مچ دست در زیر چانه، استفاده از بریسهای شبانه برای محافظت از مچ دست، و استفاده از دیکته گفتار به نوشتار در رایانه برای کاهش تایپ کردن است. در صورتی که با وجود انجام این اقدامات، علائم همچنان ادامه یابد، مراجعه به پزشک برای تشخیص دقیق و بررسی درمانهای بیشتر ضروری است.
برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است