یک مطالعه جدید بررسی کرده است که چگونه داروهای مختلف ضد افسردگی بر وزن افراد تأثیر میگذارند و نشان داده است که برخی داروها مانند سرترالین و اسیتالوپرام میتوانند منجر به افزایش وزن شوند.
به گزارش خط سلامت در این مقاله، به تفصیل به اثرات وزنی این داروها و چگونگی مقابله با این عوارض خواهیم پرداخت.
داروهای ضد افسردگی و افزایش وزن
یک مطالعه جدید با نشان دادن اینکه افرادی که یکی از هشت داروی ضد افسردگی رایج مصرف میکنند، به طور متوسط چقدر وزن اضافه میکنند، زمینهای را فراهم میکند. یک کارشناس دانشگاه هاروارد میگوید: این بینش ارزشمند است، زیرا افراد مبتلا به افسردگی اغلب مصرف داروهای ضد افسردگی را متوقف میکنند زیرا آنها تأثیر آن بر وزن خود را دوست ندارند.
دکتر روی پرلیس، سرپرست تحقیقات روانپزشکی در بیمارستان عمومی ماساچوست، میگوید: «این مهم است که اذعان کنیم که افزایش وزن یک دلیل کلیدی است که برخی از افراد تصمیم میگیرند داروهای ضدافسردگی را متوقف کنند، حتی اگر آنها به خوبی کار کنند.» همچنین دلیلی است که افراد ممکن است در وهله اول تمایلی به شروع آنها نداشته باشند، حتی اگر کاملاً افسرده یا مضطرب باشند.
این مطالعه جدید که در جولای 2024 در Annals of Internal Medicine منتشر شد، از دادههای بیش از 183000 نفر بین سنین 20 تا 80 سال استفاده کرد. میانگین سنی آنها 48 سال و 65 درصد زن بودند. بیشتر آنها در شروع مطالعه اضافه وزن یا چاق بودند.
محققان سوابق سلامت الکترونیکی و شاخص توده بدنی شرکتکنندگان را تجزیه و تحلیل کردند. آنها افزایش یا کاهش وزن را در فواصل زمانی منظم - 6، 12 و 24 ماه - پس از اینکه افراد برای اولین بار شروع به مصرف داروهای ضد افسردگی کردند، اندازهگیری کردند.
این مطالعه اثرات مرتبط با وزن سرترالین (Zoloft) را با هفت داروی ضد افسردگی دیگر مقایسه کرد:
اسیتالوپرام (Lexapro)
پاروکستین (پاکسیل)
دولوکستین (Cymbalta)
سیتالوپرام (سلکسا)
فلوکستین (پروزاک)
ونلافاکسین (Effexor)
بوپروپیون (ولبوترین)
یافته های پژوهش
داروهای ضد افسردگی منجر به افزایش وزن متوسط زیر شدند:
سرترالین: تقریباً 0.227 کیلوگرم در شش ماهگی و 1.451 کیلوگرم در 24 ماهگی
اسیتالوپرام: 0.635 کیلوگرم در شش ماهگی و 1.633 کیلوگرم در 24 ماهگی
پاروکستین: 0.635 کیلوگرم در شش ماهگی و 1.314 کیلوگرم در 24 ماهگی
دولوکستین: 0.544 کیلوگرم در شش ماهگی و 0.772 کیلوگرم در 24 ماهگی
سیتالوپرام، فلوکستین و ونلافاکسین نسبت به سرترالین شانس کمتر یا بالاتری برای افزایش وزن ندارند.
بوپروپیون: 0.113 کیلوگرم کاهش در شش ماهگی و 0.544 کیلوگرم افزایش در 24 ماهگی
دکتر پرلیس که در این مطالعه جدید شرکت نداشت، میگوید: «افزایش وزن در میان مصرفکنندگان داروهای ضد افسردگی رایج است، حتی اگر مقادیر بهدستآمده بهطور متوسط کم باشد». این بر یافتههای مشابه سایر مطالعات درباره داروهای ضد افسردگی، از جمله تحقیقاتی که او با همکارانش در یک دهه پیش منتشر کرد، تأکید میکند.
او خاطرنشان میکند: در حالی که تفاوت در افزایش وزن برای داروهای ضد افسردگی خاص کم است، مطمئناً برخی مانند بوپروپیون وجود دارند که باعث افزایش وزن کمتری میشوند»
مهم است که به خاطر داشته باشید که این مطالعه به افزایش وزن متوسط اشاره میکند. بسیاری از افرادی که داروهای ضد افسردگی مصرف میکنند، وزن اضافه نمیکنند و برخی دیگر میتوانند وزن بیشتری اضافه کنند. او میگوید: با این حال، داشتن مقادیر متوسط برای کار کردن - و دیدن اینکه این میانگینها به خوبی با مطالعات قبلی مطابقت دارند - حداقل به ما اجازه میدهد حسی از آنچه ممکن است انتظار داشته باشند را به مردم بدهیم.
او میافزاید: یکی از احتیاطها این است که برخی از افراد در نتیجه افسردگی وزن کم میکنند، که میتواند بر اشتها تأثیر بگذارد.
برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است