اغلب والدین ممکن است به دلیل فشارهای اجتماعی و اقتصادی، تمرکز خود را بر روی دستاوردهای تحصیلی و سلامت جسمانی فرزندان قرار دهند و از رشد اجتماعی و عاطفی آنها غافل شوند. اما باید توجه داشت که رشد اجتماعی و عاطفی نیز از اهمیت بسیاری برخوردار است و نباید نادیده گرفته شود.
به گزارش خط سلامت در سنین نوجوانی و جوانی، داشتن دوستان و برقراری روابط اجتماعی با دیگران از نیازهای اساسی فرزندان است. این دوران زمانی است که فرزندان در حال شکلگیری هویت شخصی خود هستند و نیازمند پذیرش و حمایت اجتماعی هستند. بنابراین، والدین باید به فرزندان خود فرصت دهند تا با دیگران آشنا شوند، روابط دوستانه برقرار کنند و مهارتهای اجتماعی خود را تقویت کنند.
علاوه بر این رشد عاطفی فرزندان نیز نقش بسیار مهمی در زندگی آنها دارد. والدین باید به فرزندان خود آموزش دهند که چگونه با احساسات خود و دیگران کنار بیایند، چگونه احساسات خود را به درستی بیان کنند و چگونه با مشکلات عاطفی خود برخورد کنند. همچنین، والدین باید به فرزندان خود اجازه دهند که احساسات خود را بیان کنند و به آنها گوش فرا دهند تا احساساتشان را درک کنند.
با توجه به این موضوعات، والدین باید به شکل مناسبی با فرزندان خود برخورد کنند تا هم از نظر تحصیلی و سلامت جسمانی آنها مراقبت کنند و هم در رشد اجتماعی و عاطفی آنها حمایت کامل داشته باشند. به عبارت دیگر، تأمین رفاه و شادی فرزندان نه تنها به معنای فراهم کردن شرایط مناسب برای رشد تحصیلی و سلامت جسمانی آنها است، بلکه شامل حمایت از رشد اجتماعی و عاطفی آنها نیز میشود.
به طور خلاصه، والدین باید به همهجانبه به نیازهای فرزندان خود توجه کنند و در تمام زمینههای زندگی آنها حمایت کامل داشته باشند. تأمین رفاه و شادی فرزندان نقش بسیار مهمی در ساختار جامعه دارد و والدین باید با آگاهی و توجه به این مسئله، به بهبود شرایط زندگی فرزندان خود کمک کنند.
نشانه های داشتن دوست ناباب در فرزندتان
به عنوان والدین، یکی از مهم ترین وظایف ما تامین رفاه و شادی فرزندانمان است. برخی افراد اغلب بر دستاوردهای تحصیلی و سلامت جسمانی فرزندانشان تمرکز کرده و رشد اجتماعی و عاطفی آنها را نادیده می گیرند، در صورتی که این کار بسیار آسیب زننده است. داشتن دوست و برقراری روابط اجتماعی بادیگران از نیازهای اساسی فرزندان بخصوص در سنین نوجوانی و جوانی است. دوستی ها نقش مهمی در زندگی کودک و نوجوان دارند، اما همه دوستی ها سالم نیستند.
1. تغییرات ناگهانی در رفتار
یکی از علائم نشان دهنده دوستی ناسالم، تغییر ناگهانی و غیرقابل توضیح رفتار فرزند است. مراقب تغییرات ناگهانی مانند گوشه گیری، پرخاشگری، نوسانات خلقی یا کاهش عملکرد تحصیلی باشید. این تغییرات می تواند به تأثیرات منفی یک دوست مرتبط باشد.
2. انزوا از سایر دوستان و خانواده
یک دوستی ناسالم می تواند فرزند شما را از سایر روابط معنادار منزوی کند. اگر فرزند شما به تازگی متمایل به حضور در جمع خانواده و دوستان قدیمی خود نیست، این می تواند به تأثیرات منفی یک دوست مرتبط شود و این را می رساند که فرزندتان، دوست جدیدش را در اولویت قرار می دهد.
