اختلال طیف اوتیسم (ASD) که به طور قابل توجهی در مردان بیشتر از زنان دیده میشود، با وجود تحقیقات پیشین، دلایل قطعی برای این اختلاف یافت نشده بود. مطالعه جدید، با بررسی اثرات کروموزومهای جنسی بر خطر اوتیسم، به شناسایی عواملی جدید در این زمینه پرداخته است.
به گزارش خط سلامت مطالعه اخیر سیستم بهداشت گایزینگر در ایالات متحده نشان میدهد خطر افزایش اوتیسم ممکن است به کروموزوم Y مرتبط باشد. این یافتهها که در مجله Nature Communications منتشر شده، توضیح جدیدی برای شیوع بالاتر اوتیسم در مردان ارائه میدهد.
رابطه کروموزوم Y با اختلال اوتیسم
یک مطالعه جدید که توسط سیستم بهداشت گایزینگر انجام شده، نشان میدهد خطر افزایش اوتیسم ممکن است به کروموزوم Y مرتبط باشد.
اختلال طیف اوتیسم (ASD) یک وضعیت عصبی- رشدی است که با اختلال در تعامل اجتماعی و الگوهای تکراری رفتار مشخص میشود. طبق گزارشها، این اختلال تقریباً چهار برابر بیشتر در مردان نسبت به زنان دیده میشود، اما دلایل این اختلاف به خوبی مشخص نیست.
تیم تحقیقاتی به رهبری متیو اوتجنز، Ph.D. و الکساندر بری، Ph.D.، با بررسی تأثیرات کروموزومهای X و Y بر خطر اوتیسم، به بررسی تشخیصهای اوتیسم در افرادی که دارای تعداد غیرطبیعی کروموزومهای جنسی بودند، پرداختهاند. آنها 177,416 بیمار ثبتنام شده را تحلیل کردند.
نتایج این تحقیق نشان داد افراد با یک کروموزوم X اضافی، هیچ تغییری در خطر اوتیسم نداشتند. اما آنهایی که دارای یک کروموزوم Y اضافی بودند، دو برابر بیشتر احتمال داشت که تشخیص اوتیسم بگیرند. این یافتهها به وجود یک عامل خطر مرتبط با کروموزوم Y اشاره دارد.
بیماری های همراه با یک کروموزوم Y اضافی
افرادی که یک کروموزوم Y اضافی دارند، معمولاً به اختلالی به نام سندرم یرکوف (Y Chromosome Aneuploidy) یا سندرم XYY مبتلا هستند. این سندرم به دلیل وجود یک کروموزوم Y اضافی در مردان به وجود میآید و میتواند منجر به ویژگیهای زیر شود:
رشد قد بیشتر: افراد مبتلا به این سندرم معمولاً قد بلندتری دارند.
نقصهای یادگیری: برخی از افراد ممکن است مشکلات یادگیری یا ناتوانیهای تحصیلی داشته باشند.
اختلالات رفتاری: ممکن است افراد مبتلا رفتارهای غیرمعمول یا مشکلات اجتماعی نشان دهند.
ناباروری: در برخی موارد، این سندرم میتواند با مشکلات باروری همراه باشد.
با این حال، بسیاری از مردان مبتلا به سندرم XYY ممکن است هیچ نشانهای از بیماری نداشته باشند و زندگی طبیعی و سالمی را سپری کنند.
برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است