به غیر از ژن، عوامل دیگری نیز وجود دارد که می تواند ریسک ابتلا به سرطان سینه را که بیشتر زنان را تحت تاثیر قرار می دهد، افزایش دهد. یکی از آنها بچه دار شدن در سنین بالا است. ممکن است در دهه 20 سالگی تصمیم بگیرید که روی زندگی حرفه ای یا سایر مسئولیت های خود تمرکز کنید.
به گزارش خط سلامت با این حال، زنانی که اولین فرزند خود را پس از 30 سالگی به دنیا می آورند، ممکن است در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این بیماری باشند.
سرطان سینه چیست؟
این نوعی سرطان است که در سلول های یک یا هر دو سینه ایجاد می شود و با رشد کنترل نشده سلول های سینه که می توانند تومور ایجاد کنند مشخص می شود. این تومورها می توانند خوش خیم (غیر سرطانی) یا بدخیم (سرطانی) باشند که تومورهای بدخیم پتانسیل حمله به بافت های اطراف را دارند. طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی، در سال 2022 حدود 2.3 میلیون زن در سراسر جهان به این بیماری مبتلا شدند و 670000 نفر از آنها در آن سال جان خود را از دست دادند .
عوامل خطر سرطان سینه
برخی از عوامل خطر ابتلا به این نوع سرطان را افزایش می دهند از جمله:
افزایش سن
چاقی
مصرف الکل
سابقه خانوادگی سرطان سینه
تاریخچه قرار گرفتن در معرض تابش
مصرف تنباکو
هورمون درمانی پس از یائسگی
علائم سرطان سینه
سرطان پستان در مراحل اولیه ممکن است علائم قابل توجهی نداشته باشد، به همین دلیل غربالگری منظم ضروری است. با این حال، با پیشرفت بیماری، این علائم ممکن است رخ دهد :
توده ای در سینه یا ناحیه زیر بغل که کمی متفاوت از بافت اطراف است. آنها می توانند بدون درد، سخت یا نرم باشند.
تغییر در اندازه یا شکل سینه
گودی پوست سینه
راش روی نوک پستان یا اطراف آن
ترشح از نوک پستان که می تواند شفاف یا خونی باشد
درد یا حساسیت در نوک پستان
بارداری دیررس و سرطان سینه
بارداری دیرهنگام به بارداری اطلاق می شود که زمانی رخ می دهد که یک زن در اواخر 30 یا 40 سالگی خود باشد. دکتر Gurpreet Batra متخصص زنان و ناباروری می گوید : بارداری در سنین بالاتر با خطرات سلامتی، از جمله خطر بیشتر ابتلا به سرطان سینه مرتبط است. بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی ( WHO) جنسیت زن قویترین عامل خطر است و تقریباً 99 درصد از سرطانهای سینه در زنان رخ میدهد . اما طبق گفته مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های ایالات متحده، داشتن اولین بارداری پس از 30 سالگی یک عامل خطر برای سرطان سینه است که می توانید آن را تغییر دهید.
یک مطالعه منتشر شده در BMC Women's Health در ماه می 2024 نشان داد میانگین سن زایمان از 27 سال به 35 سال در 30 سال گذشته افزایش یافته است. محققان همچنین دریافتند که همپوشانی بین تشخیص سرطان سینه و افزایش سن مادر تقریباً 200 درصد افزایش یافته است. در اینجا چگونگی ارتباط دیررس بارداری و سرطان سینه آمده است:
تغییرات هورمونی
در طول سال های باروری یک زن، بافت سینه او در معرض هورمون های استروژن و پروژسترون قرار می گیرد که نقش اساسی در چرخه قاعدگی و بارداری دارند. قرار گرفتن بیشتر در معرض هورمون استروژن در طول عمر با افزایش خطر ابتلا به این نوع سرطان مرتبط است. بارداری و شیردهی به طور موقت قرار گرفتن در معرض این هورمون را کاهش می دهد و برخی از اثرات محافظتی را ارائه می دهد.
زنانی که اولین بارداری کامل خود را در سنین پایین تر انجام می دهند، زودتر این مرحله محافظتی را تجربه می کنند. با این حال، کسانی که بارداری را به تعویق می اندازند برای مدت طولانی تری در معرض آن قرار می گیرند و به طور بالقوه خطر ابتلا به آن را افزایش می دهد.
تمایز ناقص سلول های پستان
این متخصص میگوید: سلولهای پستان در زمان انتظار کاملاً بالغ و متمایز میشوند، بهویژه پس از اولین بارداری کامل، که آنها را کمتر مستعد تغییرات سرطانی میکند. زنانی که اولین بارداری کامل خود را در اواخر عمر تجربه میکنند، سالهای بیشتری را با سلولهای سینه در وضعیتی کمتر متمایز و به طور بالقوه آسیبپذیرتر سپری کردهاند. هر چه این سلول ها بیشتر در این حالت تمایز نیافته باقی بمانند، خطر جهش های منجر به سرطان بیشتر می شود.
