آیا می‌توانیم شخصیت خود را تغییر دهیم؟

خط سلامت: آیا ممکن است شخصیت خود را تغییر دهید؟ در حالی که بسیاری از افراد با شخصیت خود راضی هستند، برخی دیگر به دنبال تغییر ویژگی‌هایی هستند که بر روابط، شغل یا رضایت درونی‌شان تاثیر می‌گذارد.

آیا می‌توانیم شخصیت خود را تغییر دهیم؟

 تحقیقات اخیر نشان می‌دهند تغییر شخصیت امری ممکن است، به ویژه با تمرکز و تلاش قابل توجه.

به گزارش خط سلامت تغییر شخصیت به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله سن فرد، ویژگی‌های شخصیتی که قصد تغییر آن را دارید و میزان تلاش شما برای این تغییر. برخی از ویژگی‌های شخصیتی می‌توانند به طور طبیعی با گذشت زمان و تجربه‌های زندگی تکامل یابند، در حالی که دیگران ممکن است نیاز به تلاش متمرکز از جمله درمان و مشاوره داشته باشند. در ادامه، بهترین روش‌ها برای تغییر ویژگی‌های شخصیتی و تاثیر درمان بر این فرآیند را بررسی خواهیم کرد.

آیا می‌توان شخصیت خود را تغییر داد؟

در حالی که برخی از افراد ممکن است از شخصیت خود راضی باشند، برخی دیگر ممکن است بخواهند ویژگی‌هایی را که منفی می‌دانند تغییر دهند یا ویژگی‌هایی را که معتقدند مفید هستند، بهبود بخشند. افراد ممکن است به دلایل مختلف به دنبال تغییر شخصیت خود باشند، مانند بهبود روابط، پیشرفت در شغل یا رضایت بیشتر از خود.

در گذشته، شخصیت ممکن است به عنوان یک خلق و خوی متحرک در نظر گرفته شود یا تنها زمانی که فرد جوان‌تر است، امکان تغییر آن وجود دارد. با این حال، تحقیقات جدیدتر می‌تواند چیز دیگری را نشان دهد. برای پاسخ به این سوال "آیا می‌توان شخصیت خود را تغییر داد؟" افراد ممکن است با کاوش در خود مفهوم شخصیت شروع کنند، زیرا نظریه‌های شخصیتی زیادی در طول سال‌ها ارائه شده است.

شخصیت چیست؟

به گفته دپارتمان روانشناسی ایالت پن، شخصیت الگوهای منحصربه‌فردی از احساسات، افکار و رفتارهایی است که فرد و نحوه تعامل آن‌ها با محیط خود را تعریف می‌کند. نظریه‌های متعددی ممکن است معیارهای ویژگی‌های شخصیتی و ساختار و رشد شخصیت را توضیح دهند. یک مثال مدل پنج‌عاملی است که به عنوان مدل "پنج بزرگ" نیز شناخته می‌شود. این مدل نشان می‌دهد که شخصیت یک فرد را می‌توان در پنج ویژگی اصلی اندازه‌گیری کرد، که افراد امتیاز بالا یا پایین را کسب می‌کنند. این صفات شامل موارد زیر است:

برون‌گرایی

افرادی که در مقوله برونگرایی که گاهی اوقات به آن «برونگرایی» می‌گویند، امتیاز بالایی می‌گیرند، می‌توانند در موقعیت‌های اجتماعی، ارزش‌گذاری برای زندگی خانوادگی و دوست‌یابی ماهر باشند. کسانی که در این دسته امتیاز کمتری دارند، که گاهی اوقات به آن‌ها "درونگرا" گفته می‌شود، می‌توانند ترجیح دهند تنها باشند و از اجتماعات یا رویدادهای اجتماعی اجتناب کنند. افراد برونگرا اغلب از بودن در کنار دیگران و صحبت کردن با دیگران لذت می‌برند و از این موقعیت‌ها انرژی می‌گیرند، در حالی که افراد درونگرا ممکن است پس از معاشرت خسته شوند.

توافق‌پذیری

کسانی که امتیاز بالایی در موافق بودن دارند، اغلب به عنوان افرادی قابل اعتماد و مهربان دیده می‌شوند که مستعد توجه به نیازهای دیگران هستند و در ثبات عاطفی و مقررات مهارت دارند. این افراد ممکن است در محیط‌های تیمی به خوبی کار کنند و مایلند تا برای کمک به عزیزان و همکارانشان تلاش کنند. برعکس، افرادی که نمره موافق بودن پایینی دارند، می‌توانند به عنوان افراد غیر همدل، دستکاری یا خودمحور دیده شوند.

وظیفه‌شناسی

افراد با وجدان معمولا افرادی منظم و متفکر دیده می‌شوند که به جزئیات توجه دارند و برای آینده برنامه‌ریزی می‌کنند. افرادی که از نظر وظیفه‌شناسی نمره پایینی دارند، ممکن است برای انجام به موقع وظایف یا پایبندی به یک ساختار خاص مشکل داشته باشند.

گشودگی

افراد باز می‌توانند خلاق، تخیلی و علاقه‌مند به موضوعات مختلف باشند. افرادی که در باز بودن امتیاز بالایی دارند ممکن است خودجوش باشند و به ویژه در تفکر انتزاعی ماهر باشند. کسانی که کمتر باز هستند ممکن است محیط‌های معمول و آشنا را ترجیح دهند، که می‌تواند تجربه و فرصت‌های رشد آن‌ها را محدود کند.

