تنباکوی بدون دود چیست؟ چه ارتباطی با سرطان دهان دارد؟

خط سلامت: سرطان دهان یکی از بیماری‌های جدی است که می‌تواند با علائم مختلفی از جمله زخم‌های دهانی که بهبود نمی‌یابند، توده‌های غیرعادی و مشکلات بلع ظاهر شود.

تنباکوی بدون دود چیست؟ چه ارتباطی با سرطان دهان دارد؟

طبق یک مطالعه جدید، تا یک سوم موارد سرطان دهان در سراسر جهان به استفاده از تنباکوی بدون دود   مرتبط است. این تحقیق نشان می‌دهد 120,000 نفر در سال 2022 به دلیل مصرف این محصولات، از جمله اسنوس (رایج در کشورهای شمال اروپا)، به سرطان دهان مبتلا شده‌اند.

به گزارش خط سلامت تشخیص زودهنگام سرطان دهان می‌تواند نقش مهمی در موفقیت درمان و پیشگیری از پیشرفت آن داشته باشد. با آگاهی از این علائم، می‌توانید به موقع اقدام کنید و سلامت دهان و دندان خود را حفظ کنید.

تنباکوی بدون دود چیست؟

تنباکوی بدون دود (Smokeless Tobacco) نوعی از تنباکو است که برخلاف سیگار و سایر دخانیات دود نمی‌شود. این نوع تنباکو به شکل‌های مختلفی مصرف می‌شود، از جمله جویدن، مکیدن یا قرار دادن زیر لب. نمونه‌های رایج این محصول شامل اسنوس (Snus)، ناسوار (Naswar)، و تنباکوی توماک (Toombak) است که در مناطق مختلف جهان مورد استفاده قرار می‌گیرند.

این محصولات به دلیل دارا بودن نیکوتین می‌توانند اعتیادآور باشند و با مشکلات جدی سلامتی همچون سرطان دهان، بیماری‌های لثه و مشکلات قلبی همراه شوند. علی‌رغم اینکه این محصولات دود تولید نمی‌کنند، همچنان تأثیرات مخرب فراوانی بر سلامت انسان دارند. مصرف این نوع تنباکو بیشتر در مناطقی چون جنوب و جنوب شرق آسیا، آفریقا و کشورهای اسکاندیناوی رایج است.

رابطه سرطان دهان با تنباکوی بدون دود

یک سوم سرطان‌های دهانی به محصولات بدون دود مانند اسنوس مرتبط است.

مطالعه‌ای جدید نشان داده است تا یک سوم از موارد سرطان دهان در سراسر جهان به جویدن، مکیدن و استنشاق تنباکو بدون دود مرتبط است.

بر اساس تحقیقی که در مجله Lancet Oncology منتشر شده، حدود 120,000 نفر که در سال 2022 به سرطان دهان مبتلا شدند، احتمالاً به دلیل مصرف تنباکوی بدون دود مانند اسنوس (که در کشورهای نوردیک یافت می‌شود)، نسوار (محبوب در جنوب آسیا) و تومباک (استفاده در سودان) دچار این بیماری شده‌اند.

دکتر هریت رومگی، دانشمند آژانس بین‌المللی تحقیقات سرطان و نویسنده اصلی این گزارش، گفت: "تنباکوی بدون دود در سراسر جهان در اشکال مختلف به مصرف‌کنندگان عرضه می‌شوند، اما مصرف این محصولات با بیماری‌های متعددی از جمله سرطان دهان مرتبط است. برآوردهای ما نشان‌دهنده بار سنگینی است که این محصولات بر سیستم‌های بهداشتی وارد می‌کنند و اهمیت استراتژی‌های پیشگیرانه برای کاهش مصرف آن‌ها را برجسته می‌کند."

این تحقیق نشان داد 95 درصد از تشخیص‌های سرطان دهان مرتبط با این محصولات در کشورهای با درآمد پایین و متوسط در مرکز، جنوب و جنوب‌شرقی آسیا و اقیانوس آرام جنوب‌غربی رخ داده است؛ جایی که استفاده از تنباکوی بدون دود بیشترین شیوع را دارد.

