آیا ممکن است یک نفر برای دومین بار به تب دنگی مبتلا شود؟

خط سلامت: عفونت دنگی بار دوم نیز ممکن است یک فرد را مبتلا کند. در صورت ابتلای دوباره به دنگی، علایم ممکن است شدیدتر باشد یا متفاوت از دفعه اول بروز پیدا کند.

آیا ممکن است یک نفر برای دومین بار به تب دنگی مبتلا شود؟

 

تب دنگی ، یک بیماری منتقله از طریق پشه، در نقاط مختلف جهان است. این ویروس که توسط  پشه آئداس منتقل می شود، منجر به علائمی شبیه آنفولانزا در افراد آلوده می شود. این بیماری دارای چهار سروتیپ مجزا (DENV-1، DENV-2، DENV-3 و DENV-4) است که به این معنی است که فرد می تواند تا چهار بار مبتلا شود.

به گزارش خط سلامت بیشتر اوقات علائم خفیف هستند، اما عفونت شدید می تواند رخ دهد، به خصوص در مورد دنگی بار دوم. می تواند منجر به آسیب اندام و حتی مرگ شود. بدانید چرا این ویروس برای بار دوم می تواند کشنده باشد.

ابتلای دوباره به بیماری دنگی می توتواند کشنده باشد

به گفته سازمان بهداشت جهانی (WHO) سالانه حدود 100 تا 400 میلیون عفونت دنگی رخ می دهد که حدود نیمی از جمعیت جهان را در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار می دهد. این بیماری توسط یکی از چهار سروتیپ یا نسخه ویروس دنگی ایجاد می شود که از طریق نیش پشه های آلوده آئداس، منتقل می شود. پس از آلوده شدن به یکی از نسخه ها، می توانید مصونیت داشته باشید. خبر خوب این است که سیستم ایمنی شما می تواند عفونت را در صورت بروز دومین بار تشخیص دهد و با آن مبارزه کند. از آنجایی که بدن شما می داند که چگونه با آن نسخه خاص مبارزه کند، دیگر با آن بیمار نخواهید شد.

دکتر آنکیت بانسال، متخصص بیماری‌های داخلی و بیماری‌های عفونی ، می‌گوید: اما اگر پس از اولین عفونت با سروتیپ دیگری آلوده شوید، پاسخ ایمنی شما ممکن است به انتشار مؤثرتر ویروس در بدن کمک کند. این ممکن است به این دلیل اتفاق بیفتد که سیستم ایمنی شما با نسخه جدید بیماری آشنا نیست و ممکن است بدن را وادار به واکنش تهاجمی کند.

این می تواند بیشتر منجر به سندرم شوک دنگی شود که دنگی شدید است و شامل خونریزی، نشت پلاسما و شوک می شود. طبق گفته سازمان جهانی بهداشت ، افرادی که برای بار دوم آلوده می شوند، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به دنگی شدید هستند که می تواند تهدید کننده زندگی باشد . طی یک مطالعه منتشر شده در مجله میکروبیولوژی، ایمونولوژی و عفونت در اکتبر 2024، این خطر در افرادی که برای بار دوم آلوده شده بودند، 7.8 درصد بود. در افرادی که برای اولین بار آلوده شدند، فقط 3.8 درصد بود.

دنگی برای بار دوم: آیا علائم با عفونت بار اول متفاوت است؟

این متخصص می گوید: علائم دنگی مانند تب بالا، سردرد شدید، درد پشت چشم، درد مفاصل و عضلات و بثورات پوستی معمولاً 4 تا 10 روز پس از عفونت ظاهر می شوند. علائم در عفونت دوم ممکن است در ابتدا مشابه باشد، اما اغلب شدیدتر است. در حالی که هر دو عفونت معمولاً با تب، سردرد، درد عضلانی و بثورات پوستی شروع می‌شوند، عفونت دوم خطر علائم شدید را افزایش می‌دهد.