روان‌رنجوری

افراد عصبی ممکن است برای کنترل احساسات خود تلاش کنند و ممکن است مستعد اضطراب، افسردگی یا غم و اندوه باشند. افرادی که در روان‌رنجورخویی امتیاز بالایی دارند، ممکن است انعطاف‌پذیری کمی در برابر استرس داشته باشند و نتوانند به راحتی چالش‌های خاص را مدیریت کنند.

امتیاز بالا یا پایین در برخی از این دسته‌ها ممکن است به طور قابل توجهی بر حوزه‌های مختلف زندگی آکادمیک، حرفه‌ای و شخصی افراد تأثیر بگذارد. به این ترتیب، تعیین اینکه آیا تغییر جنبه‌های شخصیت شما امکان‌پذیر است یا خیر، می‌تواند مفید باشد. با این حال، نظریه شخصیت پنج‌عاملی تنها یک نظریه است و همه با این مدل ارتباط ندارند. سایر نظریه‌های شخصیت عبارتند از:

نظریه روان‌پویایی (Id، Ego و Superego)

خودشکوفایی (کارل راجرز)

نشانگر نوع مایرز-بریگز (MBTI)

نظریه انیاگرام

نظریه دلبستگی توسط جان بولبی و مری اینسورث

تست‌ها و تئوری‌های شخصیت می‌توانند به شما کمک کنند تا درباره خودتان بیشتر بدانید، اما آن‌ها تنها راه نیستند. شخصیت پیچیده است و برخی از افراد ممکن است با هیچ یک از نظریه‌های فوق ارتباط نداشته باشند.

آیا می‌توانید شخصیت خود را تغییر دهید؟

در حالی که تحقیقات ممکن است مختلط باشد، برخی از مطالعات نشان می‌دهد که ممکن است تغییر شخصیت شما امکان‌پذیر باشد. به عنوان مثال، یک مطالعه در سال 2019 این نظریه را مطرح کرد که این فرض طولانی‌مدت مبنی بر اینکه ویژگی‌های شخصیتی از نظر عملکردی بدون تغییر باقی می‌مانند ممکن است نادرست باشد.

محققان بر این باورند که با توجه به مزایا و پیامدهای بالقوه‌ای که برخی از ویژگی‌های شخصیتی می‌توانند داشته باشند، پرداختن به پتانسیل تغییر ویژگی‌ها برای بهبود رفاه افراد ممکن است مفید باشد. آن‌ها در طول مطالعه خود دریافتند که اگر افراد در محدوده سنی خاصی قرار داشته باشند و مایل به انجام تلاش قابل توجه در این فرآیند باشند، ویژگی‌های شخصیتی می‌تواند تغییر کند. اصلاح این ویژگی‌ها می‌تواند چالش‌برانگیز باشد و بدون صرف انرژی و زمان قابل توجه، ممکن است امکان‌پذیر نباشد.

زمان بهینه برای تعدیل صفات ممکن است از فردی به فرد دیگر و بسته به ویژگی‌هایی که هدف قرار دارند، متفاوت باشد. به عنوان مثال، اگر فردی امیدوار بود که روی وظیفه‌شناسی یا روان‌رنجوری کار کند، بهتر است در بزرگسالی این کار را انجام دهد.

چگونه می‌توانید شخصیت خود را تغییر دهید؟

تغییرات شخصیتی ممکن است با افزایش سن افراد یا به طور طبیعی در واکنش به رویدادهای زندگی آن‌ها رخ دهد. با این حال، تغییر عمدی شخصیت ممکن است از طریق تمرکز و تلاش قابل توجه امکان‌پذیر باشد. تمرکز ممکن است شامل در نظر گرفتن این باشد که چرا می‌خواهید شخصیت خود را تغییر دهید و قصد دارید روی چه قسمت‌هایی کار کنید. تغییرات شخصیتی همچنین می‌تواند به سرمایه‌گذاری زمانی قابل توجهی نیاز داشته باشد.

روش دقیق تغییر شخصیت ممکن است بسته به ویژگی‌هایی که فرد قصد تغییر آن را دارد و وضعیت فعلی زندگی‌اش متفاوت باشد. به عنوان مثال، خارج شدن از منطقه راحتی و انجام فعالیت‌های جدید یا یادگیری مهارت‌های جدید ممکن است به فرد کمک کند که بازتر شود، در حالی که داوطلب شدن یا کمک به دیگران می‌تواند همدلی را افزایش دهد.

آیا روان درمانی می‌تواند به فرد کمک کند ویژگی‌های شخصیتی را تغییر دهد؟

طبق گفته انجمن روانشناسی بالینی، درمان می‌تواند ویژگی‌های شخصیتی افراد را تغییر دهد. موثرترین نوع درمان می‌تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. یک مثال، درمان شناختی-رفتاری (CBT) است. یک روانشناس بالینی در حوزه شناختی رفتاری ممکن است به فرد کمک کند تا الگوهای فکری و باورهای بالقوه مضر یا غیرسازنده را که می‌تواند به ویژگی‌های شخصیتی ناخواسته کمک کند، درک کند. از آنجا، آن‌ها ممکن است راه‌هایی را برای تغییر این الگوهای فکری بیاموزند، که می‌تواند تغییر شخصیت مورد نظر آن‌ها را تسهیل کند.

برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.
ارسال نظر

خط سلامت
فیلم ها
  • خط سلامت: عشق و حسادت با هم مرتبط هستند زیرا یک هورمون مشترک در این دو احساس نقش دارد. عشق احساسی است که به هورمون…

گزارش ویژه
پادکست
  • 00:00
    00:00
اتاق درمان