در حال حاضر اقدامی برای تغییر نام بیماری کبد چرب غیرالکلی به بیماری استئاتوتیک کبدی مرتبط با اختلال متابولیک (MASLD) در حال انجام است که در آن کارشناسان بهداشت تغییر نام استئاتوهپاتیت غیر الکلی را به استئاتوهپاتیت مرتبط با اختلال عملکرد متابولیک (MASH) توصیه کردهاند.
به گزارش خط سلامت استئاتوز یک اصطلاح پزشکی برای تجمع چربی است، از این رو، بیماری استئاتوز کبد به معنای تجمع بیش از حد چربی در کبد است و SLD بیماری همه گیر جدید است.
شیوع SLD از 30 تا 40 درصد در سراسر جهان متغیر است در حالی که در هند، شیوع آن در مطالعات مختلف 31 تا 38 درصد است. در بین بیماران دیابتی شیوع آن بیشتر از این است.
علل بیماری کبدی
متخصصان دقیقاً نمیدانند چرا چربی در برخی کبد تجمع مییابد و در برخی دیگر نه. آنها همچنین به طور کامل درک نمی کنند که چرا برخی از کبد چرب به NASH تبدیل می شوند. به گفته وی، NAFLD و NASH هر دو به موارد زیر مرتبط هستند:
ژنتیک
اضافه وزن یا چاقی
مقاومت به انسولین، زمانی اتفاق میافتد که سلولهای شما در پاسخ به هورمون انسولین، قند مصرف نمیکنند
دیابت نوع 2 که گاهی اوقات قند خون بالا یا هیپرگلیسمی نامیده می شود
سطوح بالای چربی ها به ویژه تری گلیسیرید در خون.
این مشکلات سلامتی ممکن است به کبد چرب کمک کند. با این حال، برخی از افراد حتی اگر هیچ عامل خطری نداشته باشند به NAFLD مبتلا می شوند.
علائم:
بیماری کبد چرب بدون عارضه معمولاً بدون علامت است یا گاهی اوقات با ناراحتی یا خستگی شکمی ظاهر می شود. با این حال، هنگامی که به سیروز ختم می شوند، ممکن است با درد شکم، یرقان، تورم پاها و شکم، استفراغ خونی یا مدفوع سیاه، تغییر رفتار، کاهش وزن و موارد دیگر تظاهر کنند.
کبد چرب اغلب علائمی ندارد، اما زمانی که داشته باشد، ممکن است شامل موارد زیر باشد:
خستگی
احساس خوب نبودن، یا بدحالی
درد یا ناراحتی در ناحیه سمت راست بالای شکم
عوامل خطر
بسیاری از بیماری ها و مشکلات سلامتی می توانند خطر ابتلا به NAFLD را افزایش دهند، از جمله:
سابقه خانوادگی بیماری کبد چرب یا چاقی
کمبود هورمون رشد، به این معنی که بدن هورمون کافی برای رشد نمیسازد
کلسترول بالا
سطوح بالای تری گلیسیرید در خون
مقاومت به انسولین
سندرم متابولیک
چاقی، به خصوص زمانی که چربی در مرکز کمر باشد
سندرم تخمدان پلی کیستیک
آپنه انسدادی خواب
دیابت نوع 2 کم کاری تیروئید
هیپوفیتاریسم
چه عوارضی دارد؟
تقریبا 10-20٪ از بیماران SLD ممکن است به فیبروز در کبد مبتلا شوند و در نهایت به وضعیتی به نام سیروز کبدی که غیرقابل برگشت است، ختم شود. برخی از آنها می توانند به سرطان کبد نیز پیشرفت کنند. اگر بتوان SLD را زود تشخیص داد و کنترل کرد، می توان از این عوارض پیشگیری کرد و کبد چرب برگشت پذیر است.
اگر کاری برای متوقف کردن جای زخم انجام نشود، سیروز می تواند به چند عارضه منجر شود:
تجمع مایع در ناحیه معده که آسیت نامیده می شود
وریدهای متورم در مری یا واریس مری که می تواند پاره شود و خونریزی کند
گیجی، خواب آلودگی و تکلم نامفهوم که آنسفالوپاتی کبدی نیز نامیده می شود
طحال بیش فعال، یا طحال بیش از حد، که می تواند باعث تعداد بسیار کمی پلاکت خون شود
سرطان کبد
نارسایی کبد در مرحله پایانی، یعنی کبد از کار افتاده است.
چه آزمایشاتی لازم است؟ چگونه تشخیص داده می شود؟
سونوگرافی ساده می تواند کبد چرب را تشخیص دهد. پس از شناسایی، آزمایشهای بیشتری مانند آزمایشهای عملکرد کبد و فیبروسکن نیز برای بررسی شدت کبد چرب انجام میشود. فیبروسکن یک تست نسبتا دقیق برای همین است و یک آزمایش غیر تهاجمی است. آزمایش های خون دیگری نیز برای یافتن علت کبد چرب انجام می شود.
همه بیماران مبتلا به دیابت، کم کاری تیروئید، اضافه وزن/چاق، کلسترول بالا، فشار خون بالا، سابقه خانوادگی بیماری کبدی نیاز به آزمایش کبد چرب دارند.
پیشگیری و درمان:
رژیم غذایی سالمی داشته باشید که سرشار از میوه ها، سبزیجات، غلات کامل و چربی های سالم است.
الکل، قندهای ساده و اندازه سهم را حذف و محدود کنید. از نوشیدنی های شیرین مانند نوشابه، نوشیدنی های ورزشی، آب میوه ها و چای شیرین خودداری کنید. نوشیدن الکل می تواند به کبد آسیب برساند و باید از مصرف آن اجتناب کرد.
وزن مناسبی داشته باشید. اگر اضافه وزن یا چاق هستید، با تیم مراقبت های بهداشتی خود همکاری کنید تا به تدریج وزن خود را کاهش دهید. اگر وزن مناسبی دارید، با خوردن یک رژیم غذایی سالم و ورزش برای حفظ آن تلاش کنید.
ورزش. بیشتر روزهای هفته فعال باشید. اگر به طور منظم ورزش نکرده اید، ابتدا از تیم مراقبت های بهداشتی خود تأییدیه بگیرید.
جدای از مراحل فوق، داروهای خاصی مانند ویتامین E، متفورمین و دارویی به نام ساروگلیتازار که اخیراً عرضه شده ممکن است مفید باشد. هنگامی که سیروز کبدی وجود دارد، پیوند کبد ممکن است تنها راه درمان باشد. از آنجایی که کبد چرب در مراحل اولیه برگشت پذیر است، تشخیص زودهنگام با اصلاح شیوه زندگی مناسب و داروها در زمان مناسب، مانترای ساده برای یک زندگی سالم است. برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.
تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است.