کدام نوع قند را از رژیم غذایی حذف کنیم؟

خط سلامت: حذف گروه‌های غذایی مانند میوه‌ها، غلات و لبنیات می‌تواند منجر به کمبود شدید ریزمغذی‌ها و اختلال در عملکرد متابولیکی شود. باید توجه داشت که قندهای طبیعی موجود در میوه‌ها و لبنیات با قندهای افزوده شده به غذاهای فرآوری شده از نظر اثرات متابولیکی متفاوت هستند.

کدام نوع قند را از رژیم غذایی حذف کنیم؟

حذف کامل گروه‌های غذایی اصلی از رژیم غذایی می‌تواند عواقب جدی برای سلامتی داشته باشد. فروکتوز و لاکتوز به عنوان منابع مهم انرژی و برخی ریزمغذی‌ها، نقش حیاتی در حفظ سلامت بدن ایفا می‌کنند. تمرکز اصلی باید بر کاهش مصرف قندهای افزوده شده باشد.

به گزارش خط سلامت، اینکه متخصصان علوم تغذیه معتقدندکه حذف کامل قند از رژیم غذایی هم می‌توانددرست مثل مصرف زیادآن، تبعات جبران‌ناپذیری برای افراد به‌همراه داشته باشد. پس زنده‌باد تعادل و میانه‌روی! 

همان که قدیمی‌ها گفته‌اند: نه افراط، نه تفریط! خوردن قند با هر لیوان چای در روز، ترکیب چای شیرین صبحانه، مصرف انواع شکلات‌ها، حضور انواع شیرینی و کیک در مناسبت‌ها و شادی‌ها و... همگی آن قند‌های مصنوعی و مضری هستند که به‌شکل عادت‌وار سر از زندگی ما درآورده‌اند و می‌توانند علاوه بر تهدید تناسب اندام، آسیبی جدی برای سلامت بدن به شکل بیماری‌های مختلف باشند؛ اما روی دیگر ماجرا چیست؟

اینکه متخصصان علوم تغذیه معتقدندکه حذف کامل قند ازرژیم غذایی هم می‌توانددرست مثل مصرف زیادآن، تبعات جبران‌ناپذیری برای افراد به‌همراه داشته باشد. پس زنده‌باد تعادل و میانه‌روی! اگر اهل فضای مجازی و گشت‌وگذار میان توئیت‌های کاربران باشید، حتما به‌طور متعدد با کلیدواژه «حذف‌قند»، گاه علمی و گاه شوخی مواجه شده‌اید؛ روندی که آن‌قدر در بین افراد گل کرد و سر زبان‌ها افتاد که «من قند را از رژیم غذایی‌ام حذف کردم» کم‌کم تبدیل به دستمایه طنز برای کاربران شد و از عبارت حذف قند، برای طنز و فکاهی هم استفاده کردند؛ اما سؤال این است که این حذف قند که ناگهان تبدیل به رژیم محبوب افراد جامعه شد، واقعا کاربردی است و فایده‌ای دارد؟ به‌نظر می‌رسد که برخلاف فراگیرشدن این رویه در بین مردم، مسیر این رژیم به سرانجام خوبی نخواهد رسید.

بی‌تخصصان متخصص!

