زردچوبه با دارا بودن ترکیبات فعال باارزشی مانند کورکومین، چه در مصارف غذایی و چه صنعت داروسازی بسیار مورد توجه است.
به گزارش خط سلامت، سوءهاضمه عملکردی یک اختلال گوارشی است که به ده ها دلیل مختلف بروز می کند و هیچ ارتباطی به بیماری هایی با علایم مشابه ندارد. با این حال سوءهاضمه بسیار رایج است و اغلب بیماران برای درمان اصولی اقدام نمی کنند. در واقع تنها یک چهارم بیماران با علایم سوءهاضمه به پزشک مراجعه می کنند و سه چهارم باقیمانده به رغم ابتلا به این بیماری علایمی ندارند.
در گام نخست درمان سوءهاضمه عملکردی، ملاحظات رفتاری، رژیم غذایی و بیش از همه استفاده از دارو اهمیت بسزایی دارد. در عین حال داروهای بدون نسخه مهارکننده های پمپ پروتونی ( پی پی آی) – داروهای کاهنده اسید معده- مانند امپرازول به طور معمول مورد استفاده قرار می گیرد. با این وجود این نسخه برای بیماران با علایم شدیدتر کارایی نداشته و آنها برای ممانعت از تبدیل این سوءهاضمه به عفونت احتمالی هلیکوباکترپیلوری، باید داروهای دیگری دریافت کنند.
زردچوبه از جمله ادویه هایی است که سال ها مورد استفاده بشر قرار داشته است، این گیاه با دارا بودن ترکیبات فعال باارزشی مانند کورکومین، چه در مصارف غذایی و چه صنعت داروسازی بسیار مورد توجه است. کورکومین اغلب در کرم های مغذی و لوازم آرایشی پیدا می شود اما پودر آن در قرص ها و کپسول ها از مهمترین راه های درمان مشکلات دستگاه گوارش از جمله سوءهاضمه به شمار می رود.
پژوهش های جدید نشان داده است کورکومین در مقایسه با تسکین دهنده های دارویی می تواند در بهبود علایم سوءهاضمه تا حدودی بهتر عمل کند. در عین حال اما هنوز شواهدی قطعی برای اثبات این اثربخشی یافت نشده است.
تایلندی ها، اما از دیرباز زردچوبه را برای تسکین علایم سوءهاضمه استفاده می کردند. با این حال همچنان پزشکان درباره اینکه این داروی گیاهی را به عنوان درمان اولیه سوءهاضمه عملکردی به کار ببرند، تردید دارند. شاید یکی از دلایل این شک، فقدان تحقیقات علمی کافی برای مطالعه دقیق مزایا و عوارض کورکومین و دیگر داروهای سوءهاضمه باشد.
دکتر کریت پونگپیرول، استاد دانشگاه چولالونگ کورن معتقد است: «ما امیدواریم با مقایسه میزان اثربخشی کورکومین با مهارکننده های پمپ پروتون(PPI) بتوانیم درمان سوءهاضمه عملکردی را تسهیل کنیم.»
محققان در این مطالعات با انتخاب 206 بیمار در بازه سنی 18 تا 70 سال که مبتلا به سوءهاضمه عملکردی بوده و در فاصله سال های 2019 تا 2021 سابقه بستری در بیمارستان را داشتند، به مدت 28 روز درمان را در قالب سه نمونه دارویی انجام دادند. در این تحقیقات: زردچوجه(دو کپسول بزرگ 250 میلی گرمی کورکومین 4 بار در روز) و یک کپسول فاقد مواد خاص برای 69 بیمار، امپرازول (روزانه یک کپسول کوچک 20 میلی گرمی) و دو کپسول بزرگ فاقد مواد خاص 4 بار در روز برای 68 بیمار و ترکیب زردچوبه و امپرازول برای 69 بیمار تجویز شد.
از 206 بیمار، 151 نفر تا پایان تحقیقات همراهی کردند، به طوری که 20 نفر از گروهی که کورکومین مصرف می کردند، 19 نفر از گروه دوم و 16 تن از دسته سوم در بین تحقیق حذف شدند.
افراد باقیمانده در شرایط بالینی مشابه بوده و روند تغییرات سوءهاضمه آنها مورد بررسی قرار داشت. این بررسی یک بار پس از 28 روز و بار دیگر پس از 56 روز انجام شد و شواهد نشان داد افرادی که ترکیب زردچوبه و امپرازول استفاده می کردند پس از 28 روز، درد و علایم شان بهبود یافته بود. پس از آنها، کسانی که کورکومین مصرف کرده بودند از دسته دوم با مصرف امپرازول، شرایط بهتری داشتند. وضعیت بالینی بیماران با همین ترتیب و تداوم نسخه تعیین شده پس از 56 روز به مراتب بهتر نیز نشان داد.
محققان این پروژه معتقدند؛ «شرکت کنندگان در این تحقیقات عوارض جانبی نداشتند و بازدارندگی در میان مصرف کنندگان کورکومین بالاتر نیز بود. با این نتایج شاید بتوان نسخه خوبی برای درمان سوءهاضمه عملکردی تجویز کرد.» برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.
تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است.