افزایش تعداد سیکل های قاعدگی
تعداد کل سیکل های قاعدگی یک زن یک عامل خطر مهم است. هر چرخه بافت سینه را در معرض تغییرات هورمونی قرار می دهد و زنانی که بارداری را به تعویق می اندازند ممکن است چرخه های بیشتری را در طول زندگی خود تجربه کنند. این تحریک هورمونی مکرر می تواند به تغییرات بافت پستان مرتبط با خطر سرطان کمک کند.
اواخر بارداری و تراکم سینه
تراکم سینه یک عامل خطر شناخته شده است. این متخصص میگوید: تراکم سینه اغلب در اواخر بارداری افزایش مییابد و بنابراین، تشخیص سرطان در ماموگرافی را چالشبرانگیزتر میکند. ممکن است این خطر ابتلا به سرطان را به دلیل مقدار بیشتر بافت غده ای در سینه ها افزایش دهد.
دکتر باترا می گوید: در حالی که ممکن است بین بارداری دیررس و سرطان سینه ارتباط وجود داشته باشد، باید بدانید که همه زنانی که در مراحل بعدی زندگی خود بچه دار می شوند، به این بیماری مبتلا نمی شوند. بسیاری از عوامل خطر، از جمله ژنتیک، سبک زندگی و سلامت کلی نقش مهمی دارند.
گزینه های درمانی
درمان سرطان سینه در زنانی که اواخر بارداری داشتند از اصول کلی درمان سرطان سینه پیروی می کند. در اینجا رویکردهای اصلی درمان وجود دارد -
جراحی
جراحی ممکن است شامل لامپکتومی (برداشتن تومور و حاشیه بافت اطراف) یا ماستکتومی (برداشتن کل پستان) باشد. زنانی که اواخر بارداری داشتند ممکن است بافت سینه متراکمتری داشته باشند که می تواند جراحی و تصویربرداری قبل از عمل را پیچیده تر کند. این متخصص میگوید: تکنیکهای تصویربرداری ماهر اغلب برای تعیین دقیق محل تومور و اطمینان از حذف کامل ضروری هستند.
پرتودرمانی
پرتودرمانی معمولاً پس از لامپکتومی برای از بین بردن سلول های سرطانی باقی مانده در ناحیه سینه توصیه می شود. زنان 30 یا 40 ساله ممکن است به دلیل تغییر در انعطاف پذیری و انعطاف پذیری پوست با افزایش سن، حساسیت های پوستی و زمان های بهبودی متفاوتی را تجربه کنند.
هورمون درمانی
این نوع سرطان معمولاً گیرنده هورمونی مثبت است، به این معنی که در پاسخ به استروژن یا پروژسترون رشد می کند. هورمون درمانی، مانند تاموکسیفن یا مهارکنندههای آروماتاز، به مسدود کردن هورمونها و کاهش یا توقف رشد سرطان کمک میکند. زنانی که در اواخر عمر باردار می شوند، اغلب دارای تومورهای حساس به هورمون هستند که هورمون درمانی را به ویژه موثر می کند.
شیمی درمانی
شیمی درمانی درمانی است که برای هدف قرار دادن سلول های سرطانی در حال تقسیم سریع استفاده می شود و اگر سرطان تهاجمی باشد یا به خارج از سینه گسترش یافته باشد توصیه می شود. زنانی که اواخر بارداری داشته اند ممکن است با چالش های سلامتی منحصر به فردی با شیمی درمانی مواجه شوند، زیرا تحمل این داروها با افزایش سن برای بدن دشوارتر می شود. دکتر باترا میگوید: تنظیم دوز و درمانهای حمایتی مانند داروهای ضد تهوع، حمایت ایمنی اغلب برای بهبود تحمل و بهبودی طراحی میشوند.
ایمونوتراپی
ایمونوتراپی با کمک به شناسایی سیستم ایمنی بدن و سپس حمله به سلول های سرطانی کار می کند. عملکرد سیستم ایمنی مرتبط با سن ممکن است بر اثربخشی ایمونوتراپی در زنان 30 یا 40 ساله تأثیر بگذارد، بنابراین درمان اغلب فردی و ترکیبی با سایر درمان ها برای بهبود نتایج است.
اواخر بارداری و سرطان سینه ممکن است مرتبط باشند، اما فقط به این دلیل که تصمیم به بچه دار شدن بعد از 30 سالگی می گیرید لزوماً به این معنی نیست که در نهایت به این بیماری مبتلا خواهید شد. با ورزش منظم و تغذیه سالم برای کاهش خطر، وزن سالم خود را حفظ کنید. برای انجام ماموگرافی و معاینه پستان معمولی در کلینیک یا بیمارستان بروید، زیرا می توانند به تشخیص زودهنگام سرطان سینه در زمانی که قابل درمان است کمک کنند.
برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است