چرا هیدراته ماندن در دوران بارداری مهم است؟ / معرفی علل و راهکارهای جلوگیری از کم آبی در زمان بارداری

خط سلامت: کاهش سطح آب در بدن می‌تواند خطرات جدی برای زنان باردار و جنین ایجاد کند.

چرا هیدراته ماندن در دوران بارداری مهم است؟ / معرفی علل و راهکارهای جلوگیری از کم آبی در زمان بارداری

کم آبی بدن در دوران بارداری می‌تواند خطرات جدی برای سلامت مادر و جنین ایجاد کند. زنان باردار به آب بیشتری نسبت به زنان غیر باردار نیاز دارند و به دلیل تغییرات فیزیولوژیکی مانند افزایش حجم خون و تغییرات در سیستم ادراری، در معرض خطر بیشتری برای کم آبی هستند.

به گزارش خط سلامت این وضعیت می‌تواند منجر به عوارض جدی از جمله زایمان زودرس و مشکلات رشد جنین شود. در این مقاله، به بررسی علل، نشانه‌ها و راهکارهای جلوگیری از کم آبی در دوران بارداری پرداخته خواهد شد.

اهمیت هیدراتاسیون در دوران بارداری

نوشیدن آب و حفظ هیدراتاسیون بخش‌های مهمی از یک بارداری سالم است. زنان باردار به آب بیشتری نسبت به زنان غیر باردار نیاز دارند و خطر از دست دادن بیشتر آب در طول روز برای آن‌ها بیشتر است.

بارداری در هر سه‌ماهه می‌تواند خطر کم آبی را افزایش دهد، که این وضعیت به نوبه خود می‌تواند مشکلات جدی برای سلامت مادر و جنین ایجاد کند. هیدراته ماندن می‌تواند به بدن مادر در تأمین نیازهای افزایش‌یافته ناشی از بارداری کمک کند.

با نوشیدن آب بیشتر و مدیریت حالت تهوع صبحگاهی می‌توان از کم آبی جلوگیری کرد. در موارد شدید، ممکن است نیاز به تزریق مایعات داخل وریدی (IV) وجود داشته باشد.

علل کم آبی در دوران بارداری

چندین تغییر فیزیولوژیکی در دوران بارداری باعث نیاز بیشتر بدن به آب می‌شود. زنان باردار به آب بیشتری نسبت به قبل از بارداری نیاز دارند و همچنین در طول روز آب بیشتری از دست می‌دهند. کم آبی زمانی رخ می‌دهد که بدن بیشتر از آنچه که مصرف می‌کند آب از دست بدهد.

عوامل مؤثر در افزایش خطر کم آبی در دوران بارداری عبارتند از:

افزایش حجم خون

بدن زن باردار به خون بیشتری نیاز دارد. حجم خون آن‌ها ممکن است تا ۳۰% تا ۴۵% افزایش یابد. برای حفظ این حجم خون افزایش یافته، بدن به آب بیشتری نیاز دارد.

تغییرات در سیستم ادراری

کلیه‌ها معمولاً در دوران بارداری کمی بزرگ‌تر می‌شوند که منجر به تغییراتی در سیستم ادراری و از دست دادن آب بیشتر می‌شود.

تغییرات در سیستم تنفسی

نیازهای افزایش‌یافته بر روی بدن زن باردار باعث می‌شود که او بیشتر نفس بکشد. هر بار که او نفس را خارج می‌کند، بدن از طریق تنفس آب از دست می‌دهد.

افزایش متابولیسم

بارداری باعث می‌شود که عملکرد غدد فوق کلیوی و تیروئید کمی فعال‌تر شود که به متابولیسم بالاتر و تعریق بیشتر منجر می‌شود.

افزایش نیازهای غذایی

زنان باردار روزانه به ۳۰۰ کالری اضافی نیاز دارند که در اواخر بارداری به ۴۵۰ کالری اضافی می‌رسد. مصرف بیشتر غذا به معنای نیاز به نوشیدن بیشتر آب برای حمایت از هضم و جلوگیری از یبوست است.