به گفته WHO ، علائم شدید دنگی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

درد شدید در شکم

استفراغ مداوم

تنفس سریع

خونریزی بینی

خونریزی لثه

خستگی

بی قراری

خون در استفراغ

احساس تشنگی شدید

پوست سرد و رنگ پریده

طبق گفته مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری های ایالات متحده، این علائم معمولاً در 24 تا 48 ساعت پس از از بین رفتن تب شروع می شوند .

دکتر بانسال می گوید: این به دلیل یک پاسخ ایمنی تقویت شده به نام «افزایش وابسته به آنتی بادی» است که باعث می شود بدن با شدت بیشتری واکنش نشان دهد. بنابراین، عفونت دنگی دوم نیاز به نظارت دقیق تر و مداخله فوری پزشکی دارد، به خصوص اگر علائم تشدید شوند.

چه کسانی در معرض خطر بیشتری برای ابتلا دوباره به دنگی هستند؟

پیشگیری از عفونت های مکرر بسیار مهم است زیرا عفونت های بعدی اغلب شدیدتر هستند و می توانند منجر به عوارض تهدید کننده زندگی شوند. موارد زیر در معرض خطر بیشتری هستند:

 

افرادی که در مناطق بومی زندگی می کنند یا به آن سفر می کنند به دلیل قرار گرفتن مکرر در معرض ویروس در معرض خطر بالای عفونت های مکرر دنگی هستند.

افرادی که سستم ایمنی ضعیفی دارند، مانند کودکان خردسال و افراد مسن، بیشتر در معرض عوارض ناشی از عفونت دوم هستند.

افرادی که قبلاً با یک سروتیپ از DENV آلوده شده بودند، در صورت ابتلا به سروتیپ دیگری، در معرض خطر بیشتری از علائم شدید هستند.

چگونه دنگی شدید را درمان کنیم؟

این متخصص می گوید: هیچ دارویی برای درمان تب دنگی وجود ندارد، اما استامینوفن یا پاراستامول معمولا به کنترل درد کمک می کند. ایبوپروفن یا آسپرین توصیه نمی شود، زیرا می توانند خطر خونریزی داخلی را افزایش دهند که می تواند تهدید کننده زندگی باشد. افراد مبتلا به دانگ شدید نیاز به مراقبت های پزشکی فوری دارند که اغلب شامل بستری شدن در بیمارستان می شود. درمان بر روی موارد زیر تمرکز دارد:

حفظ سطح مناسب مایعات برای مقابله با کم آبی بدن و جلوگیری از شوک، و همچنین نظارت بر علائم خونریزی و مشکلات عملکرد اعضا.

مایعات داخل وریدی (IV) و مدیریت الکترولیت معمولاً برای تثبیت افراد آلوده استفاده می شود.

در صورت خونریزی شدید، ممکن است تزریق خون ضروری باشد.

این متخصص می گوید: نظارت مداوم توسط پزشک ضروری است، به خصوص در مرحله بحرانی که احتمال بروز عوارضی مانند نشت پلاسما، خونریزی شدید و اختلال اندام وجود دارد. پس از بهبودی، افراد مبتلا ممکن است تا چند هفته احساس خستگی زیادی کنند.

برای جلوگیری از این امر، با کاهش قرار گرفتن در معرض پشه ها، استفاده از مواد دافع پشه، پوشیدن لباس های آستین بلند و نصب پرده های پنجره، از عفونت دنگی برای بار دوم جلوگیری کنید. آب راکد اطراف خانه خود را حذف کنید، زیرا به عنوان محل پرورش پشه های آئداس عمل می کند. هنگام خواب، استفاده از پشه بند و توری های تخت حشره کش را فراموش نکنید.

برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.
ارسال نظر

خط سلامت
فیلم ها
  • خط سلامت: عشق و حسادت با هم مرتبط هستند زیرا یک هورمون مشترک در این دو احساس نقش دارد. عشق احساسی است که به هورمون…

گزارش ویژه
پادکست
اتاق درمان