بیماری دوقطبی یک نوع اختلال خلقی و بیماری روانی است. به گزارش خط سلامت در بزرگترین مطالعه علمی روی بیماری دوقطبی که با تصویربرداری ام.آر.آی صورت گرفت، مشخص شد افرادی که از بیماری دوقطبی رنج میبرند، نواقصی در مغز دارند. افراد مبتلا به بیماری دوقطبی دچار تغییرات شدید خلق میشوند.
سن ابتلا به بیماری دوقطبی
بیماری دوقطبی به صورت معمول در آخر دوره نوجوانی یا اوایل دوره بزرگسالی ظاهر می شود. بیماری دوقطبی انواع مختلفی دارد که مهمترین انواع آن بیماری دوقطبی نوع یک و بیماری دوقطبی نوع دو است. بر اساس آمار سازمان بهداشت جهانی (WHO) در حال حاضر بیش از 60 میلیون نفر در جهان از بیماری دوقطبی رنج میبرند. پیش از این به دلیل فقدان بررسی کامل، محققان مسائل ارثی و ژنتیکی را مهمترین دلایل بروز بیماری دوقطبی قلمداد میکردند.
مغز بیماران دوقطبی
دانشمندان دانشگاه اسلو موفق شدند تغییرات اساسی و مشهودی را که در مغز افراد دارای بیماری دوقطبی وجود دارد، مشخص کنند. در این تحقیق 76 مرکز تحقیقاتی و 26 گروه علمی و تحقیقاتی مختلف از سراسر جهان همکاری داشتهاند. در این تحقیق بیش از 6500 اسکن ام.آر.آی مورد بررسی قرار گرفت که 2447 مورد از آنها برای بیماران مبتلا به بیماری دوقطبی و 4056 مورد متعلق به افراد سالم بود. در بررسیها مشخص شد کاهش ماده خاکستری در بیماران دوقطبی به شدت مشهود است و این کاهش بیشتر در دو بخش لوب فرونتال و لوب تمپورال مغز رخ داده که مسؤول مهار احساسات و هیجانات هستند.
نقشه مغز بیماری دوقطبی
لوب فرونتال بیشترین تعداد نورونهای حساس به دوپامین را دارد و محتوای شخصیتی، چارهیابی، هیجانات، تمرکز، داوری، سخن گفتن و حرکات ارادی از کارکردهای این بخش از مغز هستند. لوب تمپورال یکی از چهار لوب اصلی مغز است و ذخیره حافظه جدید، پردازش اطلاعات حواس شنوایی و بینایی، درک زبان و سازماندهی از کارکردهای این بخش از مغز است. کاهش این ماده در بیمارانی که سابقه جنون دارند بیشتر از سایر بیماران بود. نکته قابل توجه دیگر این بود بیمارانی که تحت درمان با استفاده از لیتیوم قرار گرفته بودند، وضعیت بهتری نسبت به سایرین داشتند.
دکتر "اوله آندراسون" ( Ole A. Andreassen)، محقق ارشد این تحقیق گفت: موفق شدیم برای اولین بار یک نقشه مشخص برای ساختار مغزی بیماری دوقطبی تهیه کنیم. محققان امیدوارند بتوانند تاثیرات درمانهای مختلف برای بیماری دوقطبی را بررسی کنند و بتوانند روشهای موثرتری برای بهبود بیماری دوقطبی ارائه کنند. برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.
تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است .