آیا چاقی با اعتیاد مرتبط است؟ / این کشف متعجب تان می کند

خط سلامت: چاقی یک مسئله پیچیده است که دلایل زیادی دارد. زمانی ایجاد می شود که کالری اضافی به عنوان چربی در بدن ذخیره می شود . اگر مقادیر زیادی انرژی مصرف کنید، به ویژه در غذاهای پرچرب و پر قند و تمام انرژی را از طریق فعالیت بدنی مصرف نکنید، بیشتر انرژی اضافی به عنوان چربی در بدن ذخیره می شود.

آیا چاقی با اعتیاد مرتبط است؟ / این کشف متعجب تان می کند

در برخی موارد چاقی ممکن است ناشی از پرخوری لذت‌گرا باشد که شبکه‌های پاداش مغز را ربوده است مانند داروهای اعتیاد آور، پرخوری یک حلقه بازخورد در مراکز پاداش مغز ایجاد می کند هر چه بیشتر مصرف کنید، بیشتر میل می کنید و ارضای آن ولع برای شما سخت تر می شود.

آیا چاقی با اعتیاد مرتبط است؟ 

 به گزارش خط سلامت جدیدترین تحقیقات نشان می‌دهد مصرف مواد غذایی پر کالری، چرب، خوش طعم و شیرین با تغییر عملکرد سیستم پاداش مغز و ترشح نوروترنسمیتر دوپامین در ارتباط بوده و اعتیاد آور خواهد بود.

این بررسی‌ها اثبات کرده است تحریک بیش از اندازه مغز پس از مصرف مواد غذایی پر کالری و پر چرب به نوعی در افراد احساس سرخوشی ایجاد می‌کند که همین مسأله باعث نیاز فوری بدن به خوردن این گروه از مواد غذایی شیرین و پر کالری خواهد شد.

در واقع فرد با مصرف تنقلات و مواد غذایی پر چرب و حجیم نیاز بیشتری برای خوردن این گروه از مواد غذایی داشته و این فرمان را از مغز می‌گیرد.

اعتیاد و چاقی

از طرفی دیگر در این بررسی‌ها اثبات شد مرکز احساس لذت در مغز، عملکرد تنظیم اشتها و پاسخگویی مناسب به نیاز گرسنگی را مختل کرده و محققان دریافتند با تزریق انسولین به مرکز پاداش مغز، اشتها از بین رفته و می‌توان از این روش برای درمان چاقی کمک گرفت.

پژوهشگران با انجام آزمایش بر گروهی از نمونه‌های آزمایشگاهی دریافتند مصرف وعده‌های غذایی پر چرب و پر کالری منجر به ترشح دوپامین در مغز و تغییرات هورمونی در بدن می‌شود که این تغییرات علت علاقه افراد به مصرف بیشتر و مجدد تنقلات و فست فودها را توجیه می‌کند، در این پژوهش موش‌هایی که بوسیله خوراکی‌های شیرین و چرب تغذیه شده بودند، پس از 24 ساعت میزان دوپامین آنها بالا رفت و میل برای خوردن مواد غذایی شیرین و چرب در آنها افزایش پیدا کرد اما در همین تحقیق، پژوهشگران با تزریق مستقیم انسولین به مرکز پاداش ودرک لذت مغز و ناحیه تگمنتال متوجه از بین رفتن اشتها در نمونه‌های آزمایشگاهی شدند.

پژوهشگران کشف این روش را چشم‌اندازی برای مبارزه با چاقی اپیدمیک معرفی کرده و معتقدند می‌توان وابستگی‌های افراد به فست فودها و مواد غذایی پر چرب را با کنترل اشتها کاهش داد و از گسترش روز افزون چاقی پیشگیری کرد.

دوپامین و چاقی

دکتر استفانیک برگلند، محقق دانشگاه کالگری کانادا می‌گوید، دسترسی آسان و کم هزینه به مواد غذایی و انواع خوراکی‌های پر چرب و پر کالری، یکی از دلایل عمده اشتیاق افراد به پر خوری و ابتلا به چاقی است که سیستم عملکرد مغزی نیز بر شدت آن دامن می‌زند و میل به سوء مصرف را در افراد افزایش می‌دهد.

دوپامین یک نوع ناقل شیمیایی است که در بدن مسئولیت تنظیم حرکات، هیجان، انگیزه و احساس سرخوشی و لذت را به عهده دارد.

میزان طبیعی این ماده در بدن عادی است اما ترشح بیش از اندازه آن‌که به دنبال تحریک سیستم پاداش و درک لذت مغز ایجاد می‌شود‌، عامل اصلی اشتیاق افراد و تکرار مصرف تنقلات و فست فودها را شامل می‌شود‌.

از طرف دیگر نمی‌توان عواملی مانند تبلیغات تجاری و صنعتی شدن زندگی امروز را در مصرف بیش از اندازه خوراکی‌ها نادیده گرفت، امید است با تکنیک تزریق انسولین – هورمون سیری - از گسترش چاقی‌های بیماری زا در دنیا و رفتارهای پر خطر تغذیه‌ای پیشگیری کرد.

وی ادامه می‌دهد تحقیقات پیشین نشان داد مواد غذایی شیرین و تنقلات مانند مصرف کوکائین اعتیاد آور هستند، در مصرف کنندگان مبتلا به اختلالات خوردن، قدرت تصمیم‌گیری ذهن که به قشر پیشانی مربوط است، مانند مبتلایان به سوء مصرف کوکائین مختل می‌شود و در صورت دسترسی نداشتن به مواد غذایی چرب و شیرین علائم ترک و میل شدید به تکرار عمل خوردن آغاز می‌شود.

پیش‌بینی می‌شود تا سال 2050 نیمی از جمعیت جهان به چاقی مفرط مبتلا شده و در صورت بی‌توحهی به اعمال روش‌های پیشگیرانه، کنترل افراد مبتلا به بیماری‌های زمینه‌ای و ناشی از اضافه وزن با مشکل روبه‌رو خواهد شد. برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید. 

تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است.

ارسال نظر

آخرین اخبار
خط سلامت
فیلم ها
  • خط سلامت: عشق و حسادت با هم مرتبط هستند زیرا یک هورمون مشترک در این دو احساس نقش دارد. عشق احساسی است که به هورمون…

گزارش ویژه
پادکست
اتاق درمان