اگرچه بسیاری از افراد معتقدند ویژگیهایی مانند منطقی بودن و استعداد ریاضی به نیمکره چپ مغز و ویژگیهایی مانند خلاقیت و شهود به نیمکره راست مغز نسبت داده میشوند، تحقیقات جدید نشان میدهند این تفکیک سادهسازی شده از واقعیت است.
به گزارش خط سلامت در این مقاله، علاوه بر بررسی نقش هر نیمکره مغز، نگاهی به ارتباطات علمی و یافتههای اخیر درباره عملکرد مغز خواهیم داشت تا نشان دهیم که مغز انسان از یک سیستم پیچیده و هماهنگ بهره میبرد که بهطور مشترک از هر دو نیمکره استفاده میکند.
مغز چگونه کار میکند؟
مغز انسان بهعنوان مرکز فرماندهی کل بدن عمل میکند و ریشه تمامی هوش انسان است. با وزن تقریبی سه پوند، مغز شامل حدود 100 میلیارد نورون و 100 تریلیون سیناپس است. مغز به پردازش اطلاعات حواس و بدن پرداخته و پیامهایی را به بدن ارسال میکند.
آشنایی با نیمکرههای مغز
مغز فوقانی یا مخ شامل دو نیمکره راست و چپ است. اگرچه این دو طرف از نظر ظاهری شبیه به هم هستند، اما تفاوتهای قابل توجهی در نحوه پردازش اطلاعات در هر یک از این نیمکرهها وجود دارد.
راست مغز در مقابل چپ مغز
مغز انسان بهطور مداوم بر اساس تجربیات زندگی خود را تنظیم میکند. مغز مانند یک کامپیوتر، اطلاعات حواس و بدن را پردازش کرده و پیامهایی به بدن ارسال میکند. نیمکرههای راست و چپ مغز توسط یک دسته ضخیم از رشتههای عصبی به نام "جسم پینهای" به هم متصل هستند. هر نیمکره شامل شش ناحیه است که عملکردهای متفاوتی دارند. به طور کلی، سمت راست مغز سمت چپ بدن را کنترل میکند و برعکس.
برخی افراد ویژگیهای خاصی را به هر یک از نیمکرههای مغز نسبت میدهند. ویژگیهایی که اغلب به نیمکره چپ مغز نسبت داده میشود، شامل منطقی بودن، تکیه بر واقعیات، استعداد ریاضی، تفکر خطی و توانایی در ترتیببندی است.
از طرف دیگر، افراد «راست مغز» اغلب ویژگیهایی مانند شهود، تفکر کلنگر، توانایی در ریتم، و تکیه بر تخیل و تجسم احساسات دارند.
راست مغز یا چپ مغز بودن یک افسانه است!
تحقیقات جدید نشان دادهاند که مغز انسان به هیچوجه بهطور عمده به یکی از نیمکرهها تکیه نمیکند. در حقیقت، استفاده از هر دو نیمکره برای انجام فعالیتهای مختلف ضروری است. در سال 2013، یک مطالعه نشان داد که مغز انسان به هیچوجه یک طرف مغز را نسبت به طرف دیگر ترجیح نمیدهد. تحقیقات جدید نیز نشان دادهاند که این تقسیمبندی سادهسازیشده اشتباه است و هر دو نیمکره مغز در پردازش اطلاعات، چه مربوط به کارهای منطقی و چه خلاقانه، دخیل هستند.
چه ارتباطی بین نیمکره غالب و اختلالات روانی وجود دارد؟
تحقیقات نشان دادهاند تفاوتهایی در فعالیتهای مغزی بین افراد مبتلا به اختلالات اضطرابی وجود دارد. برای مثال، افراد با اضطراب شدید معمولاً فعالیت بیشتری در نیمکره چپ مغز نشان میدهند، در حالی که افراد مبتلا به اضطراب و هراس معمولاً فعالیت بیشتری در نیمکره راست دارند. با این حال، این تفاوتها بهطور قطعی به این معنی نیست که استفاده از یک نیمکره بیشتر باعث ایجاد مشکلات روانی میشود.
نکاتی برای حفظ مغز سالم
در بیشتر موارد، ما از کدام بخشهای مغز استفاده میکنیم، آگاهی نداریم. اگر نگران علائمی هستید که بر توانایی شما برای داشتن یک زندگی پربار تأثیر میگذارد، گزینههای زیادی برای بهبود وجود دارد. برای حفظ سلامت مغز، بهتر است از فعالیتهایی استفاده کنید که هر دو نیمکره مغز را درگیر کند، مانند تکمیل پازلها، یادگیری مهارتهای جدید یا نواختن ساز. همچنین، تغذیه سالم، ورزش منظم، خواب با کیفیت و مدیریت استرس میتواند برای حفظ عملکرد مغز بسیار مفید باشد.
برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است