یک مطالعه جدید نشان میدهد حدود 25% از مادران شیرده در هنگام تغذیه نوزاد به خواب میروند، که این کار میتواند خطرات جدی مانند سندرم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS) را برای کودک به همراه داشته باشد. این مطالعه که در مجله Pediatrics منتشر شده، به والدین هشدار میدهد که خوابیدن ناآگاهانه در حین شیردهی میتواند محیط خواب نوزاد را ناامن کند و باعث بروز مشکلاتی چون خفگی یا تنگی نفس شود.
به گزارش خط سلامت محققان توصیه میکنند که والدین با ایمن کردن محیط خواب و جلوگیری از خوابیدن در مبلها یا صندلیها در هنگام شیر دادن، از خطرات احتمالی جلوگیری کنند.
خوابیدن مادر هنگام شیردهی و سندرم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS)
یک مطالعه جدید نشان میدهد که حدود یک چهارم از مادران شیرده (که ممکن است خسته باشند) اذعان میکنند که در هنگام شیر دادن به نوزاد خود به خواب میروند، که این عمل میتواند خطرات جدی برای نوزاد به همراه داشته باشد. این حادثه میتواند موجب خفگی نوزاد و افزایش خطر ابتلا به سندرم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS) شود.
در این تحقیق، مشخص شد که زمانی که کودک در فضایی خوابیده است که شامل بالشها و محیط تنگ است — مانند روی مبلها، صندلیهای راحتی و تختها — خطر SIDS افزایش مییابد. در بیش از 80 درصد مواردی که مادران به آن اشاره کردهاند، این خوابیدن ناخواسته رخ داده است و مادر هیچ برنامهای برای به خواب رفتن نداشته است. دکتر فرن هاک، متخصص خواب ایمن در دانشگاه ویرجینیا، گفت: "این موضوع نشان میدهد که والدین باید از خطرات خوابیدن هنگام شیردهی آگاه باشند و برنامهای برای این موضوع داشته باشند، تا بتوانند فضای خواب را برای نوزاد ایمن کنند."
این تحقیق بر اساس نظرسنجی از 1250 مادر جدید در 16 بیمارستان ایالات متحده انجام شده است. مادران در این نظرسنجی گفتند که در 28 درصد از موارد، خوابیدن در هنگام شیر دادن برایشان اتفاق افتاده است. بسیاری از مادرانی که هنگام شیردهی به خواب میروند، ترجیح میدهند که این کار را روی مبل یا صندلی انجام دهند تا از افتادن خود جلوگیری کنند، اما اغلب این تدابیر کارساز نبوده است.
توصیههای کنونی آکادمی اطفال آمریکا (AAP) از اشتراک تخت بزرگسالان با نوزاد برای جلوگیری از غلتیدن یا گیر افتادن نوزاد حمایت نمیکند. این تحقیق نشان داد که احتمال خوابیدن در هنگام شیردهی در تخت (حدود 34 درصد) بیشتر از خوابیدن روی مبل یا صندلی (حدود 17 درصد) است، اما دستورالعملهای AAP تأکید دارند که در صورتی که مادر نگران به خواب رفتن باشد، خوابیدن بر روی تخت از مبل یا صندلی ایمنتر است.
دکتر آن کلامز، یکی از نویسندگان این مطالعه، اظهار داشت که مسئله اصلی این است که چگونه به مادران کمک کنیم تا هنگام شیردهی به خواب نروند. او پیشنهاد کرد که والدین باید برنامهای برای خوابیدن و شیردهی کودک خود داشته باشند که تا حد ممکن ایمن و مناسب برای خانواده باشد. تیم تحقیقاتی بر اهمیت آموزش مادران شیرده در مورد خطرات خوابیدن ناآگاهانه تأکید کردند تا از مشکلات احتمالی جلوگیری شود.
در نهایت، دکتر راشل مون، متخصص اطفال و خواب ایمن، تأکید کرد که والدین نوزادان باید به طور فعال در مورد وضعیت خواب خود و نوزادشان فکر کنند و در صورتی که امکان خوابیدن وجود دارد، بهتر است که شیر دادن در رختخواب انجام شود، چرا که این مکان ایمنتر از مبل یا صندلی راحتی است.
سندرم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS) چیست؟
سندرم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS) به مرگ ناگهانی و غیرمنتظره نوزادان زیر یک سال گفته میشود که دلیل آن پس از تحقیقات پزشکی مشخص نمیشود. این نوع مرگ معمولاً زمانی اتفاق میافتد که نوزاد در خواب است و علائمی از بیماری یا مشکل مشخصی ندارد. از آنجایی که علت دقیق این سندرم هنوز به طور کامل مشخص نشده است، عوامل مختلفی میتوانند در بروز آن نقش داشته باشند.
کودکانی که بیشتر در معرض خطر هستند؟
اگرچه SIDS ممکن است برای هر نوزادی رخ دهد، برخی از عوامل میتوانند خطر ابتلا به این سندرم را افزایش دهند:
سن نوزاد
نوزادان بین 2 تا 4 ماه بیشتر در معرض خطر SIDS قرار دارند. در این سن، کنترل عضلات گردن و تنفس نوزاد هنوز به طور کامل تکمیل نشده است.
محیط خواب نامناسب
خوابیدن نوزاد در محیطهای تنگ یا با استفاده از بالشهای نرم و پتوهای زیاد میتواند خطر خفگی و SIDS را افزایش دهد. همچنین خوابیدن نوزاد در تخت بزرگسالان یا خوابیدن در کنار والدین میتواند خطر را بالا ببرد.
زودتر از موعد بودن
نوزادانی که زودتر از موعد (پیش از 37 هفته بارداری) به دنیا آمدهاند، سیستم تنفسی و قلبی آنها ممکن است به اندازه کافی توسعه نیافته باشد و در نتیجه بیشتر در معرض خطر SIDS هستند.
سیگار کشیدن در دوران بارداری یا پس از تولد
مادرانی که در دوران بارداری سیگار میکشند یا در محیطی که دود سیگار است زندگی میکنند، نوزادانشان بیشتر در معرض خطر SIDS قرار دارند. همچنین سیگار کشیدن پدر نیز میتواند بر این خطر تاثیرگذار باشد.
آرامشناپذیری و بیتوجهی به خواب نوزاد
خوابیدن نوزاد در صندلیهای راحتی یا مبلها به جای تخت، به دلیل احتمال افتادن یا خوابیدن والدین هنگام شیر دادن، میتواند خطر SIDS را افزایش دهد.
پسر بودن
پسرها بیشتر از دخترها در معرض خطر ابتلا به SIDS قرار دارند.
عوامل ژنتیکی و سلامتی
برخی از نوزادان ممکن است به دلیل داشتن مشکلات ژنتیکی یا اختلالات سیستم عصبی بیشتر در معرض خطر SIDS باشند.
پیشگیری از SIDS
برای کاهش خطر ابتلا به سندرم مرگ ناگهانی نوزاد، توصیههای مختلفی وجود دارد که شامل موارد زیر میشود:
نوزاد را به پشت بخوابانید
از بالشها، پتوهای نرم و اسباببازیهای خواب اجتناب کنید
نوزاد را در تخت خود و به دور از دود سیگار قرار دهید
نوزاد را در اتاق خود ولی نه در تخت مشترک بخوابانید
استفاده از پوششهای ایمن خواب مانند کیسه خواب نوزاد، که خطر خفگی را کاهش میدهد
با رعایت این نکات، والدین میتوانند خطر SIDS را به حداقل برسانند و نوزاد خود را در یک محیط خواب امن قرار دهند.
برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است