پاپوآ گینه نو یکی از کشورهایی است که شدیداً آسیب دیده است، به طوری که طبق این مطالعه، 84 درصد از تشخیص‌های سرطان دهان در این کشور به مصرف تنباکوی بدون دود مرتبط بوده است. 

این محصولات که در غرب کمتر شناخته شده‌اند، به عنوان چهارمین ماده روان‌گردان پرمصرف جهان پس از کافئین، نیکوتین و الکل شناخته می‌شوند. کاربران می‌گویند این ماده باعث احساس گرمای ملایم، سرخوشی و هوشیاری می‌شود و به همین دلیل در مناطقی مانند پاپوآ گینه نو و سراسر جهان محبوبیت زیادی دارد – به طوری که تا 600 میلیون نفر در سراسر جهان به نوعی از آن استفاده می‌کنند.

در دیگر نقاط جهان، 67 درصد از موارد سرطان دهان در زنان بنگلادش و 54 درصد از مردان این کشور مربوط بوده است. در پاکستان نیز، 52 درصد از مردان و 21 درصد از زنان مبتلا به این بیماری از نسوار، نوعی تنباکوی مرطوب پودری، استفاده کرده‌اند.

همچنین، حدود 50 درصد از تمام موارد سرطان دهان در زنان هند و میانمار و 80 درصد از تشخیص‌ها در مردان افغانستان و ازبکستان به مصرف تنباکوی بدون دود مرتبط بوده است.

محققان گفته‌اند نتایج این مطالعه بر نیاز به بهبود اقدامات بهداشت عمومی برای جلوگیری از مصرف این محصولات تأکید دارد تا موفقیت‌های مشابه سیاست‌های مقابله با سیگارکشی تکرار شود.

علایم سرطان دهان چیست؟

علائم سرطان دهان می‌تواند بسته به ناحیه‌ای که تحت تأثیر قرار گرفته است متفاوت باشد، اما برخی از شایع‌ترین علائم عبارتند از:

زخم‌های دهانی که بهبود نمی‌یابند: یکی از رایج‌ترین علائم سرطان دهان، وجود زخم یا برش‌هایی است که پس از چند هفته بهبود نمی‌یابند.

توده یا برآمدگی‌های غیرعادی: وجود توده‌های سفت یا برآمدگی‌های غیرطبیعی در دهان، لثه‌ها یا گلو می‌تواند نشانگر سرطان باشد.

درد مزمن یا ناراحتی در دهان: درد یا حساسیت که به مرور زمان بهبود نمی‌یابد، می‌تواند نشانه‌ای از مشکل باشد.

لکه‌های سفید یا قرمز در دهان: لکه‌های سفید (لوکوپلاکیا) یا قرمز (اریترولوپلاکیا) ممکن است نشان‌دهنده تغییرات سلولی سرطانی باشند.

مشکلات بلع یا درد هنگام بلعیدن: احساس درد یا ناراحتی هنگام بلع ممکن است از علائم سرطان دهان یا گلو باشد.

تغییر در صدا یا گرفتگی صدا: تغییرات غیرعادی در صدا که مدت طولانی ادامه دارد ممکن است نشانه‌ای از مشکلات دهان یا گلو باشد.

خونریزی غیرعادی: خونریزی بدون علت مشخص از دهان یا لثه‌ها می‌تواند هشداردهنده باشد.

کاهش وزن غیرمنتظره: کاهش وزن ناگهانی و بدون دلیل مشخص ممکن است علامتی از سرطان دهان باشد.

درد در گوش یا فک: درد مزمن در ناحیه گوش یا فک می‌تواند یکی از نشانه‌های سرطان در دهان یا گلو باشد.

در صورت مشاهده هر یک از این علائم که بیش از دو هفته طول بکشد، بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا ارزیابی و تشخیص دقیق صورت گیرد. تشخیص زودهنگام سرطان دهان می‌تواند تأثیر زیادی بر درمان و پیش‌آگهی بیماری داشته باشد.

برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.
ارسال نظر

آخرین اخبار
خط سلامت
فیلم ها
  • خط سلامت: عشق و حسادت با هم مرتبط هستند زیرا یک هورمون مشترک در این دو احساس نقش دارد. عشق احساسی است که به هورمون…

گزارش ویژه
پادکست
اتاق درمان