سنگ کلیه با مصرف منظم غذاهای غنی از سدیم و اگزالات، احتمال بروز بیشتر دارد.
به گزارش خط سلامت اگر اضافه وزن دارید و به طور منظم بیش از حد غذا و نوشیدنی های سرشار از سدیم و اگزالات مصرف می کنید، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سنگ کلیه قرار دارید، به خصوص اگر به درستی آب بدن خود را تامین نکنید.
سنگ کلیه رسوب سختی است که در سیستم ادراری کلیه ایجاد می شود. معمولاً زمانی رخ می دهد مواد معدنی مانند کلسیم، اگزالات، اسید اوریک، فسفات با هم ترکیب شده و در ادرار متبلور شوند.
سنگ کلیه یا بیماری سنگ کلیه یک بیماری بسیار شایع در سراسر جهان است. تخمین زده می شود که 2-3 درصد از جمعیت عمومی را تحت تأثیر قرار دهد.
سنگ کلیه چه علائمی دارد؟
سنگ کلیه همیشه در مراحل اولیه علامت دار نیست. درد و سایر علائم سنگ کلیه ممکن است تنها زمانی ظاهر شوند که سنگ بزرگ شده و به سمت حالب حرکت کند، لوله ای که کلیه را به مثانه متصل می کند.
در این مرحله، سنگ می تواند باعث اسپاسم و انسداد کلیه شود. درد می تواند آنقدر شدید است که بیمار ممکن است روی زمین بغلتد.
علائم رایج سنگ کلیه عبارتند از:
درد شکمی که معمولاً از کمر به کشاله ران سرایت می کند
خون در ادرار
عفونت های مکرر دستگاه ادراری (UTI)
علل و عوامل خطر سنگ کلیه
انواع مختلفی از سنگ کلیه وجود دارد مانند سنگ های کلسیمی (شایع ترین)، سنگ های اسید اوریک، سنگ های استروویت و سنگ های سیستین.
سنگ کلیه معمولاً زمانی تشکیل می شود که ادرار حاوی مواد معدنی بیشتری نسبت به مقداری است که می تواند رقیق شود. علاوه بر این، ادرار ممکن است فاقد موادی باشد که از چسبیدن این مواد معدنی به یکدیگر جلوگیری کند.
عوامل اصلی که می توانند خطر ابتلا به سنگ کلیه را افزایش دهند در پنج دسته زیر قرار می گیرند.
عوامل محیطی
آب و هوای گرم
عامل محیطی اصلی زندگی در آب و هوای گرم است، جایی که کاهش مصرف مایعات همراه با تعریق بیش از حد می تواند منجر به کاهش حجم ادرار و افزایش غلظت برخی مواد معدنی در ادرار شود.
عوامل غذایی
مصرف کم مایعات
مصرف زیاد غذاهای غنی از نمک (سدیم)
مصرف زیاد غذاهای غنی از پورین و اگزالات
غذاهای غنی از اگزالات، مانند بادام زمینی، بادام، شکلات، توت فرنگی، زغال اخته، مارچوبه، اسفناج، سبوس گندم
نوشیدنی های غنی از اگزالات، مانند چای، قهوه، نوشیدنی های سویا
غذاهای غنی از پورین، مانند گوشت
عوامل ارثی
سابقه خانوادگی سنگ کلیه
افرادی که سابقه خانوادگی قوی دارند، 2 تا 3 برابر بیشتر از افرادی که این بیماری را ندارند، در معرض خطر ابتلا به سنگ کلیه قرار دارند.
عوامل پزشکی
شرایط پزشکی مانند هیپرکلسمی (افزایش سطح کلسیم در خون)، نقرس، اسیدوز توبولار کلیوی، اسهال مزمن و اختلالات روده. افراد مبتلا به این شرایط در معرض خطر ابتلا به سنگ کلیه هستند.
عوامل تشریحی
ناهنجاری های ساختاری در کلیه ها و سیستم ادراری که منجر به انسداد یا استاز ادرار می شود.
بیمارانی که دارای بیماری هایی مانند کلیه های نعل اسبی، کلیه های اسفنجی مدولاری، دیورتیکول کالیسیال کلیوی و انسداد محل اتصال لگنی هستند، در معرض افزایش خطر ابتلا به سنگ کلیه هستند. برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.
تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است.