این‌روز‌ها دیگر برای خبر‌هایی که منتشر می‌شود، دیگر خیلی منبع موثقی بیان نمی‌شود؛ فلان‌کانال، فلان‌گروه و فلان‌شخص خودش می‌تواند منبعی برای تازه‌ترین خبر‌ها باشد؛، اما حالا اینکه این خبر چقدر می‌تواند درست و حقیقی باشد، هیچ‌کس نمی‌داند. نمونه‌اش همین ترویج سبک زندگی حذف قند که فقط دهان‌به‌دهان چرخید و الگویی برای نشان دادن سبک زندگی سالم و یک رژیم غذایی سالم شد؛ درحالی که باید پای صحبت متخصصان تغذیه بنشینیم تا ببینیم کسانی که تخصصی در حوزه سلامت ندارند، چطور با اطلاعات نصفه‌ونیمه، می‌توانند تهدیدی برای افراد باشند: «حذف کامل قند با هدف خوبی مانند کاهش وزن و رسیدن به وضعیت جسمانی بهتر اجرایی می‌شود، اما واقعیت این است که حذف کامل قند از رژیم غذایی یک اقدام غیراصولی و خطرآفرین است.» این را مریم عمادی، مشاور تغذیه و رژیم درمانی می‌گوید که معتقد است «بدیهی است مصرف زیاد قند و شکر عوارض ناگواری مثل چاقی و دیابت، پیری زودرس و افزایش احتمال آلزایمر با خود به همراه دارد، اما هرچیزی نیاز به تعادل دارد و حذف قند هم از این قضیه مستثنی نیست!»

این قند نه؛ اون قند!

موضوع این است که حذف کامل قند از رژیم غذایی‌مان، اصلا شدنی نیست؛ چرا؟ چون بسیاری از مواد غذایی‌ای که ما مصرف می‌کنیم، قند‌های طبیعی‌ای دارند که لازمه بدن هستند و نباید حذف بشوند: «درواقع برای رسیدن به یک سبک زندگی سالم و اندامی متناسب، اول باید بتوانیم قند‌ها را تشخیص بدهیم و بدانیم که قند فقط محدود به شکر و شکلات و... نیست، بلکه از میوه تا نان و لبنیات هم قند‌های طبیعی‌ای دارد که نباید حذف شوند.» عمادی معتقد است که حذف قند‌های طبیعی از رژیم با هدف لاغری و کاهش وزن ممکن است به هدف خودش برسد، اما آسیب‌های دیگری برای سلامت بدن به همراه دارد.

تصور کنید میوه و نان و لبنیات و... از سفره فردحذف شود؛ چه اتفاقی می‌افتد؟ درواقع فروکتوز در میوه‌ها که سرشار از مواد مغذی و ویتأمین هستند و لاکتوز در لبنیات که به‌شکل قند در بدن بروز پیدا می‌کنند ازضروریات و نیاز‌های بدن هستند و حذف آنها به‌معنای حذف قند نیست؛ بلکه آن قندی بایدحذف شودکه در قالب شیرینی‌جات کنار چای و تنقلات عصرانه وارد رژیم غذایی‌مان می‌شوند و مضر هستند.

یک رژیم آگاهانه

اما سؤال این است که اگر قند و نبات کنار چای نه، پس چی آره؟ انواع خشکبار مثل توت، کشمش و انجیر! درواقع خشکبار و میوه‌های خشک در کنار چای همان توصیه آگاهانه و علمی‌ای است که می‌تواند قند مصنوعی را کنار بزند و قند طبیعی و مورد نیاز بدن را برای فرد به همراه داشته باشد؛ اما در رژیم نادرست حذف قند، همین خشکبار هم به‌عنوان منبع قندی حذف می‌شود و عملا بخش زیادی از نیاز‌های بدن در چنین رژیمی نادیده گرفته می‌شود، به‌خصوص برای افرادی که دیابت دارند و باید جایگزین‌های سالمی به جای قند‌های مصنوعی برایشان وجود داشته باشد.

به‌نظر می‌رسد که برای حذف قند لازم است که به یک متخصص تغذیه رجوع و با درنظر گرفتن شرایط بدنی خاص هر فرد، نسبت به حذفیات و ضروریات آگاه شویم. بدیهی است که جمله «قند را از زندگی‌ات حذف کن» از طرف یک فرد، سایت یا گروه در شبکه‌های اجتماعی، نمی‌تواند روش درستی برای سبک زندگی‌مان باشد.

برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.
ارسال نظر

خط سلامت
فیلم ها
  • خط سلامت: عشق و حسادت با هم مرتبط هستند زیرا یک هورمون مشترک در این دو احساس نقش دارد. عشق احساسی است که به هورمون…

گزارش ویژه
پادکست
اتاق درمان