حالت تهوع صبحگاهی

حالت تهوع و استفراغ در دوران بارداری شایع است. استفراغ ناشی از حالت تهوع صبحگاهی باعث از دست دادن مایعات می‌شود و خطر کم آبی را افزایش می‌دهد.

نشانه‌های کم آبی در بارداری

در دوران بارداری، ممکن است به طور ملایم دچار کم آبی شوید. نشانه‌های اولیه کم آبی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

یبوست

ادرار تیره رنگ

کاهش ادرار

خشکی دهان و لب‌های ترک‌خورده

احساس تشنگی

سردرد

اگر بدن شما به اندازه کافی آب دریافت نکند، نشانه‌های دیگری مانند خستگی، سرگیجه، احساس گرما و انقباضات براکستون هیکس (انقباضات رحم غیر واقعی) ممکن است بروز کند.

علائم اضطراری که نباید نادیده گرفت

کم آبی شدید می‌تواند منجر به عوارض جدی در بارداری شود و نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد. نشانه‌های اضطراری کم آبی در دوران بارداری شامل موارد زیر است:

گیجی

غش

تحریک‌پذیری

ادرار کم یا عدم ادرار

فشار خون پایین

ضربان قلب و تنفس سریع

شوک

چشمان فرورفته

خطرات کم آبی در دوران بارداری

حفظ هیدراتاسیون برای یک بارداری سالم بسیار ضروری است. وضعیت هیدراتاسیون بر سلامت مادر و نتایج بارداری تأثیر می‌گذارد. زنان باردار به آب اضافی نیاز دارند تا مایع آمنیوتیک کافی تولید کنند که کیسه آمنیوتیک حاوی جنین را پر می‌کند.

وقتی سطح مایع آمنیوتیک پایین باشد، جنین فضای کافی برای رشد و حرکت نخواهد داشت. این می‌تواند به تأخیر در رشد و توسعه و همچنین مشکلات با بند ناف منجر شود. اگر بند ناف فشرده شود، نوزاد نمی‌تواند اکسیژن و مواد مغذی دریافت کند و این می‌تواند به سرعت به یک وضعیت اضطراری منجر شود.

راهکارهای جلوگیری از کم آبی در بارداری

برای جلوگیری از کم آبی، اکثر زنان باردار باید روزانه بین ۸ تا ۱۲ لیوان آب بنوشند. وقتی بدن دچار کم آبی می‌شود، ممکن است مفید باشد که همزمان با آب، الکترولیت‌ها نیز مصرف شود. الکترولیت‌ها مواد معدنی ضروری هستند که بدن برای عملکرد درست به آن‌ها نیاز دارد.

برای جلوگیری از کم آبی:

به هدف نوشیدن ۱۲ لیوان آب در روز تلاش کنید.

اگر به دلیل حالت تهوع یا احساس سیری نمی‌توانید آب بنوشید، سعی کنید بین وعده‌های غذایی بنوشید.

همیشه یک بطری آب همراه داشته باشید و در زمان‌هایی که حالت تهوع ندارید، مقدار آب بنوشید.

سایر منابع خوب هیدراتاسیون شامل شیر، آبمیوه‌های طبیعی و سوپ هستند.

برای کاهش از دست دادن آب، از نوشیدنی‌های پرکافئین یا شکر اجتناب کنید.

زمان‌هایی که در گرما هستید، استراحت‌های مکرر داشته باشید و آب بیشتری بنوشید.

درمان کم آبی خفیف در بارداری

بیشتر زنان باردار می‌توانند کم آبی خفیف را در خانه به‌طور ایمن درمان کنند. اگر در مورد علائم خود نگرانی دارید، با ارائه‌دهنده خدمات بهداشتی خود تماس بگیرید.

برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.
ارسال نظر

آخرین اخبار
خط سلامت
فیلم ها
  • خط سلامت: عشق و حسادت با هم مرتبط هستند زیرا یک هورمون مشترک در این دو احساس نقش دارد. عشق احساسی است که به هورمون…

گزارش ویژه
پادکست
اتاق درمان