در برخی موارد، افراد مبتلا به کوررنگی ممکن است آبی را نیز به سختی تشخیص دهند. این اختلال میتواند از بدو تولد وجود داشته باشد (ارثی) یا در طول زندگی به دلایل مختلفی مانند بیماری، آسیب یا مصرف برخی داروها ایجاد شود (اکتسابی).
به گزارش خط سلامت شایعترین علت کوررنگی، جهش در ژنهایی است که مسئول تولید پروتئینهای حساس به نور در چشم هستند. این جهشها از والدین به فرزندان منتقل میشوند و باعث اختلال در تشخیص رنگها میشوند.
دلایل بروز کوررنگی
علت ژنتیکی
شایعترین علت کوررنگی، جهش در ژنهایی است که مسئول تولید پروتئینهای حساس به نور در چشم هستند. این جهشها از والدین به فرزندان منتقل میشوند و باعث اختلال در تشخیص رنگها میشوند.
علل اکتسابی
علاوه بر عوامل ژنتیکی، برخی بیماریها مانند دیابت، گلوکوم، آب مروارید و همچنین مصرف برخی داروها و مواد شیمیایی میتوانند به کوررنگی منجر شوند. پیری نیز یکی دیگر از عوامل مؤثر در بروز این اختلال است.
انواع کوررنگی
کوررنگی به انواع مختلفی تقسیم میشود که هر کدام بر اساس نوع مخروطهای چشمی که عملکرد صحیحی ندارند، تعریف میشوند.
مخروطها سلولهای حساس به نور در شبکیه چشم هستند که به ما امکان میدهند رنگها را تشخیص دهیم. سه نوع مخروط وجود دارد: مخروطهای S (حساس به رنگ آبی)، مخروطهای M (حساس به رنگ سبز) و مخروطهای L (حساس به رنگ قرمز).
کوررنگی قرمز-سبز
شایعترین نوع کوررنگی است و به دلیل نقص در گرنده های مخروطی M یا L ایجاد میشود.
کوررنگی آبی-زرد
نادرتر از کوررنگی قرمز-سبز است و به دلیل نقص در مخروطهای S ایجاد میشود.
کوررنگی کامل
در این نوع کوررنگی، فرد توانایی تشخیص هیچ رنگی را ندارد و همه چیز را به صورت سایههای خاکستری میبیند.
علائم کوررنگی
علائم کوررنگی از فردی به فرد دیگر متفاوت است و میتواند از خفیف تا شدید متغیر باشد. برخی از علائم شایع کوررنگی عبارتند از:
مشکل در تشخیص سایههای مختلف یک رنگ
مشکل در تشخیص رنگهای روشن از رنگهای تیره
عدم توانایی در تشخیص برخی از رنگها از یکدیگر
دیدن هالههای رنگی اطراف اشیاء
تشخیص کوررنگی
برای تشخیص کوررنگی، پزشک از آزمایشهای خاصی استفاده میکند. این آزمایشها معمولاً شامل استفاده از صفحات رنگی، تستهای کامپیوتری و بررسی تاریخچه پزشکی بیمار است.
درمان کوررنگی
در حال حاضر، هیچ درمان قطعی برای کوررنگی وجود ندارد. با این حال، برخی عینکها و لنزهای تماسی خاص میتوانند به بهبود کمی در دید رنگ افراد مبتلا به کوررنگی قرمز-سبز کمک کنند. همچنین، درمان بیماریهای زمینهای که باعث کوررنگی شدهاند میتواند به بهبود وضعیت بیمار کمک کند.
زندگی با کوررنگی
افراد مبتلا به کوررنگی میتوانند با یادگیری راهکارهای مقابله با این اختلال، زندگی عادی داشته باشند. بسیاری از این افراد با استفاده از ابزارهای کمکی و تکنیکهای خاص، توانستهاند به موفقیتهای چشمگیری دست یابند.
برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است