شخصیت ضد اجتماعی نشان دهنده یکی از شدیدترین انواع بیماری های روانی است.
به گزارش خط سلامت انسان ها شخصیت های متفاوتی دارند، برخی دارای طبیعت آرام و برخی دیگر شخصیت های بسیار تهاجمی دارند.
شخصیت ضد اجتماعی نشان دهنده فردی بی رحم است که با دیگران همدلی ندارد. این ویژگی ها را نمی توان نادیده گرفت؛ چراکه آن ها از جهات مختلف به جامعه آسیب می رسانند.
شخصیت ضد اجتماعی چیست؟
شخصیت ضداجتماعی که اغلب سایکوپاتی( Sociopathy) نامیده میشود، یک اختلال شخصیتی است که در آن فرد نسبت به دیگران همدلی ندارند. در سازمان روانی فرد دچار شخصیت ضد اجتماعی، اخلاق مداری جایگاهی ندارد.
فرد دارای شخصیت ضد اجتماعی با بازی دادن دیگران، رفتارهای بدون فکر و تکانشی و جریحه دار کردن احساسات دیگران مشخص می شود.
علائم شخصیت ضد اجتماعی
دستکاری روانی و سوء استفاده از حقوق دیگران
عدم احساس گناه
تهاجمی و خصمانه نسبت به دیگران
عدم کنترل خشم
نادیده گرفتن درست و نادرست و بی توجهی به اخلاقیات
رفتار مجرمانه
علل شخصیت ضد اجتماعی
بسیاری از محققان نتوانستند علت دقیق ابتلا به اختلال شخصیت ضد اجتماعی را بیابند. با این حال ترکیب ژنتیک و تجربیات دوران رشد نقش مهمی در شکل گیری شخصیت ضد اجتماعی ایفا می کند.
محیط و شخصیت ضد اجتماعی
مطالعات تحقیقاتی می گوید محیط اجتماعی فرد منجر به بروز شخصیت ضد اجتماعی شود.
گاهی اوقات کمبود محبت والدین در سال های کودکی باعث افزایش سطح کورتیزول و کاهش هورمون های متعادل کننده مانند اکسی توکسین می شود. همه اینها منجر به افزایش سطح استرس کودکان می شود و در نتیجه ذهن کودکان را برای مقابله با احساسات، همدلی و ارتباط با افراد دیگر مختل می کند.
ژنتیک و شخصیت ضد اجتماعی
ژنتیک نیز نقش مهمی در ایجاد شخصیت ضد اجتماعی دارد.
یک ژن خاص که ارتباط آن با شخصیت ضد اجتماعی نشان داده شده است، ژن مربوط به بیان مونوآمین اکسیداز A است. مونوآمین اکسیداز A آنزیمی است که به ترشح سرتونین و نوراپی کمک می کند. سطوح پایین مونوآمین اکسیداز A، منجر به پرخاشگری در مردان می شود.
مواد شیمیایی مغز
مغز مواد شیمیایی خاصی را آزاد می کند که مسئول شخصیت ضد اجتماعی هستند. یکی از مواد شیمیایی مغز شامل سروتونین است که مسئول تنظیم خلق و خو و شادی است. اختلال در سطح سروتونین منجر به اختلال شخصیت ضد اجتماعی می شود.
اختلال رفتاری
اختلال سلوک عموماً در کودکان تشخیص داده می شود. ویژگی های شخصیت ضد اجتماعی و اختلالات سلوک مشابه هستند.
اختلال سلوک عمدتاً با نقض حقوق اولیه توسط کودک، دزدی یا خرابکاری و درگیری با کودکان دیگر مشخص می شود.
اگر در مراحل اولیه به درستی تشخیص داده نشود، کودکان مبتلا به اختلال سلوک در معرض خطر ابتلا به شخصیت ضد اجتماعی در 20 سالگی قرار دارند.
تشخیص شخصیت ضد اجتماعی
قانون شکنی مکرر
عدم همدلی و پشیمانی
غیرمسئولانه و پرخاشگر بودن
تکانشی بودن. افراد مبتلا به شخصیت ضد اجتماعی باور ندارند که به هیچ درمانی برای این اختلال نیاز ندارند و به همین دلیل درمان این اختلال دشوار می شود.
درمان های شخصیت ضد اجتماعی
گزینه های درمانی عبارتند از:
روان درمانی
درمان شناختی رفتاری در درمان شخصیت ضد اجتماعی استفاده می شود. این درمان عمدتاً بر تغییر تفکر و رفتار افراد از طریق مشاوره صحیح متمرکز است. این امر به افراد کمک می کند تا سوء مصرف مواد، تخلف و هنجارشکنی خود را در جامعه مدیریت کنند.
دارو درمانی
هیچ دارویی بهبود یافته توسط سازمان غذا و دارو (FDA) به طور خاص برای اختلال شخصیت ضد اجتماعی وجود ندارد. اگرچه داروهایی برای مدیریت افسردگی و پرخاشگری گاهی تجویز می شود.
آیا می توان از شخصیت ضد اجتماعی جلوگیری کرد؟
اگر اختلال سلوک در دوران کودکی تشخیص داده شود، می توان از شخصیت ضد اجتماعی پیشگیری کرد. تشخیص زودهنگاممشکلات رفتاری شانس ابتلا به شخصیت ضد اجتماعی را در بزرگسالی کاهش می دهد. برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.
تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است.