بیماریهایی که پشه آئدس منتقل میکند شامل تب دانگ، زیکا و چیکونگونیا از جمله بیماریهایی هستند که توسط پشه آئدس منتقل میشوند.
به گزارش خط سلامت این بیماریها با علائمی مانند تب بالا، سردرد شدید، درد مفاصل، خستگی و بثورات پوستی همراه هستند. در برخی موارد، این بیماریها میتوانند عوارض جدی و حتی مرگباری داشته باشند، به خصوص برای زنان باردار و نوزادان.
چگونه از گزش پشه آئدس پیشگیری کنیم؟
برای محافظت از خود در برابر گزش پشه آئدس، میتوانید اقدامات زیر را انجام دهید:
استفاده از حشرهکشها: استفاده از اسپریها و لوسیونهای دافع حشرات با دِتا (DEET) میتواند به طور موثری از گزش پشهها جلوگیری کند.
پوشیدن لباسهای آستین بلند و شلوار بلند: این نوع لباسها بخش بیشتری از بدن شما را میپوشانند و از تماس مستقیم پوست با پشهها جلوگیری میکنند.
استفاده از پشه بند: بهویژه در شب و در مکانهایی که پشهها فعالیت بیشتری دارند، استفاده از پشه بند میتواند موثر باشد.
از بین بردن آب راکد: پشه آئدس برای تخمگذاری به آب راکد نیاز دارد. بنابراین، با خالی کردن ظروف آب راکد در اطراف خانه و محل کار، میتوانید از تکثیر این پشهها جلوگیری کنید.
مناطق پرخطر
پشه آئدس در مناطق گرمسیری و نیمهگرمسیری و در مناطقی با آب و هوای مرطوب بیشتر یافت میشود. قبل از سفر به هر کشوری، بهتر است اطلاعاتی در مورد شیوع بیماریهای منتقله از طریق پشه در آن منطقه کسب کنید. همچنین، با مراجعه به پزشک و دریافت توصیههای لازم، میتوانید سفر خود را با خیالی آسوده برنامهریزی کنید.
حسن نوری ساری، معاون آموزش سازمان اورژانس کشور، توصیه میکنند زائران اربعین برای جلوگیری از بیماری تب دنگی، حتما لباس آستین بلند و جوراب بپوشند و از پمادهای دورکننده حشرات استفاده کنند. بهتر است این پمادها در ساعات صبح زود و غروب که پشهها فعالتر هستند، استفاده شود.
برای اینکه در سفر اربعین به تب دنگی مبتلا نشوید، توصیههای مهمی از سوی آقای حسن نوری ساری، معاون آموزش سازمان اورژانس کشور، ارائه شده است. یکی از مهمترین این توصیهها پوشیدن لباس آستین بلند و جوراب است تا بدن کمتر در معرض نیش پشه آئدس قرار گیرد. همچنین استفاده از اسپریها یا پمادهای دورکننده حشرات حاوی دیاتیلتولوآمید (DEET) در ساعات ابتدایی صبح و نزدیک به غروب که پشهها فعالتر هستند، بسیار موثر خواهد بود.
معاون آموزش سازمان اورژانس کشور با تأکید بر اهمیت پیشگیری از گزش پشه آئدس و انتقال بیماری تب دنگی، زائران اربعین را به رعایت نکات ایمنی از جمله استفاده از لباسهای آستین بلند و جوراب، بهویژه در ساعات ابتدایی صبح و نزدیک به غروب توصیه کرد.
تب دنگی یک بیماری ویروسی
حسن نوری ساری روز سهشنبه درباره مراقبت زائران در سفر اربعین اظهار داشت: تب دنگی یک بیماری ویروسی است که عمدتاً از طریق نیش پشه آئدس منتقل میشود. این بیماری به هیچ عنوان از طریق روابط بین انسانی قابل انتقال نیست؛ مگر از طریق انتقال خون و در شرایطی نادر که خون فرد مبتلا به تب دنگی به شخص دیگری تزریق شود که البته به دلیل وجود تب در بیماران دنگی، چنین امری بسیار نادر است.
وی افزود: عامل ابتلا به تب دنگی، نیش پشه آئدس است و این بیماری از طریق سایر گونههای پشه قابل انتقال نیست.
معاون آموزش سازمان اورژانس کشور خاطرنشان کرد: پشه آئدس رفتار خاصی دارد؛ نوع پشهای که در ایران غالب است، روزگرد و بیشتر در اوایل صبح و نزدیک به غروب آفتاب اقدام به گزش میکند. این پشه در صورتی به ویروس دنگی آلوده میشود که فردی که مورد گزش قرار میگیرد، به این ویروس آلوده باشد و پس از آن، همه گزشهای بعدی آن پشه میتواند بیماری را منتقل کند.
نوری توضیح داد: پشه آئدس در طول عمر خود، قادر است تا ۵۰ مرتبه گزش انجام دهد؛ بنابراین اگر این پشه در اولین روز گزش خود فردی آلوده را نیش بزند، میتواند حداکثر تا ۵۰ نفر دیگر را نیز مبتلا کند. با این حال، اگر پشه فردی غیرآلوده را نیش بزند، خود پشه ناقل بیماری نخواهد شد و نیشهای بعدی آن مشکلی ایجاد نمیکند. به عبارتی دیگر، اگر فرد مبتلا به تب دنگی در خانه باشد و پشهای در آن مکان وجود نداشته باشد، هیچ انتقال بیماری اتفاق نخواهد افتاد.
علائم بیماری تب دنگی
وی به تشریح علائم بیماری تب دنگی پرداخت و افزود: علائم این بیماری به صورت تدریجی و با نشانههایی شبیه به سرماخوردگی آغاز میشود. درد پشت چشم، تب و لرز، سردرد، سرگیجه و بدن درد از علائم شایع این بیماری هستند؛ البته سرفه در این بیماری نادر است، اما بیشتر بیماران از درد پشت چشم و بدندرد رنج میبرند.
نوری با بیان اینکه ۹۸ درصد بیماران بدون هیچ عارضهای بهبود مییابند، گفت: اگر فردی به یک نوع ویروس تب دنگی مبتلا شود، تا پایان عمر به همان نوع ویروس مجدد مبتلا نخواهد شد، اما به دلیل وجود سه نوع مختلف ویروس، یک فرد میتواند در طول عمر خود سه مرتبه به تب دنگی مبتلا شود.
راههای پیشگیری از گزش پشه آئدس
وی با اشاره به راههای پیشگیری از گزش پشه آئدس افزود: برای جلوگیری از ابتلا به تب دنگی، زائران اربعین باید از لباسهای آستین بلند و جوراب استفاده کنند تا سطح کمتری از بدن در معرض گزش قرار گیرد همچنین استفاده از اسپری یا پمادهای دافع حشرات بهویژه در ساعات حساس روز، بهعنوان یک اقدام پیشگیرانه موثر توصیه میشود.
معاون آموزش سازمان اورژانس کشور تأکید کرد: به زائران توصیه میشود تا حد امکان در شب تردد کنند تا علاوه بر پیشگیری از گرمازدگی، از گزش پشه آئدس که در اوایل صبح و نزدیک غروب بیشتر فعال است، در امان بمانند.
تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است