3. فشار همسالان و رفتارهای پرخطر
کودکان اغلب در برابر فشار همسالان آسیبپذیر هستند و ممکن است به دلیل تأثیر دوست، رفتارهای پرخطر انجام دهند. به دنبال نشانه هایی از شرکت فرزندتان در فعالیت هایی باشید که خارج از شخصیت یا بالقوه خطرناک هستند. اگر فرزند شما رفتارهای پرخطری را در پی گرفته، وقت آن است که وارد عمل شوید و به وضعیت رسیدگی کنید.
5. وسواس با دوست
دوستیها هم باید حد و مرز مشخصی داشته باشند، گاهی وابستگی بیش از حد به دوست آرامش روحی فرد را به هم میزند. اگر به نظر می رسد فرزند شما بیش از حد به یک دوست وابسته است، ممکن است نشانه ناسالم بودن رابطه آنها باشد.
6. مشاجرات و درگیری های مکرر
در رابطه دوستانه دعوا و قهر با دوست صمیمی وجود دارد اما درگیری های مداوم و شدید با یک دوست مایه نگرانی است. مشاجرات مکرر، خصومت یا جنگ قدرت می تواند بر سلامت عاطفی فرزند شما تأثیر منفی بگذارد.
7. کاهش عزت نفس
یک دوستی ناسالم می تواند عزت نفس فرزند شما را از بین ببرد. اگر متوجه شدید که فرزندتان ارزش خود را زیر سوال می برد، احساس می کند مدام مورد انتقاد قرار می گیرد یا معتقد است که به دلیل تأثیر دوستش به اندازه کافی خوب نیست، وقت آن رسیده است که مداخله کنید.
8. تغییر در علایق و سرگرمی ها
کودکان از دوستان خود الگو می گیرند و از علایق و سرگرمی های دوستان خود پیروی می کنند، این کار تا حدی طبیعی است اما تغییر شدید از علایق و علایق خود ممکن است نشان دهنده وابستگی ناسالم به یک دوست باشد.
راه حل؛ چگونه فرزندم را از دوستان ناباب دور کنم؟
به عنوان والدین، بسیار مهم است که وقتی نشانههایی از یک دوستی ناسالم را در زندگی فرزندتان مشاهده میکنید، راهکارهایی را به کار بگیرید و فرزندتان را از دوستان نابابش دور کنید. در ادامه بهترین روش های دور کردن فرزند از دوستان ناباب را آورده ایم که عبارتند از:
برقراری ارتباط دوستانه با فرزند
با فرزندتان صمیمی شوید تا او بتواند در مورد دوستیبا شما صحبت کند. فضای امنی برای ابراز احساسات و نگرانی های فرزندتان ایجاد کنید.
گوش دادن فعالانه
بدون قضاوت به صحبت های فرزندتان گوش دهید. بگذارید او بداند می تواند با شما بدون قضاوت و متهم شدن حرف بزند.
تعیین مرزها
مرزهای سالمی را برای دوستی فرزندتان تعیین کنید. او را تشویق کنید تا با گروهی از دوستان مورد تایید شما وقت بگذراند.
آموختن تاب آوری
تاب آوری نیرویی درونی و عمیق است که کمک میکند با چالشهای زندگی کنار بیاییم، آنها را بپذیریم یا برای رفع مشکلات، راهحل پیدا کنیم. به فرزندتان کمک کنید تا مهارت های تاب آوری و ابراز وجود را برای گذر از موقعیت های اجتماعی چالش برانگیز را بیاموزد.
دریافت کمک حرفه ای از روانشناس
اگر به هر دلیلی نمی توانید فرزند خود را از دوست نابابش دور سازید، به دنبال راهنمایی از یک روانشناس یا مشاور کودک باشید.
تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است