اختلال علائم جسمی (SSD)، فراتر از اضطراب سلامتی معمولی رفته و میتواند تأثیرات منفی قابل توجهی بر زندگی روزمره فرد بگذارد. حدود ۵ تا ۷ درصد از مردم در ایالات متحده به این اختلال مبتلا هستند و زنان بیشتر از مردان این وضعیت را تجربه میکنند.
به گزارش خط سلامت این اختلال معمولاً با اضطراب شدید یا نگرانی در مورد وجود یک بیماری جدی همراه است، حتی زمانی که آزمایشها و ارزیابیها نشاندهنده عدم وجود یک مشکل پزشکی واقعی هستند. در این مقاله، به بررسی علائم، علل، عوامل خطر و روشهای درمانی موجود برای مدیریت این اختلال میپردازیم.
اختلال علائم جسمی (SSD) چیست؟
اختلال علائم جسمی (SSD) یک وضعیت بهداشت روان است که باعث میشود افراد بر روی علائم جسمی خود مانند درد یا خستگی تمرکز بیش از حد داشته باشند و نگرانیهای شدیدی در مورد آنها تجربه کنند. این اختلال، فراتر از اضطراب سلامتی معمولی رفته و میتواند تأثیرات منفی قابل توجهی بر زندگی روزمره فرد بگذارد. حدود ۵ تا ۷ درصد از مردم در ایالات متحده به این اختلال مبتلا هستند و زنان بیشتر از مردان این وضعیت را تجربه میکنند.
علائم اختلال علائم جسمی
نگرانی یا اضطراب در مورد احساس ناخوشایند یا علائم نگرانکننده طبیعی است. با این حال، اگر علائم جسمی شما باعث شود که به طرق زیر احساس کنید، رفتار کنید یا واکنش نشان دهید، ممکن است به اختلال علائم جسمی مبتلا باشید:
اضطراب یا پریشانی شدید در مورد علائم بیماری خود
باور دارید که یک بیماری جدی باعث علائم شما شده است
زمان و انرژی زیادی را صرف تحقیق درباره علائم یا جستجوی درمانها میکنید
افکار و احساسات شما در مورد علائم مانع از عملکرد روزمرهتان میشود
به نتایج آزمایش خود باور ندارید
احساس میکنید که ارائهدهنده خدمات بهداشتی شما به علائم و نگرانیهای شما توجه نمیکند.
علل این وضعیت
علت دقیق توسعه اختلال علائم جسمی در برخی افراد مشخص نیست. کارشناسان بر این باورند که این اختلال از آگاهی بیشتر از احساسات یا تغییرات بدنی و تمایل بالا به ارتباط این احساسات با یک وضعیت بهداشتی ناشی میشود.
عوامل خطر
در حالی که هرکسی میتواند به اختلال علائم جسمی مبتلا شود، برخی افراد ممکن است در معرض خطر بیشتری باشند. عوامل خطر رایج برای این اختلال شامل موارد زیر است:
ژنتیک
اختلال مصرف مواد
سابقه خانوادگی اختلال علائم جسمی
بیتوجهی و تروما در دوران کودکی
تمایل به دیدن مسائل از یک منظر منفی
استرسهای روانی-اجتماعی، مانند بیکاری، فقر یا تبعیض
سابقه شخصی اختلالات شخصیت خاص
درمان اختلال علائم جسمی
درمان اختلال علائم جسمی میتواند چالشبرانگیز باشد زیرا برخی افراد به دلیل عدم اعتقاد به صحت پاسخهای ارائهدهنده خود یا عدم ارائه بهترین مراقبت استاندارد، با مشکل مواجه میشوند. این میتواند بهویژه دشوار باشد اگر شما در حال تجربه علائمی باشید و هنوز تشخیص رسمی دریافت نکرده باشید.
درمان میتواند به شما در مدیریت علائم و بهبود عملکرد روزمرهتان کمک کند. شما معمولاً نیاز دارید که مشاورههای منظم با ارائهدهنده خدمات بهداشتی خود داشته باشید، که در این مشاورهها، حمایت و اطمینان لازم را ارائه خواهند داد. گزینههای درمان رایج شامل درمان، داروها و تغییرات سبک زندگی است.
درمان اختلال علائم جسمی (SSD)
رواندرمانی شناختی-رفتاری میتواند به درمان اختلال علائم جسمی کمک کند. این نوع درمان میتواند به شما آموزش دهد که چگونه:
تمرکز یا وسواس شدید روی علائم خود را محدود کنید
افکار و باورهای خود را به یک دیدگاه مثبتتر تغییر دهید
مشخص کنید چه چیزهایی علائم شما را بهبود میبخشند یا بدتر میکنند
استرس را به شیوهای سالم مدیریت کنید و زندگی روزمره خود را بهبود دهید
مصرف برخی داروها
برخی ارائهدهندگان خدمات بهداشتی ممکن است تمایل به محدود کردن تجویز داروها داشته باشند، زیرا هیچ دارویی خاصی برای درمان این اختلال تأیید نشده است. در مواردی که اختلال علائم جسمی همزمان با سایر اختلالات بهداشت روان مانند اضطراب و افسردگی وجود داشته باشد، درمانگر شما ممکن است دوزهای کم از داروهای ضدافسردگی یا ضداضطراب را توصیه کند و در صورت نیاز دوز این داروها را افزایش دهد.
تغییرات سبک زندگی
پزشک شما ممکن است تغییرات سبک زندگی را برای بهبود کیفیت زندگی و کاهش اضطراب یا پریشانی درباره علائم جسمی شما تشویق کند. این تکنیکهای مدیریت استرس شامل موارد زیر است:
حداقل هفت ساعت خواب در شب داشته باشید
به طور منظم ورزش کنید
در فعالیتهای اجتماعی و سرگرمیها شرکت کنید
زمان باکیفیتی را با عزیزانتان سپری کنید
اطلاعات کمی درباره نحوه پیشگیری از اختلال علائم جسمی وجود دارد. کارشناسان مشاوره را برای افرادی که مستعد بهوجود آمدن این وضعیت هستند توصیه میکنند، زیرا میتواند به آنها در مدیریت استرس یا کاهش علائم کمک کند.
بیماری های همزمان با اختلال علائم جسمی (SSD)
برخی شرایط ممکن است با اختلال علائم جسمی همپوشانی داشته باشند یا با این اختلال همزمان وجود داشته باشند. این شرایط شامل موارد زیر است:
اختلال اضطراب عمومی (GAD) که باعث ترس، نگرانی و استرس مداوم میشود.
اختلال اضطراب بیماری که باعث نگرانی مداوم درباره سلامت شما و ترس بیش از حد از بیمار شدن میشود.
اختلال فاکتیس که ممکن است باعث شود فرد علائم خود را جعل کند یا خودآسیبی ایجاد کند تا به طریقی توجه یا همدلی جلب کند.
برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است