
مغز از سیستمی به نام "گلیمفاتیک" برای دفع مواد زائد استفاده میکند. این سیستم شامل شبکهای از تونلها است که رگهای خونی مغز را احاطه کردهاند.
به گزارش خط سلامت در این تونلها مایع مغزی نخاعی (CSF) جریان دارد که علاوه بر محافظت از مغز، مواد زائد متابولیک مانند پروتئینهای آمیلوئید بتا که در بیماریهای آلزایمر تجمع میکنند، از بین میبرد.
ارتباط خواب با پاکسازی مغز
در هنگام خواب، سیستم گلیمفاتیک فعالتر میشود. بر اساس تحقیقات، جریان مایع مغزی نخاعی در مغز هنگامی که فرد خواب است، بیشتر از هنگام بیداری است. این جریان به انتقال مواد زائد از داخل مغز به سیستم لنفاوی کمک میکند، جایی که مواد زائد پاکسازی میشوند. خواب همچنین به همگامسازی نورونها و کمک به حرکت CSF در مغز کمک میکند.
نقش آستروسیتها در سیستم گلیمفاتیک
آستروسیتها، سلولهای ستارهایشکل مغز، نقش کلیدی در حرکت مایع مغزی نخاعی دارند. این سلولها به گلیمفاتیک کمک میکنند تا مواد زائد را از مغز خارج کرده و به سیستم لنفاوی منتقل کنند. این کشف در سال ۲۰۱۲ توسط دکتر مایکن ندرگارد و تیمش انجام شد.
چرا خواب برای پاکسازی مغز ضروری است؟
در هنگام بیداری، مغز به پردازش اطلاعات و یادگیری مشغول است، بنابراین نمیتواند به طور مؤثر خود را از مواد زائد پاکسازی کند. به همین دلیل، خواب یک نیاز بیولوژیکی برای مغز است تا بتواند عملکرد خود را بازسازی کرده و مواد زائد را دفع کند.
تأثیرات بر روی بیماریهای عصبی
با افزایش سن، سیستم گلیمفاتیک ممکن است دچار فرسودگی شود و به تجمع مواد زائد و پروتئینهای غیرطبیعی در مغز منجر گردد. این امر میتواند به بروز بیماریهایی مانند آلزایمر کمک کند. درمانهایی که به بهبود کیفیت خواب کمک میکنند، میتوانند در کاهش این مشکلات و کند کردن پیشرفت بیماریهای عصبی مؤثر باشند.
سیستم گلیمفاتیک مغز در هنگام خواب به طور مؤثری مواد زائد را از مغز پاک میکند و این فرآیند ممکن است با افزایش سن یا اختلالات خواب دچار مشکل شود. از این رو، خواب کافی و با کیفیت برای حفظ سلامت مغز و جلوگیری از بیماریهای عصبی ضروری است.
برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است