اختلال خواندن، از انواع اختلال یادگیری است. در املا و نوشتن مشکلاتی ایجاد میکند.
به گزارش خط سلامت اختلال خواندن می تواند به افت تحصیلی و کاهش اعتماد به نفس کودکان منجر شود.
اختلال خواندن در کودکان و مشکلات رایج آن
نقص روانی کلامی
توانایی دقت در خواندن
صحبت کردن
هجی کردن
بازشناسی حروف و کلمات
درک و فهم کلمات و نقشهها
سرعت و روانی خواندن
مهارتهای عمومی در واژگان
ویژگی کودکان مبتلا به اختلال خواندن
بر اساس پژوهشها، اختلال خواندن در پسران سه برابر دختران است. کودکان مبتلا به اختلال خواندن، عدم تمایل به خواندن، دامنه کوتاه توجه و مشکل تمرکز دارند.
این کودکان در مدرسه دچار افت تحصیلی، ناامیدی، تردید در خوانش شفاهی و لکنت اند. آنها هنگام خواندنمشکلاتی چون تکان دادن سر، خوانش کلمه به کلمه، استفاده از لحن یکنواخت، بی توجهی به نقطه گذاری و معنی لغات، تکرار کلمات تازه هستند. حافظه دیداری و شنیداری ضعیفی دارند. این کودکان دارای نگرش منفی به مدرسه، رشد اجتماعی ناکافی و عدم سازگاری اند.
انواع اختلال خواندن
ـ مشکلات خواندن پایه، شامل دشواری درک روابط بین صداها، حروف و کلمات میشود.
ـ مشکلات روانی خواندن، شامل سرعت مناسب، دقت و درست خواندن میشود.
ـ مشکلات درک خواندن، نوعی ناتوانی در فهم معنی کلمات و عبارات است.
مشکلات اختصاصی اختلال خواندن
اشکال در تلفظ حروف، زیرلبی خواندن، اشکال در ترکیب صداها و ساختن کلمه، تکرار یک حرف در کلمه، فراموش کردن صدای حروف، اشکال در تشخیص دیداری کلماتی که ظاهر مشابه دارند.
حذف کلمات، تغییر افعال در جمله، حدس زدن به کمک کلمات قبل و بعد بدون خواندن، خواندن کلمه بدون توانایی تشخیص حروف، تغییر توالی حروف و کلمات، معکوس کردن کلمه، دوتایی دیدن کلمات، مکث بین تلفظ کلمات، خواندن با سرعت کُند، خواندن تند با دقت کم، خواندن بدون نظم کلمات یک جمله،اضافه کردن حرف ربط بین کلمه ها، گم کردن کلمات یک سطر، عدم رعایت نشانهها، عدم فهم معنای کلمه،عدم توجه به ارتباط واژهها، فهمیدن محتوای متن و ناتوانی در پاسخ به پرسشها.
مشکلات غیراختصاصی اختلال خواندن
افسردگی و اضطراب، پرخاشگری، بیشفعالی، فقدان توجه و تمرکز کافی، بیقراری و نبودن انگیزه کافی، وابستگی به والدین، نقص درهماهنگی عمومی بدن، عدم اعتماد به نفس، اضطراب جدایی و دید منفی به معلم و مدرسه از مشکلاتی که کودکان مبتلا به اختلال خواندن به آن دچار می شوند.
درمان اختلال خواندن
برخی روشهای درمانی علاوه بر معلمان و مربیان توسط والدین قابل اجرا است. آنها با آگاهی از روشها میتوانند به کاهش مشکلات خواندن کودک خود کمک کرده یا پس از درمان بالینی به حذف قطعی مشکلات کودک خود اقدام کنند.
آموزش واج شناسی و صداشناسی
روشهایی که برای آگاهی از واج و شناسایی حروف وجود دارد، در کمک به کودکان مبتلا به اختلال خواندن مؤثر بودهاند. این روش از طریق نوشتن واجها در کارت و تمرین و تکرار آن توسط کودک به همراهی والدین قابل اجرا است.
داستان خواندن
این رویکرد، بر این اساس افزایش علاقه کودک به خواندن طراحی شده است. به کودک اجازه داده میشود تا مطالب مورد علاقه خود را انتخاب کند و از بافت و تصاویر بهره بگیرد تا بتواند معنای داستانها را تعبیر کند.
آموزش پردازش کلی واژه ها
در این رویکرد، معلمان یا والدین، کودکان را تشویق میکنند تا به جای تقسیم واژه ها به واج، آنها را به صورت کلی، پردازش کنند. در آغاز کودکان میآموزند تعداد محدودی واژه را به محض دیدن، شناسایی کنند. وقتی معلم واژههای جدید را در طول خواندن معرفی میکند، واژهخوانی دانشآموزان گسترش مییابد.
نقش والدین در درمان اختلال خواندن
ـ به کمک متخصص از سلامتی چشم و گوش کودک مطمئن شوند.
ـ برای فعالیتهای خواندن و درک مطلب فضایی آرام و بدون تشنج، در خانه فراهم کنند.
ـ کودک را تشویق کنند درباره خودش، خاطرات مدرسه و چیزهای مورد علاقهاش صحبت کند.
ـ از کتابهایی با خطوط درشت و دارای فاصله استفاده کنند.
ـ در منزل کتاب یا روزنامه بخوانند و سعی کنند فرزند شان علاقه آنها به خواندن را ببیند.
ـ مطالب درسی را به واحدهای کوچک تقسیم کنند.
ـ با مدیر و معلم کودک ارتباط خوب برقرار کنند.
ـ وضع پیشرفت کودک خود را در مدرسه جویا شوند. برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.
تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است.